Last news in Fakti

28 Март, 2024 14:29 2 586 8

Как да предпазим яйцата от счупване и напукване, докато се варят?

  • варени яйца-
  • варене на яйца-
  • яйца-
  • готвене-
  • варене-
  • счупване-
  • великден

Има лесни трикове, които може да приложите, за да не се чупят яйцата при варене

Как да предпазим яйцата от счупване и напукване, докато се варят? - 1
Снимка: Shutterstock

Наближава Великден, а това отново ни кара да се замислим как да сварим много яйца, като същевременно успеем да ги опазим от неприятното чупене или напукване по време на варене. Мнозина прибягват до разнообразни методи, за да постигнат този желан резултат.

Но кой метод е най-ефективен? Тук ще разгледаме най-сигурните начин да сварите яйцата си без повреди и как да премахнете проблема с напуканите яйца веднъж завинаги.

Адаптиране към стайна температура

Вероятно сте чували съвета от родителите си, че яйцата трябва да бъдат извадени от хладилника и да се адаптират към стайната температура преди варене. Това се основава на научни наблюдения, които показват, че студените яйца са по-податливи на пукане. Затова, закупете яйцата няколко дни преди да ги сварите и ги извадете от хладилника поне час-два преди да ги поставите във водата.

Разполагане в тенджерата

При поставянето на яйцата в тенджерата, уверете се, че ги поставяте внимателно на дъното и избягвайте да ги хвърляте от високо, за да не се ударят. Не претъпквайте съда и оставете достатъчно място между яйцата, което да помогне в предотвратяването на счупване при тяхното движение по време на варене.

Добавяне на оцет и сол

Оцетът действа като средство за предпазване от напукване, така че добавете няколко лъжици в тенджерата преди варенето. Солта пък помага белтъкът да остане вътре, ако въпреки всичко се случи счупване.

Подходяща температура

Избягвайте високите температури. Поддържайте котлона на умерена температура, за да избегнете нежеланото "скокане" на яйцата и евентуалното им счупване.

Време за варене

Важно е да контролирате времето, за която се сваряват яйцата, с таймер. Идеалната продължителност за варене на яйце е от 4 до 6 минути, в зависимост от предпочитаната степен на готовност на жълтъка.

С тези препоръки, ще можете да сварите идеалните яйца без риск от счупване, готови да украсят вашата маса или да се превърнат в част от вашите любими рецепти.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анелия Андреева

    2 3 Отговор
    Подобре ги счупете и ги сварете без черупките тия яйца.

    Коментиран от #4

  • 2 Механик

    7 4 Отговор
    Оцетът не предовратява напукване. Поставя се за да "ецне" повърността на яйцето. Да направи черупката пореста, като по тоя начин спомогне за по-доброто закрепване на боята.
    Солта за нищо не помага, ако ти се спука яйцето, каква файда има да предпазваш малкото излязал навън белтък.
    За да се свари едно яйце, е необходимо вътрешността му да достигне 74-75 градуса.
    За целта не надувайте котлона. Не ви е необходимо да бълбука водата. Повишавайте температурата постепенно и я дръжте далеч от това да завира.

    Коментиран от #8

  • 3 Шеф Шибалчев

    1 2 Отговор
    2-3 клечки за зъби във водата вършат чудеса и не не се шегувам😉 Не много силния котлон също.
  • 4 аааа не

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Анелия Андреева":

    Не си давам яйцата!
  • 5 123456

    1 4 Отговор
    белете ги предварително , преди да ги вкарате във водата ...
  • 6 Анонимен

    1 1 Отговор
    Още преди да ги варите, огледайте дали нямат пукнатина. Няма нищо по-досадно от почистване на съда при спукано яйце.
  • 7 Емил

    0 0 Отговор
    Що да ги пазим. бе?! Да не ги ядем с черупките?!
  • 8 Емил

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Механик":

    А бе, момче, що си не гледаш механиката, а се месиш в кухнята?! В примитивната традиция да се боядисват яйца няма нищо Христово - варварски обичй - затова се пукат яйцата! :)