Отидете към основна версия

2 487 55

9 октомври 1967 г.: В Боливия е екзекутиран Ернесто "Че" Гевара ВИДЕО

  • ервесто че гевара-
  • смърт-
  • боливия

Революционерът е заловен тежко ранен след сражение на партизанския му отряд с части на армията

Снимка: YouTube

На 9 октомври 1967 г. в Боливия е екзекутиран легендарният революционер Ернесто „Че“ Гевара.

Той е роден на 14 юни 1928 г. в Росарио, Аржентина в богато семейство с аристократичен произход. През целият си живот страда от астматични пристъпи, което обаче не го спира да спортува активно през младежките си години. През 1948 г. записва медицина в Буенос Айрес. В този период Че Гевара обича да кара колело и мотоциклет, с които пътешества в Аржентина и Латинска Америка. През 1952 г. издава книгата си „Мотоциклетни дневници“, в която описва срещите си и впечатленията си от местното население на континента.

През 1954 г. по време на втората си обиколка в Латинска Америка, Че Гевара става свидетел на преврата в Гватемала срещу Гусман, организиран от Централно разузнавателно управление (ЦРУ). Това го променя и той започва да организира съпротива, става марксист, заселва се в Мексико, където се запознава и с братя Кастро. След успеха на кубинската революция той е министър на промишлеността, извършва земеделска реформа и дава личен пример чрез доброволен труд.

До 1965 г. Ернесто Че Гевара е лице на кубинската дипломация, но не споделя и се разграничава от политиката на СССР, което води до несъгласия с Кастро. Поради разминаванията им, „Че“ решава да напусне Куба и се насочва изцяло към революцията, заминавайки за Бразавил (дн. Конго), а впоследствие се установява в Боливия, където организира въоръжена съпротива.

В неделния ден на 9 октомври 1967 г. организаторът на боливийското партизанско движение Ернесто Че Гевара е заловен от части на армията след кърваво сражение в непристъпен район.

Раненият Че е жестоко измъчван и разстрелян, а тялото му - обезобразено и изложено за снимки на журналистите. Мястото на гроба му, където е заровен с телата на още няколко партизани, е изравнено със земята, а отгоре е положен асфалт.

Ръцете му са отрязани и отнесени в столицата Ла Пас за вземане на пръстови отпечатъци

Едва през 1997 година останките на Че и на неговите другари бяха открити, прехвърлени в Куба и погребани в град Санта Клара.

По материали на БТА и rns.bg

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 18 гласа.

Свързани новини