Новини

Не варете яйцата над 10 минути

По време на варенето на яйцата се освобождава сероводород

Публикувана: 20 Юли, 2019 11:33
10 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2746
Не варете яйцата над 10 минути
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.3 от 7 гласа.

Всеки е имал ситуации, в които не е успявал да махне яйцата от огъня навреме. Малко хора обаче знаят, че не бива да ядат такива яйца, пише medicinform.net. Причината е, че по време на варенето на яйцата се освобождава сероводород. Това е токсичен газ, който може да попадне в протеина. Понякога свареният жълтък получава зеленикав оттенък - това е и резултат от влиянието на сероводорода. Такива яйца е по-добре да не се ядат.

Как се образуват вредните вещества?

В белтъка на яйцето има сяра. Когато се комбинира с водород, той образува токсичен газ. Тъй като черупката на яйцата се нагрява, в продукта прониква сероводород. Жълтъкът съдържа желязо, което при взаимодействие със сероводорода води до появата на сулфиди. Колкото по-дълго е варено яйцето, толкова повече от тях има. Сулфидите придават на жълтъка зеленикав цвят.

Ето защо, след варене, се препоръчва незабавно да се потопи яйцето в студена вода, за да се прекрати процеса на готвене.

В медицината няма случаи на смърт от разградени яйца. Все пак експертите препоръчват те да не се ядат, тъй като токсините могат да доведат до отравяне и дори задушаване.

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.3 от 7 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Хипоходрик
(гост)

Неутрално
1 Отговор
Не яж те изобщо яйца те са сярни S и месо не яжте има желязо и манган в него!!!

Оценка:
-3 +9

НАДЪРВЕН
(гост)

Неутрално
2 Отговор
Венито не ги вари яйцата, а само ги смуче и ближе!

Оценка:
-2 +26

123
(гост)

Неутрално
3 Отговор
Язе яцата ги ям пръджени

Оценка:
-2 +7

Лора, внимавай...!!!!
(гост)

Неутрално
4 Отговор
Това си е моя работа, колкото искам, толкова ще ги варя...!

Оценка:
-4 +9

Петел
(гост)

Неутрално
5 Отговор
Зелен оттенък имат само жълтъците на домашните яйца(кокошките са свободни(щастливи)и чопкат тревички),жълтъците на купешките яйца са бледи и безвкусни. Ако яйцето е прясно и го вариш десет мин.не може да се бели добре,затова се слага сол в водата и се вари на бавен огън над 30 Мин.

Оценка:
-5 +1

Петел
(гост)

Неутрално
6 Отговор
Ама Венелина май има в предвид едни други яйца дето имат само белтък

Оценка:
-0 +8

Петел
(гост)

Неутрално
7 Отговор
Навремето в казармата варяха яйцата в баки,често ги забравяха и водата извираше ,а ецата загаряха,горчиви и гадни стават,но ги ядяхме,а никой не се отрови!

Оценка:
-0 +4

жзЦСЖА
(гост)

Неутрално
8 Отговор
Какви глупости пишат само, да си пълнят страниците, не е истина!
Коя съвременна домакиня вари яйца на котлона?! Продават се евтини яйцеварки, които приготвят яйцата на пара за 3 минути, до твърд жълтък. И винаги, преди да се сложат в яйцеварката, откъм тъпата им страна се дупчат с топлийка. Аз никога досега не съм поднасяла на трапезата си яйце със зелено около жълтъка, без значение колко е било старо. А самите яйцеварки да достъпни за всеки джоб- 11-15-20 лева, за 7 до 14 яйца наведнъж.

Коментиран от #10


Оценка:
-1 +2

така ли
(гост)

Неутрално
9 Отговор
Сега ли разбраха?!А глад.....

Оценка:
-0 +1

Кокошка
(гост)

Неутрално
10 Отговор

До коментар #8 от "жзЦСЖА":


Домашните яйца винаги са с тъмножълт жълтък с зелен оттенък на повърхността ,особенно през лятото когато кокошките имат достъп до зеленина. Няма как да поднесеш на трапезата такива яйца при положение ,че ги вземаш от магазина-жълтъците са бледи със сивкав оттенък на повърхноста. Това са естествени цветове,а не вследствие разваляне или др.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Божидар Димитров
Историкът Божидар Димитров с коментар за говорителката на руското външно министерство
Мария Захарова е "пикла без цицки""

Още бисери