Отидете към основна версия

14 035 46

Истината за смъртта на цар Борис III, разказана от личния му лекар

  • цар борис iii-
  • смърт-
  • истина

За пръв път читателите ще могат да прочетат разказ за последните дни на цар Борис III по записки на Драгомир Александров, предадени от сина му д-р Борис Александров в книгата „Истината. Личният лекар на цар Борис III за смъртта му“

Заради политическите последици, които носи, и най-малкото заради своята неочакваност смъртта на цар Борис III и до днес остава предмет на различни спекулации. Според тях в смъртта му са замесени от тайните служби на руснаци, британци, нацисти, та до някои от най-близките му роднини, като принцеса Мафалда Савойска – сестра на царица Йоана.

Малко преди царят да почине, личният му лекар – д-р Драгомир Александров – споделя: „Вечерта, около 20 часа, цар Борис се оплакал от болки в горната част на корема, гадене, позиви за повръщане. Спешен преглед отново извършихме проф. Стоян Киркович, д-р Васил Цончев, д-р Ст. Даскалов, д-р Разсолков и аз. Симптоматиката насочваше към тежка сърдечна реакция.“

За пръв път читателите ще могат да прочетат разказ за последните дни на цар Борис III по записки на Драгомир Александров, предадени от сина му д-р Борис Александров в книгата „Истината. Личният лекар на цар Борис III за смъртта му“. В изданието са публикувани неизвестни снимки и документи на семейството му, както и медицински изследвания на царя, съхранявани в архива на д-р Драгомир Александров.

Освен че повдига завесата около Борис III, книгата ни въвежда в атмосферата на последните години на Царство България: атмосфера на колебания, страх, несигурност, предизвикани от наближаващия разгром на хитлеристка Германия. На страниците на книгата са предадени лични разговори и срещи с редица представители на политическия и културния елит на България, като Богдан Филов, принц Кирил, проф. Александър Балабанов, а също и хора със спорна роля, като Любомир Лулчев.

Д-р Драгомир Александров неведнъж е бил притискан да напише онова, което е било угодно на комунистическата власт. От книгата ще разберете какви са били последните години на царя и на България по негово време. Ще научите каква е била участта на известни политици и интелектуалци в тези смутни времена; нови неща за неочаквани и драматични обрати в българската история. Книгата дава непознати до момента подробности за гибелния период от участието на България във Втората световна война, както и за началото на разправата на комунистическия режим с неудобни на новата власт личности след 9 септември 1944 г.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 25 гласа.

Свързани новини