Last news in Fakti

23 Ноември, 2012 18:41 6 388 15

Лошият шанс да се родиш в България през 2013 година

  • раждане-
  • икономист интелиджънс юнит

По-добре е да се родиш в Тунис, Египет или Иран, отколкото в България. Родината е на 61-о място в рейтинга от 80-те държави на "Икономист интелиджънс юнит" за това къде е най-добре да се родиш през 2013 г.

Освен това България е изпреварена и от всички останали балкански страни, включени в рейтинга. Румъния е на 56-то място, Сърбия - на 54-то, Турция - на 51-о, Хърватия на 46-то, Словения - на 32-о.

Макар и да преминава през тежка криза, Гърция е много по-напред в класацията от страната ни - на 34-то място.

На първо място е Швейцария, следвана от Австралия и Норвегия, а непосредствено преди страната ни се нареждат държави като Египет, Тунис и Иран. Малките икономики доминират първата десетка - след Норвегия се нареждат Швеция, Дания, Сингапур, Нова Зеландия, Холандия, Канада и Хонг Конг. Половината от тези страни са в Европа, но само Холандия е член на еврозоната.

Северните страни заемат първите места в класацията, а ударената от кризата Южна Европа (Гърция, Португалия и Испания) е далеч назад, въпреки предимството на благоприятния климат.

Последните три места в класацията се заемат от Украйна, Кения и Нигерия.

Най-големите европейски икономики като Германия, Франция и Великобритания също са класирани на по-задно място - Германия заема 16-то място заедно със САЩ, Франция е на 26-то място, а Великобритания - на 27-мо.

Индексът за качеството на живота свързва резултатите от изследвания на субективното задоволство от живота - колко щастливи се смятат хората, с обективни фактори, определящи качеството на живота в страните. Богатството помага, но не е единственият важен фактор за щастие. Такива са още престъпността, доверието в държавните институции и здравето на членовете на семейството.

Някои от факторите са фиксирани като географията, а други се променят много бавно във времето (демографията, много социални и културни характеристики), трети фактори зависят от политиката и от състоянието на световната икономика.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 киро спиро

    1 0 Отговор
    за жалост звучи обективно
  • 2 Софиянец 2

    0 0 Отговор
    А Макетата са на 17 място,евала!
    И ми говорят за някаква си Европа,пу...
  • 3 BUL1

    0 1 Отговор
    Повечето от "народа" по тая свещенна земя не заслужава да живее тука! Жалко че деградира толкова това племе. Какви герой са загивали да бранят тая земя, а сега се намират някви и правят няква смешна класация която ще им кажа да си я хакнат ........!
  • 4 Янко

    0 0 Отговор
    На втората снимка дядо поп държи в ръце малкия Котоошу!
  • 5 борис

    0 0 Отговор
    Това не обективна класация.Родната журналистика умее само да плюе по България и това рефлектира върху такива прогнози,класации,допитвания и пр.
    Истината е една ;гласуване по съвест за тези които работят за държавата,а не я плюят.
    Всеки най-напред трябва да промени себе си,за да се промени държавата
  • 6 боби

    0 0 Отговор
    Турция винаги е имала интерес от
    слаба и зависима България, лесно манипулирана от дългата ръка на Анкара!(справка последните 23)
  • 7 ТРОШАЧА

    0 0 Отговор
    НЕ ВИЖДАМ ДРАГИ КОЛЕГИ ЗАЩО СЕ ИЗНЕРВЯТЕ ...? ДА ИСТИНАТА НЕ ВИНАГИ Е ЛИЦЕПРИЯТНА . НА ВСЕКИ МУ СЕ ИСКА ДА ЧУЕ НЕЩО ПОЛОЖИТЕЛНО ЗА НАШАТА ДЪРЖАВА НО КАК ? ПЪРВЕНЦИ СМЕ ВЪВ ВСЯКА ОТРИЦАТЕЛНА КЛАСАЦИЯ !? НИЕ СМЕ ДЪРЖАВАТА НА АБСУРДИТЕ БЕЗХАБЕРИЕТО И ЕВТИНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ НА НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ – ТОВА Е !!! ТОЛКОВА СИ МОЖЕМЕ . ТОВА Е БЪЛГАРИЯ ДНЕС. ЛОШОТО Е ЧЕ ПРОГНОЗИТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ УТРЕ СА ВТРЕЩЯВАЩИ И ОЩЕ ПО– ЛОШОТО Е ЧЕ СА ВЕРНИ .
  • 8 Владимир Йосифов

    1 0 Отговор
    Вижте:
    101 причини Белгия да на 15-то място в класацията Къде е най-добре да се роди детето ви през 2013 година

  • 9 Дух

    1 0 Отговор
    Аз лично не съжалявам, че избрах да се родя в България. Тук има неповторими и уникални възможности за духовно развитие и израстване. Спомням си предния си живот в Индия, който ми даде силен тласък в духовното развитие. Но тук е различно.Същия прогре, които тук може да се постигне в един живот, в развитите тите икономически /но не и духовно/ страни може да се постигне за няколко живота.

    Коментиран от #14

  • 10 Апостол

    1 0 Отговор
    Който като мен е бил в Тунис, Египет и Иран- три ОТВРАТИТЕЛНИ страни, разбира, че тази "ласация" е правена от ИДИОТИ!

    Коментиран от #11

  • 11 Насо

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Апостол":

    Това,че журналистите в днешно време са поне 90% идиоти,полуглупаци или понр малограмотници,си е пределно ясно. Но не мога да разбера какво трябва да е нивото на четящия ,за да вярва на драсканиците им ,виждам небивалици като "за съжаление е вярно" и др. подобни. Това са хора,които съм сигурен,че не са ходили в чужбина,или ако са ходили,то само в Европа,но не и в развиваща се страна.Натъжавам се от толкова наивност и малограмотнос на населението...-:(
  • 12 АЗ

    0 0 Отговор
    Искам господин министъра на парите в тая ДЪРЖАВИЦА да коментира поредната класация с участието на именно "добре уредената ни татковина" и да ни залее с оптимизъм как ние сме мнооого по напред от Гърция и т.н. - Упаднали държави.
  • 13 оптимист

    1 1 Отговор
    Че е лошо,лошое!Но и по лошо ще стане...А беше хубаво,беше много хубаво.
  • 14 БУМЕР КАМОР

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Дух":

    kuku ruku
  • 15 Борис Соколов

    0 0 Отговор
    Аз лично се гордея,че съм роден в България.
    Трябва ни повече самочувствие като нация и по-голяма отговорност и взискателност към политиците
    БСП и ДПС крадяха като за световно през последните години,а са още в Народното събрание.
    Нямаме осъдени политици.
    Трябва да сменим политическата класа!
    Всяко българско семейство най-малко с 2 деца.