Отидете към основна версия

8 305 68

Емил Соколов за ФАКТИ: Изчегъртването на ГЕРБ никога не е целяло да успее

  • емил соколов-
  • 46-то народно събрание-
  • парламентарни избори-
  • президентски избори-
  • избори-
  • 47-мо народно събрание-
  • герб-
  • кирил петков-
  • асен василев-
  • румен радев

"46-тото НС беше кампания срещу парламентарната република. Тя беше омаскарена и превърната в цирк. ГЕРБ, ИТН и ДПС работиха в синхрон", каза още Соколов

Емил Соколов: Кадър: Денят с Веселин Дремджиев
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"ГЕРБ не само оцелява, но започва да си връща позиции. Изчегъртването не успя. То никога не е целяло да успее. Това беше пиар кампания, стартирана от Радев, на чиито криле в момента се носят Кирил Петков и Асен Василев".

Това каза в интервю за ФАКТИ политическият анализатор Емил Соколов.

Той коментира и самия проект на Петков и Василев - "Продължаваме промяната", като посочи, че двамата залагат на "опасен и вреден популизъм".

"За два месеца Кирил Петков и Асен Василев няма как да се наложат с друго и затова са решили да заложат на популизма. В текущата политическа криза това е опасна игра", каза Соколов.

Според него победата на Румен Радев на президентските избори е почти сигурна. Относно възможността да се появи сериозен опонент на Радев, той каза: "Няма как силна личност и професионалист да позволи кандидатурата му/ѝ да се издигне в последния момент, така между другото". Соколов посочи още, че "липсата на съревнование между партиите в надпреварата за Президентството е най-малкото странна, а някои биха казали дори притеснителна".

Емил Соколов предупреди за опасна тенденция - воденето на кампания срещу парламентарната република от ГЕРБ, ИТН и ДПС, които работят в синхрон. "Цели се по-малко демокрация и повече авторитаризъм", посочи той.

Политическият анализатор прогнозира победа на ГЕРБ на парламентарните избори на 14 ноември, което ще отключи ново напрежение в обществото, както и спад от между 25% и 30% в подкрепата за ИТН. "Това е напълно заслужено, като се има предвид как се държат от ИТН през последните месеци. Наглостта им надмина тази на ГЕРБ", каза той.

"Докато Гешев е главен прокурор, последствия няма да има за никого", коментира още той и посочи, че Борисов и Гешев са извършили покушение срещу демокрацията през третия мандат на ГЕРБ.

Целия разговор с Емил Соколов четете в следващите редове:

- Г-н Соколов, от днешна гледна точка, предстоящите парламентарни избори ще променят ли по някакъв начин картината в парламента?

- Голямата промяна ще е, че проектът - не партия, на Кирил Петков и Асен Василев ще влезе в парламента на следващите избори. Двамата свършиха доста работа като служебни министри, което е добре. Остава обаче проблемът, че протестният вот ще се разцепи вече не на 3, а на 4. ДБ, ИТН, ИБГНИ и ПП (“Продължаваме промяната”) са все протестни партии, или поне така претендират. Това ще направи преговорите за бъдещ кабинет още по-сложни.

- Сигурна ли е според Вас победата на Румен Радев на президентския вот?

- Почти сигурна е. Два месеца преди изборите той е единственият кандидат, който е обявил кандидатурата си. Това е абсурдна ситуация. Най-абсурдно е, че опонентите му в ГЕРБ продължават да не правят нищо по въпроса. Липсата на съревнование между партиите в надпреварата за Президентството е най-малкото странна, а някои биха казали дори притеснителна.

- Ако се се появи силна дясна кандидатура, дали тя би имала шанс срещу Радев?

- Не мисля, че такава ще се появи. Ако имаше такава кандидатура, досега щяхме да чуем за нея. Които и да са другите кандидати, не очаквам сред тях да има особено запомнящи се личности. Може да звучи грубо, но е така. Няма как силна личност и професионалист да позволи кандидатурата му/ѝ да се издигне в последния момент, така между другото.

- Какво смятате за проекта на Кирил Петков и Асен Василев - заговори се, че това е поредният политически инженеринг?

- В някаква степен това е политически инженеринг. Харесвам работата им като служебни министри, но съм скептичен към проекта им. Проекти, които се появяват в последния момент и за тях не се знае много, няма как да будят доверие. Видяхме какво стана със Слави и ИТН. Мълчаха в продължение на две кампании, а когато най-сетне проговориха, на всички, включително и голяма част от хората, гласували за тях, им се прииска да бяха продължили да мълчат. Но да се върнем на Кирил Петков и Асен Василев.

При тях има един голям проблем, който става все по-типичен и характерен за протестните партии. На вчерашната пресконференция, където беше представен проекта “Продължаваме промяната“ чухме как всичко в България е супер, стига да ги няма ГЕРБ и корупцията, която те създават. Тоест няма какво толкова да променяме, а просто трябва да накажем Борисов и хората му. Добрите и почтените трябва да изчегъртат лошите и корумпираните. Добре, но това няма да оправи промените в образованието, здравеопазването и един куп други сектори. Там трябва програма и политики. Там не може да казваш “няма ляво, няма дясно”. Нужна е ясна визия и задълбочен прочит на проблемите в България, а не приказки колко ще сме добре, ако ги няма няколко човека да мътят водата. Това е опасен и вреден популизъм. За два месеца Кирил Петков и Асен Василев няма как да се наложат с друго и затова са решили да заложат на популизма. В текущата политическа криза това е опасна игра.

- Нередностите в управлението на ГЕРБ се констатират, но не виждаме те да понасят наказателна отговорност. В тази връзка - успява ли ГЕРБ да оцелее извън властта?

