Last news in Fakti

1 Септември, 2020 10:14 13 998 46

Истината за смъртта на цар Борис III, разказана от личния му лекар

  • цар борис iii-
  • смърт-
  • истина

За пръв път читателите ще могат да прочетат разказ за последните дни на цар Борис III по записки на Драгомир Александров, предадени от сина му д-р Борис Александров в книгата „Истината. Личният лекар на цар Борис III за смъртта му“

Истината за смъртта на цар Борис III, разказана от личния му лекар - 1

Заради политическите последици, които носи, и най-малкото заради своята неочакваност смъртта на цар Борис III и до днес остава предмет на различни спекулации. Според тях в смъртта му са замесени от тайните служби на руснаци, британци, нацисти, та до някои от най-близките му роднини, като принцеса Мафалда Савойска – сестра на царица Йоана.

Малко преди царят да почине, личният му лекар – д-р Драгомир Александров – споделя: „Вечерта, около 20 часа, цар Борис се оплакал от болки в горната част на корема, гадене, позиви за повръщане. Спешен преглед отново извършихме проф. Стоян Киркович, д-р Васил Цончев, д-р Ст. Даскалов, д-р Разсолков и аз. Симптоматиката насочваше към тежка сърдечна реакция.“

За пръв път читателите ще могат да прочетат разказ за последните дни на цар Борис III по записки на Драгомир Александров, предадени от сина му д-р Борис Александров в книгата „Истината. Личният лекар на цар Борис III за смъртта му“. В изданието са публикувани неизвестни снимки и документи на семейството му, както и медицински изследвания на царя, съхранявани в архива на д-р Драгомир Александров.

Истината за смъртта на цар Борис III, разказана от личния му лекар

Освен че повдига завесата около Борис III, книгата ни въвежда в атмосферата на последните години на Царство България: атмосфера на колебания, страх, несигурност, предизвикани от наближаващия разгром на хитлеристка Германия. На страниците на книгата са предадени лични разговори и срещи с редица представители на политическия и културния елит на България, като Богдан Филов, принц Кирил, проф. Александър Балабанов, а също и хора със спорна роля, като Любомир Лулчев.

Д-р Драгомир Александров неведнъж е бил притискан да напише онова, което е било угодно на комунистическата власт. От книгата ще разберете какви са били последните години на царя и на България по негово време. Ще научите каква е била участта на известни политици и интелектуалци в тези смутни времена; нови неща за неочаквани и драматични обрати в българската история. Книгата дава непознати до момента подробности за гибелния период от участието на България във Втората световна война, както и за началото на разправата на комунистическия режим с неудобни на новата власт личности след 9 септември 1944 г.

Истината за смъртта на цар Борис III, разказана от личния му лекар
Драгомир Александров


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пламен

    18 40 Отговор
    Мерзавецът.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Самият

    55 10 Отговор
    Хитлер е казал ясно, че е отровен със змийска отрова, която точно съсирва кръвта и води до инфаркт. Вече не може да се намерят следи от отровата и естествено без доказателства за лекаря остава само инфаркта.

    Коментиран от #23

  • 4 илия

    74 78 Отговор
    Комунистите убиха Царя, а след това сринаха и държавата, по нареждане на болшевиките от СеСеСеРе.

    Същите комунисти утре организират кървав метеж.

    Коментиран от #34

  • 5 антикомунист

    70 53 Отговор
    Кой ден е по-злокобен за вас - 5-ти септември 1944-та, когато СеСеСеРе обявява война на независимо и демократично Царство България, или 9-ти септември, когато пияната съветска сган окупира родината ни?

    Коментиран от #12, #28, #35

  • 6 Русороб

    61 41 Отговор
    Всички знаят истината, такава каквато сполетя от Стамболов на сам всеки наш родолюбец дръзнал да се противопостави на ватниците от московията.

    Коментиран от #11

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 СССР уби Царя Обединител

    60 24 Отговор
    "Вечерта, около 20 часа, цар Борис се оплакал от болки в горната част на корема, гадене, позиви за повръщане."

    ОТРАВЯНЕ!

    Коментиран от #19

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 агент Мони Мадридски

    59 33 Отговор
    Комунистите го убиха, а сина му предаде паметта на баща си и направи коалиция с тях.
  • 11 Историчка

    60 16 Отговор

    До коментар #6 от "Русороб":

    Стамболов е един от най-крадливите ни политици. Проверете колко имота е имал преди да стане министър председател и колко след края на мандата му, стотици са. Само за това, че е довел Фердинад на трона си го е заслужил.
  • 12 КПСС БКП

    40 47 Отговор

    До коментар #5 от "антикомунист":

    9-ти септември - най-светлата дата.

