Яйцето е пълноценен самостоятелен хранителен продукт със степен на смилаемост от близо 97–98%. То е източник на протеини, витамини (D, B12, B2) и минерали (желязо, селен, фосфор). Яйцата съдържат и полезни мастни киселини и есенциални микроелементи, така че лекарите и диетолозите препоръчват включването им в менюто.
За оптимална смилаемост яйцата трябва да се готвят меко сварени. Препоръчителната годишна консумация на яйца е 260 бройки на човек. Количеството витамини в яйцата зависи не само от наличието на тези вещества във храната на кокошките носачки, но и от възрастта на птицата, породата, сезона, условията на живот, физиологичното ѝ състояние, комбинацията и съотношението на хранителните вещества и витамините във фуражните смеси, както и от наличието на ксенобиотици, подчертават специалисти.
Експертите съветват как да избирате яйца в магазина:
Колко дълго могат да се съхраняват яйцата и при какви условия?
Избирайте яйца без отчупвания или пукнатини, тъй като бактериите могат да проникнат в белтъците през повредени черупки.
По време на съхранение белтъците губят влага, слоестата им структура се нарушава и те стават течни поради активното разграждане на омуцин (протеин, който съставлява само 2% от масата на белтъка, но му придава еластичност). По време на съхранение жълтъкът се разширява по размер и става по-течен. Мембраната му губи еластичност, мазнините се разлагат, а азотните съединения се разпадат. Цветът на жълтъка често се променя по време на съхранение – той става по-тъмен, понякога на петна. В яйца, съхранявани повече от седем дни, съдържанието на витамин Е в жълтъка намалява 1,5–2 пъти.