Отидете към основна версия

798 9

Откриха вкаменелост на непознат вид влечуго, която може да разкрие как са се появили динозаврите (СНИМКИ)

  • вкаменелости-
  • динозавър-
  • влечуго-
  • произход

Палеонтоложкото откритие е направено в Бразилия

Снимка: Shutterstock

Учени от Бразилия обявиха откриването на една от най-старите вкаменелости в света, за която се смята, че принадлежи на древно влечуго, живяло преди около 237 милиона години, предаде Ройтерс. Уникалната находка може да помогне в откриването на произхода на динозаврите, допълва БТА.

Наречен Gondwanax paraisensis, видът четириноги влечуги е бил с приблизителните размери на малко куче с дълга опашка или около 1 метър на дължина и с тегло между 3 и 6 килограма. Малкото влечуго вероятно е бродило на територията на днешна Южна Бразилия, когато светът е бил много по-горещ.

Вкаменелостта е идентифицирана като нов вид силезаврид - изчезнала група влечуги. Палеонтолозите спорят дали представителите ѝ са били истински динозаври или евентуално предшественици на съществата, които някога са доминирали на Земята.

Откритието е описано подробно в статия на палеонтолога Родриго Темп Мюлер, публикувана в научното списание Gondwana Research.

"Най-важната част от това откритие е неговата възраст. Тъй като е толкова стара, находката ни дава сведения за това как са се появили динозаврите", казва Мюлер в интервю.

В наименованието на новия вид Gondwanax означава "господар на Гондвана", като се има предвид земната маса Гондвана в южния регион на суперконтинента Пангея преди континентите да се разпаднат, а paraisensis е в чест на градчето Параисо до Сул, където е намерен фосилът.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 6 гласа.

Свързани новини