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 jofo

    38 24 Отговор
    само за това че през 1912 година е предал гр. Солун на гърците си го е заслужил, а после още колко мерзости е направил, неможе да се преброи
  • 15 ЦАРЯ Е ФАШИСТ СЪЮЗНИК НА ХИТЛЕР

    37 66 Отговор
    ДНЕШНИТЕ ФАШИСТИ ВСЯЧЕСКИ СЕ МЪЧАТ ДА ИЗКАРАТ ТОЗИ УБИЕЦ И ФАШИСТ СВЯТ ЧОВЕК,А ТОЙ БЕШЕ ОБИКНОВЕН ФАШИСТ ИЗБИВАШЕ ЖЕНА ДЕЦА И СТАРИЦИ!БЕЗРОДНИК!

    Коментиран от #27, #36

  • 16 Вечният кмет

    49 18 Отговор
    Много комунисти (национални предатели) коментират. Аз си мислех че вече сме започнали да страним от тая безродственост и боготворене на чужди държави, но явно греша. Това което забелязвам в много българи е че не харесват своята родина, а са влюбени до уши в държави които просто си следват интереса.
  • 17 Дълбоко Виждащ

    40 3 Отговор
    Най лесно е да се каже-Отровен ИТН!На колко години е бил Царят на 49...При мъжете има Също Климакс както и при Жените,но за мъжкия климакс никой не говори!Сега Природата така е създала произведението си-човек,че го е направила да живее около ВЕК!Над 50г до около 60г става Хормонална трансформация в мъжкия организъм и много от жлезите с вътрешна секреция започват да се пренастройват на друг режим Работа!Основата на този дисбаланс задават Половите Жлези,които до 50г успяват да изчистват проблемите на Другите жлези!Ако трябва да ви запозная с всяка от жлезите ще ни трябва-семинар!Според медицината-Черният дроб е жизнено важен Орган–Да Така е,но Някой смятат този жизнено важен орган И за Жлеза!Когато намалее функцията на половите жлези започват проблеми с Работата на Черният дроб,той започва да не може да разгражда мазнините така както ги е разграждал преди!Сега за Царят-Естественно ,че е имал врагове-СССР,англия,америка и те са можели да се опитат да го премахнат!Правени са му и Атентати!Но,Хитлер е нямал ни най малко основание да го Премахне!Царят ни е Бил Много Интелигентен и Природо мъдър и Хитлер е Имал Респект!Имало е тежки преговори но Борис3 Цар Български е Извоювал с Такт и Дипломация-това за ,което е отишъл!От това ,което съм чел Смятам,че царят е получавал микроинфаркти и преди!Вероятно в Самолета на връщане,или първия ден е получил сериозен Кръвоносен спазъм,който не го е свалил заради силният трениран организъм и поради още държащите го емоции сл

    Коментиран от #31

  • 18 Живко

    35 17 Отговор
    Народния съд е плод на ОФ и там комунистите са малко. Стига ядохте " мармалад". Комунистите идват на власт доста по- късно.

    Коментиран от #41

  • 19 Дълбоко Виждащ

    19 4 Отговор

    До коментар #8 от "СССР уби Царя Обединител":

    Ако получите симптомите ,които описвате в поста си-да знаете това е симптом на Долен Инфаркт!Инфаркта не е проблем на самото сърце,а на Кръвоносен съд!Представете си охладителната течност в колата ви и някъде я запушете-Яко....
  • 20 отървал се от мъките

    25 19 Отговор
    Добре че е починал, че комунистическите изроди щяха да го измъчват и да му резнат главата година по-късно.

    Коментиран от #21

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Дълбоко Виждащ

    27 3 Отговор
    След срещата му с Хитлер в Берлин!Вместо да лежи,Борис3 отива на Рила ,като смята ,че това ще му помогне да преодолее това ,което е Усещал!Колкото и дае Мъдър и Предвидлив човек,ако не се сблъска с Инфаркт,или Спазъм на голям кръвоносен съд той няма да знае какво му е!Затова след 50-така по един Аспирин протект и някакъв подходящ Статин!Първите 2г ги вземайте редовно ,а после може да пропускате чат пат!И ме Споменавайте само с Добро!
  • 23 Дидончо

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Самият":

    Наивници, наивници колкото щеш.
    Това са останали след 50 г. БКП.
  • 24 Иван

    22 13 Отговор
    Ако има класация за великите хановете и царете на България, цар Борис Трети е в нея. Благодарение на него си връщаме Южна Добруджа, спасява еврейте, обичан в цялата държава и се е движил сред него. В сложна обстановка е лавирал успешно за нас. За това, че е високо образован и с шест езика няма смисъл да се говори. Кажете след него, един от неговата класа. Убит е от руснаците, за да се отслаби югоизточната фронтова линия. Погледнете за всички столици в Източна Европа има епични битки само за нашата НЕ. Варшава, Прага, Будапеща, Белград, Букурещ, само за София не.

