9 Октомври, 2024 16:29 1 692 12

Гастроентеролог посочи коя част на пилето не трябва да се яде

  • пилешко-
  • пилешко месо-
  • гастроентерология-
  • диетолог-
  • храна-
  • здравословно хранене

"Тази част от пилето трябва да извхвърляте винаги", съветва диетологът Наталия Сичева

Гастроентеролог посочи коя част на пилето не трябва да се яде - 1
Снимка: Shutterstock

Пилешката кожа съдържа голямо количество наситени мазнини, така че е по-добре да се отървете от нея, когато приготвяте храната, съветва лекарят, диетолог и гастроентеролог Наталия Сичева в разговор с радио Sputnik.

Лекарят отбеляза, че пилето съдържа същото количество мазнини като свинското или тлъстото говеждо, ако кожата не е отстранена от месото.

Въпреки това пилешките гърди съдържат минимум мазнини, така че се считат за най-полезната част от тялото на пилето. Месото от гърди може да се яде за вечеря, докато по-тъмното птиче месо е най-добре да се яде на обяд. В същото време не трябва да изключвате бутчето и крилцето от диетата, тъй като това ще я разнообрази.

"Може да се използват и крилцата, и бутчетата, но препоръчвам да се ядат за обяд, а гърдите – за вечеря. Горното и долното бутче са по-близо до червеното месо що се отнася до количество наситени мазнини, които не премахваме напълно от диетата, но в същото време ограничаваме“, отбеляза лекарят.

Тя също така посъветва да сготвите пилето по начин, по който не се образува хрупкава коричка. Например в резултат на пържене се получава гликиране, което води до слепване на колагенови влакна и предизвиква стареене на кръвоносните съдове и кожата.

Според специалистката най-здравословното пилешко месо е приготвено на пара или варено. Сичева също препоръчва печене на пиле, но да се внимава с мазнините. Диетологът посъветва да включите пилешкото месо в диетата не всеки ден, а да го редувате с риба.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И за какво

    25 0 Отговор
    да ядем тогава печено пиле без хрупкавата кожичка ?
  • 2 Пълни небивалици

    21 0 Отговор
    Точно наситените мазнини са най полезни.

    Коментиран от #6

  • 3 Всичко

    10 2 Отговор
    хубаво е вредно !
  • 4 Гръч

    9 1 Отговор
    Зависи от начина на приготовление.Ако кипнете пилешкото за 5 минути преди печене няма никакъв проблем.При краткото варене всичко излиза дори и част от отровите на сорос

    Коментиран от #7

  • 5 Пълни глупости

    9 1 Отговор
    Някои лекари още не разбрали че причината за артериосклероза, инфаркт, инсулт, и рак е прекомерната консумация на въглехидрати и захари, а не на месо и мазнини. Това за холестерола и мазнините беше измислено през 1950 с фалшиви "изследвания" платени от хранителната индустрия която блъска захар във всичко за да дебелееме колкото се може повече и после ни разправя врели некипели че захарта е "полезна".
  • 6 Хахаха

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пълни небивалици":

    Абсолютно сте прав!
    Ненаситените мазнини причиняват затлъстяване, рак, запушване на кръвоносни съдове и безчет болести.
  • 7 касапина

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Гръч":

    Заливате в тенджера със студена вода с малко сода и минимум 5 часа в хладилника, да изсмуче хормоните иначе ще приличате на холандци и германци ,аз ги държа цял ден.
  • 8 Имате

    12 0 Отговор
    Избор ! Дали да пропилеете живота си като аскет , или да се радвате на красивата жена до вас , и хубавата храна и питиета. Е , ако някой ми покаже аскет живял 300 години , веднага ще стана и аз !
  • 9 Рон Джереми

    10 0 Отговор
    При развития социализъм майка ми правеше от едно пиле 3 манджи - супа ат фенера, фрикасе с бялото месо и пиле с картофи (или ориз) от крилцата и бутчетата. Хранеше ни шест човека с едно пиле. Това някой да маха кожа или трътка - режеха се ръце. Благи спомени.
  • 10 Ти да видиш

    3 0 Отговор
    А диетоложката дали смуче хуешко?

    Коментиран от #12

  • 11 филанкиши

    3 0 Отговор
    А ТРЪТКАТА!?
  • 12 Само

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ти да видиш":

    Ако има сос!