Отидете към основна версия

8 797 10

Не варете яйцата над 10 минути

  • яйца-
  • варене-
  • сероводород-
  • токсичен газ

По време на варенето на яйцата се освобождава сероводород

Снимка: Shutterstock

Всеки е имал ситуации, в които не е успявал да махне яйцата от огъня навреме. Малко хора обаче знаят, че не бива да ядат такива яйца, пише medicinform.net. Причината е, че по време на варенето на яйцата се освобождава сероводород. Това е токсичен газ, който може да попадне в протеина. Понякога свареният жълтък получава зеленикав оттенък - това е и резултат от влиянието на сероводорода. Такива яйца е по-добре да не се ядат.

Как се образуват вредните вещества?

В белтъка на яйцето има сяра. Когато се комбинира с водород, той образува токсичен газ. Тъй като черупката на яйцата се нагрява, в продукта прониква сероводород. Жълтъкът съдържа желязо, което при взаимодействие със сероводорода води до появата на сулфиди. Колкото по-дълго е варено яйцето, толкова повече от тях има. Сулфидите придават на жълтъка зеленикав цвят.

Ето защо, след варене, се препоръчва незабавно да се потопи яйцето в студена вода, за да се прекрати процеса на готвене.

В медицината няма случаи на смърт от разградени яйца. Все пак експертите препоръчват те да не се ядат, тъй като токсините могат да доведат до отравяне и дори задушаване.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 9 гласа.

Свързани новини