    Коментиран от #46

  • 25 Фриц Клингенберг

    8 5 Отговор
    Всички се досещате кои са отровителите на... Европа. В Москва са и доказателствата агент Гоце! Книгата е спонсорирана от същите отровители, както и повечето коментари тук. Който се смее последен се смее най-добре.
  • 26 Оракулът

    10 2 Отговор
    Откровен преди посещението на съветското посолство?! След посещението във Вълчата бърлога. И след като Дуче е изтеглил всички италианци от Източния фронт и заявил ултимативно на Фюрера, че е крайно време да се разбере със Сталин. И след конференцията в Казабланка с безусловната капитулация и преди поредната московска среща за Московската декларация и преди Техеран. Спомени, спомени, спомени за Брест-Литовск. АМИН
  • 27 Алфа Вълкът

    23 9 Отговор

    До коментар #15 от "ЦАРЯ Е ФАШИСТ СЪЮЗНИК НА ХИТЛЕР":

    Този "фашист" НЕ Е ИЗПРАТИЛ НИТО ЕДИН НАШ ВОЙНИК НА РУСКИЯ ФРОНТ! Не е предал евреите на Хитлер! Да беше изпратил войска, днес щяхме да си пием кафето пред Кремълска джамия;
  • 28 Дддддд

    10 13 Отговор

    До коментар #5 от "антикомунист":

    Я прочети нещо по история на България , ама повече от учебника за техникумите по обществено хранене и готварство до 10 клас .
    Защо е обявена война на Царството ? Защо сме ПОБЕДЕНА СТРАНА ? Комунистите ли набутаха държавата в Тристранката ? Фашистките закони, Окупация на съседите ни и прилагане на Демократичното ни Законодателство със ЗЗД , ЗЗНАацията - Антиеврейския и пр. Какво е бе ? Мили миЛешпери ? Я прочетете Съглашение за Примирие в Москва от Октомври 1944 г. и Парижкия Мирен договор от 1947 г. Документи валидни и днес .

    Коментиран от #40

  • 29 ЗиС 5

    15 4 Отговор
    Н.В.Цар Борис Трети е убит от хитлеровото обкръжение. Адолф е знаел,че царят е имал проблеми със сърцето си. Само за това,че Борис не е дал нито един български войник от исканата 100-хилядна армия за Източния фронт,нашият висш политик е отровен с бавнодействаща отрова. Адолф е искал българите да бъдат хвърлени срещу руската армия. Царят не е приел това искане.
  • 30 червена коприна

    32 8 Отговор
    Борис Трети е един от големите българи и е достоен за уважение.
  • 31 Мария,ама не оная

    6 2 Отговор

    До коментар #17 от "Дълбоко Виждащ":

    Много сте компетентен по медицинските въпроси,лекар ли сте

    Коментиран от #32

  • 32 Дълбоко Виждащ

    7 2 Отговор

    До коментар #31 от "Мария,ама не оная":

    не Всеки който има Документ за експерт....по Хищни риби е по добър и по знаещ от някой който няма....Но Обича и се Самообразова в областа на хищните риби!Владея колкото и да е нескромно Много опитности!От Гоблени до Устройство и направа Карбуратори!Да имам медик-Анестезиолог и понеже за него съм дървен философ трябва постоянно да се самообразовам,защото докторката дъщеря ми е на високо ниво!Смея да твърдя че за ендокринни жлези и болести на кръвоносна система,малко бг-лекари със специалност Кардио и ендокринолози имат знанията ми!!
  • 33 Немците са го отравили

    6 2 Отговор
    През м. юли 1943г. немците са разгромени при Курск,а Италия побързва да излезе от войната. Борис III е водил тайни преговори с румънците и унгарците трите държави едновременно да излязят от войната,но немското разузнаване е разбрало за намеренията им. За началото на м. септември са били планирани големи военни маневри около София с участието на Бронираната бригада. Вероятно тогава е било планирано България дя излезе от войната заедно с Румъния и Унгария. С отравянето немците са си удължили агонията с 1 година,но става това което е планирано - първо Румъния няпуска,после България и накрая Унгария. Даже Унгария още през м.март 1944г. е окупирана ппревантивно от немците защото са знаели за опитите на адмирал Хорти за преговори със съюзниците.
  • 34 Еееееее

    8 6 Отговор

    До коментар #4 от "илия":