- ГЕРБ не само оцелява, но започва да си връща позиции. Изчегъртването не успя. То никога не е целяло да успее. Това беше пиар кампания, стартирана от Радев, на чиито крила в момента се носят Кирил Петков и Асен Василев. Дори да си затворим очите за това как институциите бяха употребени, остава проблемът, че виновни за системното безхаберие няма. Борисов продължава да обикаля страната. Сега не е в джипка, а в Шкода, но всичко останало е същото. ГЕРБ и опонентите им действат по един и същ начин до този момент – използват силна реторика, но нещата остават само на реторично ниво.

- Колко дълго ще продължи това?

- Ще продължи, докато някой не започне да разследва нередностите, извършени от ГЕРБ. Гешев няма да започне такова разследване. Докато прокуратурата е под негов контрол, Борисов и ГЕРБ няма от какво да се притесняват.

- Възможно ли е с изборите на 14 ноември ГЕРБ да претърпят още един крах - и по отношение на парламентарни, и по отношение на президентски избори?

- ГЕРБ няма как да спечелят президентските избори. Това е сигурно. Ще спечелят обаче парламентарните избори. Да, вероятно пак няма да могат да управляват, защото няма с кого да се коалират, но ако успеят да изместят ИТН от първото място, това ще е голяма победа за тях. Ще бъде и голям шамар за хората, които протестира през 2020 година. Неспособността енергията им да бъде канализирана ще създаде силна вълна от недоволство, която не е ясно къде ще избие. По всичко личи, че напрежението в обществото само ще расте.

- Говорейки за крах, ще усетят ли според Вас ИТН негативите от действията си чрез спад в подкрепата за тях?

- Със сигурност ще ги усетят. Ще изгубят между 25% и 30% от подкрепата си. Това е напълно заслужено, като се има предвид как се държат от ИТН през последните месеци. Наглостта им надмина тази на ГЕРБ.

- Кои техни действия предизвикват този спад?

- Много са причините. Например, номинацията на Петър Илиев за министър на вътрешните работи беше абсурден акт. След много приказки, включително и уверения от самия Слави Трифонов, че той ще се погрижи за Петър Илиев, сега стана ясно, че Илиев вече няма нищо общо с ИТН. Тази непоследователност е причината ИТН да губи подкрепа. Казват едно, после второ, а накрая правят трето.

- Каква е Вашата оценка за работата на 46-тото НС - откроиха ли се разумни политици с ясни позитивни идеи?

- 46-тото НС беше фарс. Почти невъзможно е да се говори за някакви позитивни тенденции. Христо Иванов имаше няколко силни речи, но ДБ също пострадаха от токсичната среда, която ГЕРБ, ИТН и ДПС заедно създадоха в парламента.

- Видяхме, че главният прокурор и пиарът на Борисов Севдалина Арнаудова комуникират непринудено по време да парламентарна комисия. Доказва ли това връзката между Борисов и Гешев?

- Да, за тези връзки се знаеше още преди това, но снимките, на които Гешев си “пише” със Севдалина Арнаудова потвърждават това. При нас разделението на властите е нарушено. Бившият министър-председател, Бойко Борисов, и настоящият главен прокурор, Иван Гешев, са извършили покушение срещу демокрацията. Това е станало през третия мандат на ГЕРБ. Докато Гешев е главен прокурор, последствия няма да има за никого.

- Виждаме, че партиите не спират да се обвиняват една друга в различни грехове - къде според Вас е вината за втория неуспех да се състави управление?

- Липса на консенсус. Неразбиране какво е това консенсус. Консенсусът не е трик, договорка, сделка. Консенсусът е способността да приоритизираш проблемите според важността им и да ги разрешаваш, като за момент оставиш егото си настрана. Това се оказа невъзможно за българските политици. Те не могат да се разберат вътре в партиите си, а какво остава за някакъв смислен диалог между отделните партии.

- Мислите ли, че с тези неуспехи да се състави редовно правителство е възможно да наблюдаваме кампания, която цели да ни убеди колко несъвършена е парламентарната република?

- Да, 46-тото НС беше точно кампания срещу парламентарната република. Тя беше омаскарена и превърната в цирк. ГЕРБ, ИТН и ДПС работиха в синхрон, за да покажат колко безсмислен е парламентаризмът и как трябва твърда ръка, ако искаме нещо да се случи.

- Но защо е това - президентска република ли се цели?

- Цели се по-малко демокрация и повече авторитаризъм. Единият от възможните варианти е президентска република. Дали това ще се осъществи посредством промени в конституцията или пък ще се появи “президентска партия”, която номинално ще запази парламентарната република, но ще я подчини изцяло на волята на президента, предстои да видим.

- Кой провежда тази кампания според Вас?

- Това е въпрос, чийто отговор, опасявам се, ще открием твърде късно. Обикновено обаче виновникът за такива сценарии е някогашната Държавна сигурност. Няма причини да смятаме, че сега ще е различно.

- Как смятате - след 14 ноември ще видим ли редовен кабинет?

- Би могло да има, но ще са нужни повече от три партии. Например ДБ, ПП, ИТН и още някой. Всякакви такива съюзи обаче ще са временни. Партиите на протеста, макар и да се наричат по един и същ начин, са твърде разнородни. Единственото, което ги обединява е, че не харесват Борисов. Това не е достатъчно за съставяне на стабилно правителство. Докато партиите на протеста на открият още допирни точки помежду си, политическата криза ще продължава. Или ще се обединят, или ще се провалят заедно.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 43 гласа.

Свързани новини