Яйцето е пълноценен самостоятелен хранителен продукт със степен на смилаемост от близо 97–98%. То е източник на протеини, витамини (D, B12, B2) и минерали (желязо, селен, фосфор). Яйцата съдържат и полезни мастни киселини и есенциални микроелементи, така че лекарите и диетолозите препоръчват включването им в менюто.
За оптимална смилаемост яйцата трябва да се готвят меко сварени. Препоръчителната годишна консумация на яйца е 260 бройки на човек. Количеството витамини в яйцата зависи не само от наличието на тези вещества във храната на кокошките носачки, но и от възрастта на птицата, породата, сезона, условията на живот, физиологичното ѝ състояние, комбинацията и съотношението на хранителните вещества и витамините във фуражните смеси, както и от наличието на ксенобиотици, подчертават специалисти.
Експертите съветват как да избирате яйца в магазина:
- Цялост на черупката – избирайте яйца без отчупвания или пукнатини, тъй като бактериите могат да проникнат в белтъците през повредени черупки. Цветът на черупката (бял или кафяв) не влияе върху качеството на яйцето;
- Външен вид – пресните яйца имат матова, а не лъскава черупка. Ако черупката е много лъскава и гладка, това може да показва, че яйцата са били измити преди продажба. Измитите яйца имат по-кратък срок на годност;
- Маркировка – опаковката трябва да включва категорията на яйцата и датата на класификация (колкото по-късна е датата на класификация, толкова по-свеж е продуктът);
- Условия за съхранение – уверете се, че яйцата се съхраняват на хладно и сухо място в магазина. Обикновено за тази цел се монтират отделни витрини или хладилници.
Колко дълго могат да се съхраняват яйцата и при какви условия?
Избирайте яйца без отчупвания или пукнатини, тъй като бактериите могат да проникнат в белтъците през повредени черупки.
По време на съхранение белтъците губят влага, слоестата им структура се нарушава и те стават течни поради активното разграждане на омуцин (протеин, който съставлява само 2% от масата на белтъка, но му придава еластичност). По време на съхранение жълтъкът се разширява по размер и става по-течен. Мембраната му губи еластичност, мазнините се разлагат, а азотните съединения се разпадат. Цветът на жълтъка често се променя по време на съхранение – той става по-тъмен, понякога на петна. В яйца, съхранявани повече от седем дни, съдържанието на витамин Е в жълтъка намалява 1,5–2 пъти.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Новичок
20:23 29.10.2025
2 Когато
20:24 29.10.2025
3 Сатана Z
Коментиран от #9
20:26 29.10.2025
4 шаа
Коментиран от #12
20:28 29.10.2025
5 Хъмпти Дъмпти
Ако потъне--става
Ако изплува--хвърляй
20:37 29.10.2025
6 Този коментар е премахнат от модератор.
7 Този коментар е премахнат от модератор.
8 Този коментар е премахнат от модератор.
9 НАЧАЛНИК,
До коментар #3 от "Сатана Z":
ВАША МИЛОСТ ЗАТОВА ЛИТОЛКОВА СТРАДАШЕ ЗА
БРОНЗОВИЯ ВОЙНИК ОТ...М.О.Ч.А. ...
ЩОТО МУ НАПРАВИХА
ЯИЙЙЦАТА НА ....ОМЛЕТ...😬
21:33 29.10.2025
10 Олеле, но не и опасно
23:04 29.10.2025
11 Буха ха
23:44 29.10.2025
12 Щастлива кокошка
До коментар #4 от "шаа":
Правят ги на майонеза.06:11 30.10.2025
13 инж технолог по хранене
06:36 30.10.2025
14 ХиХиХи
13:41 30.10.2025
15 ганю
няколко дена преди това ги пускат с намаление
обаче в бг което не е еуропа а ориенталска уйдурма и всичко е цигания
ден година храни и за да е келепир ще ти ги пробутат
даже и след изтичането на срока даже и по скъпо,
а е така защото цените са надути както и продавачите
ала цпекула и картел няма
ала има много балъци
и затова сме така напреднали
06:13 14.11.2025
16 елин пелин
рибата се вмирисва от главата, а не от към
г
ъ
з
ъ
06:15 14.11.2025