    Първо-Това не е български цар,и второ - герб също произлиза от бкп,като останалите.
  • 35 Така е

    2 7 Отговор

    До коментар #5 от "антикомунист":

    Ако не беше Ссср,границата между България и гърция,щеше да минава по билото на Стара планина,което щеше да е много по добре,нямаше днеска да ни управлява комунистическа мафия,и комунистите никога нямаше да вземат властта.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Петър Стоев

    6 3 Отговор
    Борис Трети е бил интелигентен, уравновесен и отговорен човек. В последните месеци от живота си е имал две посещения в Третия Райх и изключително трудни, изтощителни преговори с Хитлер (на Фюрера също не му е било до смях, зад гърба му е била катастрофата при Сталинград и неуспешна офанзива при Курск, полагал е неимоверни усилия да "дисциплинира" и сплоти около себе си сателитните режими). От днешна дата ни е лесно да съдим за миналото. Факт е, че царят е бил подложен на изключително силен натиск и напрежение. Факт е и че е преживявал болезнено последствията, които носи войната за народа му. Най - вероятно си е отишъл от инфаркт, човекът. Доколкото е ключва историческа личност, винаги ще има спекулации около кончината му. В действителност, не е имал много варианти, в което ще се и уверим, ако повечко четем исторически трудове и по - малко пишем повърхностни, емоционални и абсолютно необосновани коментари под статиите.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Любимите

    5 4 Отговор

    До коментар #28 от "Дддддд":

    Ви комунисти бяха съюзници с Хитлер почти 2 год.Организираха си съвместни паради в Полша.Правеха съвместни планове с Хитлер как да си поделят света.Е,поделиха го.Ние попаднахме в грешната половина.Ако бе останал жив,Цар Борис III можеше да предотврати болшевишката окупация.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Аз съм

    6 1 Отговор
    Дядо ми, бог да го прости много харесваше Борис 3ти и разказваше, че царят преди да замине за преговори при Хитлер не се е чувствал добре и е имал и преди болки в сърцето. На връщане от Хитлер, пилота качва (дядо каза, че по поръчка) самолета на височина по висока от допустимата и царят съответно се е почувствал много зле след полета. Дядо ми открито си казваше,че царя е бил ликвидиран , защото не е бил удобен нито на Москва, нито на Берлин. Дядо ми е бил на 32 години, когато се случва всичко това и до последно твърдеше, че Борис е бил голям българин за разлика от сина си. Той успя да види и Симеончо, както го наричаше и казваше, че тоя е дошъл само да до ограби това, което дядо му не е успял.

    Коментиран от #43

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Делон

    4 0 Отговор
    Царя беше добър човек искаше добро на
    народа ,комунистите и фашистите го убиха.
    За това България страда и ще страда до
    3000г.до сега краддът комунисти оф.бзнс
    Ткзс и всички комунистически-фашистки
    организации до 2500г слети това ще
    спадът дкмс пионерчета и чардарчета.
    Българския народ е завистлив алчен
    Предателски и не вярва в Бога .
  • 45 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Сега всички според своите пристрастия пишат ли пишат, кому както изнася ! Като държавник Борис Трети сигурно има , и добри, и лоши решения. Колкото да го превъзнасяме или тъпчем в калта - той е бил човек. За да кажа "да" или "не" , трябва да съм бил съвременник, поне 20 годишен. Сега всеки се доверява на нещо, което е написано или казано от някого.
    Факт е, че не е допуснал българи да загинат напразно във кървавата мелница на войната. В крайна сметка сме включени в нея на страната на Германия.Написано е, че 11 343 - ма евреи от новоокурираните територии са изпратени в Треблинка. Никъде не намчерих бройката на евреите, които са били на територията на Стара България. Но те са включени в трудови /робски/ бригади, като например , секачите на Лонгозките гори край река Камчия. Щом е била обявена война на Англия и САЩ, означава, че сме били във война и със СССР. Самолетите на Запада избиват 4070 човека и разрушават 13 000 сгради- така е написано ! Колкото и да се е стремял да запази България в неутралитет от касапницата на ВСВ, просто е нямало къде да шава човек, чието пълно име е Борис Клемент Роберт Мария Пий Станислав Сакскобургготски. Мир на праха му ! Само Господ знае истината за смъртта му !
  • 46 Хасан

    0 2 Отговор

    До коментар #24 от "Иван":

    Ако Бойко Борисов бе цар или княз, той също би бил сред най-великите ни владетели.
    За последните години той успя да превърне страната ни в лидер на балканите и инвестиционен рай. Също така подобри неколкоратно жизнения стандарт на българите, а с новите бойни самолети ф-16 България е военен хегемон в източна европа.