Отидете към основна версия

6 416 15

Лошият шанс да се родиш в България през 2013 година

  • раждане-
  • икономист интелиджънс юнит

По-добре е да се родиш в Тунис, Египет или Иран, отколкото в България. Родината е на 61-о място в рейтинга от 80-те държави на "Икономист интелиджънс юнит" за това къде е най-добре да се родиш през 2013 г.

Освен това България е изпреварена и от всички останали балкански страни, включени в рейтинга. Румъния е на 56-то място, Сърбия - на 54-то, Турция - на 51-о, Хърватия на 46-то, Словения - на 32-о.

Макар и да преминава през тежка криза, Гърция е много по-напред в класацията от страната ни - на 34-то място.

На първо място е Швейцария, следвана от Австралия и Норвегия, а непосредствено преди страната ни се нареждат държави като Египет, Тунис и Иран. Малките икономики доминират първата десетка - след Норвегия се нареждат Швеция, Дания, Сингапур, Нова Зеландия, Холандия, Канада и Хонг Конг. Половината от тези страни са в Европа, но само Холандия е член на еврозоната.

Северните страни заемат първите места в класацията, а ударената от кризата Южна Европа (Гърция, Португалия и Испания) е далеч назад, въпреки предимството на благоприятния климат.

Последните три места в класацията се заемат от Украйна, Кения и Нигерия.

Най-големите европейски икономики като Германия, Франция и Великобритания също са класирани на по-задно място - Германия заема 16-то място заедно със САЩ, Франция е на 26-то място, а Великобритания - на 27-мо.

Индексът за качеството на живота свързва резултатите от изследвания на субективното задоволство от живота - колко щастливи се смятат хората, с обективни фактори, определящи качеството на живота в страните. Богатството помага, но не е единственият важен фактор за щастие. Такива са още престъпността, доверието в държавните институции и здравето на членовете на семейството.

Някои от факторите са фиксирани като географията, а други се променят много бавно във времето (демографията, много социални и културни характеристики), трети фактори зависят от политиката и от състоянието на световната икономика.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини