Отидете към основна версия

1 704 29

Посочиха кое убива желанието за секс при жените

  • секс-
  • желание-
  • либидо-
  • убива

Повишената тревожност и депресия могат да имат отрицателно въздействие върху женската сексуалност

Снимкa: Shutterstock

Гинекологът професор Мекан Оразов предупреди пред Psychologies, че здравословните проблеми могат да повлияят на женското либидо.

Оразов каза, че жената може да загуби интерес към секса поради ендометриоза, заболяване, при което тъканите на вътрешната обвивка на матката растат извън нейните граници. Тази патология, както обясни лекарят, провокира образуването на кисти и болка, включително по време на интимност, което неминуемо се отразява на либидото.

Като друг здравословен проблем, който провокира загуба на интерес към секса, Оразов посочи синдрома на поликистозните яйчници. Той посочи, че по данни на Световната здравна организация тази патология се среща при 8-13 процента от жените в репродуктивна възраст и е една от основните причини за безплодие.

„Симптомите на това заболяване включват акне, наддаване на тегло и мъжка плешивост, като всички те влияят негативно върху образа на тялото. Откъде да дойде високото либидо, ако отражението в огледалото предизвиква ужас и сълзи? - казва гинекологът.

Повишената тревожност и депресия също могат да имат отрицателно въздействие върху женската сексуалност, предупреди лекарят. Според него нервното пренапрежение, дори и да не е насочено към интимния живот, винаги засяга желанието. Някои антидепресанти също могат да намалят либидото, което е доказано от множество научни изследвания, допълва гинекологът.

Експертът по връзките Анабел Найт назова пред The ​​Sun най-честите фактори, които убиват настроението за секс.

Тя насърчи партньорите си да оставят телефоните си извън спалнята и предупреди, че обажданията или съобщенията от работа, сигналите за съобщения в социалните мрежи и други известия могат лесно да съсипят настроението.

Също така, според експерта, е много важно да не оказвате натиск върху себе си и партньора си, но желанията, фантазиите, експериментите в леглото са важни компоненти на пълноценния интимен живот. Според експерта недостатъчната любовна игра, липсата на инициатива от страна на партньора и силният стрес също могат да доведат до проблеми с възбудата. Тя подчерта, че хормонът на стреса кортизол не ви позволява да се отпуснете и да се насладите на интимността, така че е много важно да научите начини за облекчаване на нервното напрежение.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 10 гласа.

Свързани новини