Отидете към основна версия

3 484 5

Рецепта на деня: Свински джолан с медено-бирен сос в гювеч

  • джолан-
  • мед-
  • бира-
  • гювеч-
  • марината-
  • какво да сготвя

Месно ястие, което се топи в устата

Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

заден джолан - 1 бр.

картофи - 6 бр.

моркови - 2 бр.

лук - 2 бр.

чушки - 2 бр. червена

чесън - 5 скилидки

бира - около 500 мл

соев сос - 5 с.л.

мед - 1 с.л. с връх

олио

зехтин

дафинов лист - 6 листенца

черен пипер - 8 зрънца (за джолана)

черен пипер - 1 ч.л. (за зеленчуците)

червен пипер - 1 с.л.

мащерка - 2 ч.л. (1 за джолана и 1 за зеленчуците)

риган - 2 ч.л (1 за джолана и 1 за зеленчуците)

магданоз - 2 ч.л. сух

подправка за барбекю - 2 ч.л. микс

сос барбекю - за намазване

сол

Начин на приготвяне:

Свинският джолан се измива много добре, след което се потапя в марината от бирата, като оставяме малко и за печенето, дафиновия лист и черния пипер на зърна. Оставя се да престои поне 3-4 часа, най добре цяла нощ.

Джоланът се измива отново и се правят напречни разрези, за да стане като на решетка.

Маринатата се приготвя, като се смесват половината олио, зехтинът, черният пипер, червеният пипер, мащерка, риган, магданоз, 2 счукани скилидки чесън, подправка за барбекю, мед, соев сос, сол.

Натрива се много хубаво целият джолан, както трябва, и в разрезите да се натрие маринатата.

Оставя се да се маринова, докато подготвим зеленчуците.

Картофите се обелват и нарязват на 4, лукът по същия начин, морковите се режат на едри парчета, чушките също. Зеленчуците трябва да са по-едри, за да не се разварят при дългата топлинна обработка.

Овкусяваме зеленчуците със сол, черен пипер, червен пипер, малко мащерка, магданоз и другата половина от олиото. Овалваме всичко много хубаво във гювеча, поставя се джоланът върху зеленчуците и заливаме с вода и малко бира (около 100 мл). Прибавят се останалият чесън цял и 1-2 дафинови листа.

Гювечът се покрива с капака или с алуминиево фолио и се слагат в студена фурна на 250°С за 40 минути, след това намаляваме на 200°C и оставяме за 2 часа или докато се запече месото.

Накрая вадим гювеча, намазваме джолана с четка хубаво със барбекю соса и връщаме без капак за още 10-15 минути, докато хване приятен загар.

Може по желание да се поръси свинския джолан в гювеч с бира и мед с пресен магданоз.

Към него върви много добре така наречения печен сос от собствената му мазнина, който се приготвя със брашно, масло, и соса от джолана, пише gotvach.bg.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.

Свързани новини