Отидете към основна версия

10 464 19

Откриха древен град, по-стар от Мачу Пикчу, високо в Перуанските Анди

  • инки-
  • древен град-
  • перу-
  • перуански анди-
  • мачу пикчу-
  • древна цивилизация-
  • откритие-
  • lidar-
  • модерна технология-
  • археология

Новооткритият град на инките изглежда като шаблон, по който е построен световноизвестният Мачу Пикчу в средата на 15 век

Снимки: shutterstock

Екип от изследователи направи завладяващо откритие в перуанските Анди с помощта на революционна технология. Те открили древно селище, което предхожда известния град на инките Мачу Пикчу, построен през 15 век.

Безпрецедентното откритие е направено с помощта на авангардната технология LiDAR, която не за пръв път помага за намирането на такива удивителни археологически находки.

Огромното селище е било населявано от древна цивилизация в Южна Америка, която е предхождала тази на инките.

Смята се, че градът е от особена важност, тъй като е построен много преди инките да построят световноизвестния си високопланински град.

Както изглежда древният град е послужил и за шаблон, който създателите на Мачу Пикчу са използвали за построяването му.

Според изследователя на National Geographic Алберт Лин и археолозите Адан Чок Арсе и Томас Харди, това древно селище е било обитавано и от инките преди те да построят своя град в облъците.

Новооткритото древно селище се намира в археологическата зона, известна като Ват'а. То е на надморска височина от 3,9 км, което е на 1,5 километра по-високо от Мачу Пикчу - перлата в короната на цивилизацията на инките.

"Тук почти няма дървета и растителност, навсякъде са само величествени планини и има прекрасна гледка към околните долини", каза Лин.

На мястото са открити гробове, места за церемонии, жилища и висока стена, която е обграждала всичко това.

Преди появата на Лин и екипа му, градът е проучван с помощта на традиционни археологически методи, чрез които учените разкриват доказателства за гробници, церемониални площади, жилищни райони и голяма заобикаляща стена, разравяйки земята.

Разкриването на подобни археологически обекти - скрит сред гъсти храсти, дървета и и кактуси - често се оказва почти невъзможно за наземните и полеви начини на работа.

Но с помощта на новата технология било възможно да се видят много повече подробности, да се съставят 3D изображения на района и да се идентифицират всички сгради.

Използвайки LiDar, изследователите успяха да разкрият характеристики на селището, които никога не са били виждани до сега.

Освен всичко друго, учените са успели да се уверят, че селището е построено именно от инките, както и от племената, живели преди тях, тъй като са открити следи от кръгови структури, характерни за тях.

LiDAR (Light Detection and Ranging) е електронно-оптична дистанционна технология за определяне на разстояния до обекти с използване на насочен сноп светлина. Най-широко разпространен е методът с излъчване на лазерни импулси към даден обект и приемане на отразените от повърхността му сигнали, като заедно с това се извършва и точно измерване на времето за достигането им до обекта и обратно.

LiDAR се прилага с успех в различни области - геодезия, минно дело, фотограметрия и дистанционни методи, геоинформатика, география, геология, геоморфология, сеизмология, физика на атмосферата, археология. За целта са разработени съвременни лазерни инструменти, чрез които се събират пространствени данни за заобикалящата среда.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 14 гласа.

Свързани новини