Last news in Fakti

12 Февруари, 2024 13:45 748 5

Кръстиха новооткрит гущер на Брус Дикинсън (СНИМКА)

  • брус дикинсън-
  • гущер-
  • нов вид-
  • перу

Непознатият вид гущер е открит в резерват в Перуанската джунгла

Кръстиха новооткрит гущер на Брус Дикинсън (СНИМКА) - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Непознат вид гущер, открит в резерват в Перуанската джунгла, беше наречен на певеца Брус Дикинсън от "Аърън мейдън", съобщи АФП.

Екземплярът Enyalioides dickinsoni, както е научното име на влечугото, е открит едновременно с друг нов вид - Enyalioides cyanocephalus, в тропическите гори на Кордилера де Колан, амазонски район в Североизточно Перу.

"Видът е кръстен на Пол Брус Дикинсън, вокалист на легендарната хевиметъл група "Айрън мейдън", казват от Националната служба по естествените защитени зони, без да уточняват дали сред учените, които стоят зад откритието, има фенове на метъл музиката.

Брус Дикинсън, който е на 65 години, е вокалистът на основаната през 1975 г. в Лондон група, считана за една от най-представителните в жанра. "Айрън мейдън" е изнасяла концерти в Перу, пише още БТА.

Enyalioides dickinsoni може да бъде разпознат по оранжевата глава, зеленото тяло и късите крака.

Двата вида са открити по време на експедиция на американски експерти, съвместно със специалисти от Института по херпетология в Перу и Музея по зоология към Католическия университет в Еквадор.

Националният резерват Кордилера де Колан в региона Амасонас обхваща площ от 39 215 хектара и е дом на 470 вида птици и около 70 вида бозайници.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Механик

    0 2 Отговор
    Да го кръстят Клинтън. Повече ще му прилича.
    И не се произнася "Аърън". Инак сте много вървежни с разни чуждици, но правилното произношение и изписване на думите в любимия ви английски ви е много трудна материя.
    п.п.
    Още повече, че малко по-надлу сте написали "Айрън" (което също нее правилно и прилича на айрян, какъвто имате между ушаците)
  • 2 Анакондьо

    0 2 Отговор
    А на Грета Тулумберг кръстиха само някакъв червей.

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.