Какво се случва с престоялите яйца в магазина и как да ги познаем

29 Октомври, 2025 20:19 2 617 16

  • престояли-
  • яйца-
  • магазин-
  • експерти

Експертите съветват как да избирате яйца в магазина

Какво се случва с престоялите яйца в магазина и как да ги познаем - 1
Снимкa: Shutterstock

Яйцето е пълноценен самостоятелен хранителен продукт със степен на смилаемост от близо 97–98%. То е източник на протеини, витамини (D, B12, B2) и минерали (желязо, селен, фосфор). Яйцата съдържат и полезни мастни киселини и есенциални микроелементи, така че лекарите и диетолозите препоръчват включването им в менюто.

За оптимална смилаемост яйцата трябва да се готвят меко сварени. Препоръчителната годишна консумация на яйца е 260 бройки на човек. Количеството витамини в яйцата зависи не само от наличието на тези вещества във храната на кокошките носачки, но и от възрастта на птицата, породата, сезона, условията на живот, физиологичното ѝ състояние, комбинацията и съотношението на хранителните вещества и витамините във фуражните смеси, както и от наличието на ксенобиотици, подчертават специалисти.

Експертите съветват как да избирате яйца в магазина:

  • Цялост на черупката – избирайте яйца без отчупвания или пукнатини, тъй като бактериите могат да проникнат в белтъците през повредени черупки. Цветът на черупката (бял или кафяв) не влияе върху качеството на яйцето;
  • Външен вид – пресните яйца имат матова, а не лъскава черупка. Ако черупката е много лъскава и гладка, това може да показва, че яйцата са били измити преди продажба. Измитите яйца имат по-кратък срок на годност;
  • Маркировка – опаковката трябва да включва категорията на яйцата и датата на класификация (колкото по-късна е датата на класификация, толкова по-свеж е продуктът);
  • Условия за съхранение – уверете се, че яйцата се съхраняват на хладно и сухо място в магазина. Обикновено за тази цел се монтират отделни витрини или хладилници.

Колко дълго могат да се съхраняват яйцата и при какви условия?

Избирайте яйца без отчупвания или пукнатини, тъй като бактериите могат да проникнат в белтъците през повредени черупки.

По време на съхранение белтъците губят влага, слоестата им структура се нарушава и те стават течни поради активното разграждане на омуцин (протеин, който съставлява само 2% от масата на белтъка, но му придава еластичност). По време на съхранение жълтъкът се разширява по размер и става по-течен. Мембраната му губи еластичност, мазнините се разлагат, а азотните съединения се разпадат. Цветът на жълтъка често се променя по време на съхранение – той става по-тъмен, понякога на петна. В яйца, съхранявани повече от седем дни, съдържанието на витамин Е в жълтъка намалява 1,5–2 пъти.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 11 гласа.


Подобни новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Новичок

    8 2 Отговор
    Авторката желае ли да ми почеше яйцата ???
  • 2 Когато

    5 1 Отговор
    Ви престоят яйцата трябва да ги разклатите. Така не се развалят. А ако имате здравни осигуровки идете на специалистка.
  • 3 Сатана Z

    6 1 Отговор
    Мъжете гледат печата на яйцето,а жените по стар навик го оппват

    Коментиран от #9

  • 4 шаа

    11 1 Отговор
    и какво се случва с престоялите яйца в магазина?

    Коментиран от #12

  • 5 Хъмпти Дъмпти

    20 0 Отговор
    В чаша вода
    Ако потъне--става
    Ако изплува--хвърляй
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 НАЧАЛНИК,

    1 5 Отговор

    До коментар #3 от "Сатана Z":

    ВАША МИЛОСТ ЗАТОВА ЛИ
    ТОЛКОВА СТРАДАШЕ ЗА
    БРОНЗОВИЯ ВОЙНИК ОТ...М.О.Ч.А. ...
    ЩОТО МУ НАПРАВИХА
    ЯИЙЙЦАТА НА ....ОМЛЕТ...😬
  • 10 Олеле, но не и опасно

    3 1 Отговор
    Колкото и да са стари са в хладилника. Какво да кажем за цивилизованите" в Зап.Европа, където яйцата са при плодовете и зеленчуците в жегата.
  • 11 Буха ха

    2 0 Отговор
    Венелино, мий си пут.....
  • 12 Щастлива кокошка

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "шаа":

    Правят ги на майонеза.
  • 13 инж технолог по хранене

    1 0 Отговор
    Венелинка откъде е преписвала?
  • 14 ХиХиХи

    0 0 Отговор
    Те кат остареят и минават през кухнята в топлата точка на хипермаркетите сготвени и баничарниците на едро. Еее...после най-мноо лекоо и меееко.
  • 15 ганю

    0 0 Отговор
    В еуропа когато изтича срока на годност
    няколко дена преди това ги пускат с намаление
    обаче в бг което не е еуропа а ориенталска уйдурма и всичко е цигания
    ден година храни и за да е келепир ще ти ги пробутат
    даже и след изтичането на срока даже и по скъпо,
    а е така защото цените са надути както и продавачите
    ала цпекула и картел няма
    ала има много балъци
    и затова сме така напреднали
  • 16 елин пелин

    0 0 Отговор
    и е така защото
    рибата се вмирисва от главата, а не от към
    г
    ъ
    з
    ъ