Last news in Fakti

20 Септември, 2021 05:43 9 347 40

Дайнов за "Продължаваме промяната": Тревожно отсъствие на собствено политическо познание

  • професор евгений дайнов-
  • продължаваме промяната-
  • асен василев-
  • кирил петков

Гледам с разбираема симпатия и огромни надежди към новата политическа сила, заяви политологът

Дайнов за "Продължаваме промяната": Тревожно отсъствие на собствено политическо познание - 1
Снимка: БГНЕС

"Гледам с разбираема симпатия и огромни надежди към новата политическа сила Петков / Василев. Днешната им пресконференция обаче показа тревожно отсъствие на собствено политическо познание".

Това на писа политологът проф. Евгений Дайнов за новия политически проект.

"Системната корупция не може да бъде борена с кадрови назначения. Такова мислене връща всичко в зората на политическата мисъл, когато според Платон въпросът в политиката е: Кой да управлява? (Според него - умните, т.е.философите).

Още неговият ученик Аристотел прозира, че въпросът е грешен. Истинският въпрос е: Как да се направи така, че който и да управлява, да не може да направи големи поразии?
Тук вече възниква въпросът за системата, а не - за хората в нея. А системата - това са институциите. За да бориш системната корупция трябва да изградиш система от антикорупционни институции.

Защото в крайна сметка, отбелязва Аристотел, най-добре е изобщо да не управляват хора. Най-добре е да управлява законът. А той управлява чрез институции.
Има популярни книжки по тия въпроси, които трябва да бъдат прочетени и осмислени. В близките дни", допълва Дайнов.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 61 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    28 23 Отговор
    мошеници
  • 2 ????

    41 36 Отговор
    Дървен философ!
  • 3 Вълканов

    56 5 Отговор
    Държавата България се нуждае от собствен план за икономическо развитие. Тридесет години - няма такъв. Хаос, вследствие погрешно разбирана пазарна икономика. У нас, всеки прави, кавото си иска, но като закъса търси помоща на държавата. Държавата плаща за некадърност.
    Двамата бивши министри нямат точно представа, колко ниско е паднало беззасонието в страната. Може да бъдат поздравени за наивния им ентусиазъм, но всред вълците трябва да вият като вълци, дори нещо повече, трябва да са алфа вълци. Иначе ги чака погром на намеренията им.
  • 4 св. гъзис

    11 20 Отговор
    ава, вий пак ли са занимавати с пулитика, ва! я си глейти там риалитата и сериалите и ни са бъркайти, дет ни вий раута!
    гулеми началници станахти, ва!
  • 5 РЕАЛИСТ

    51 17 Отговор
    Гледам ги вчера тези момиченца зад Кирчо и Асенчо и се сетих за Ружа. И тя с образование от престижни чужди университети и тя успяла много, пък завлече сума ти народ и сега Интерпол я издирва.

    Коментиран от #10

  • 6 Сатъра на Хана

    8 18 Отговор
    Дайнов Твойта надежда е още едно доказателство че Андрей Луканов и Илия Павлов създадоха СДС .
    ....... НОВАТА ПАРТИЯ НАЙ ДОБРЕ ДА СЕ КРЪСТИ СДС "АНДРЕЙ ЛУКАНОВ"

    Коментиран от #13

  • 7 не търсете

    15 8 Отговор
    кусур на момчетата, тях от Козяк ги харесват, а вие умничите. Който няма грехове не ни върши работа, казват едни чичовци, стоящи отзад в сянката.
  • 8 Хай тек

    14 14 Отговор
    Дайнов,тези двамата плямпалници,са много "хай тек" и не могат да четат.
  • 9 Сатъра на Хана

    14 12 Отговор
    Дрийм тима на Кирил и Асен Луканови са учили да бъдат Мозъците на Капитализма, за Разлика от Мутрите и Бейовете които са учени да бъдат бухалките на Капитализма. ...КАЖЕТЕ ТОВА КАКВО ТОПЛИ БЪЛГАРСКИТЕ РАБОТНИЦИ И СЕЛЯНИ ?
    ..... Представям си Харвардите агитират по селата :))))

    Коментиран от #14

  • 10 ПАЦО МЕРТЕКА

    15 2 Отговор

    До коментар #5 от "РЕАЛИСТ":

    Море , ти си прав.
    Ружа- Премиер!
    Само Тя ше ни..Оправи
  • 11 Последния Софиянец

    12 4 Отговор
    Нали законите ги правят хората.
  • 12 Българин

    10 3 Отговор
    НЕ СЭС СЪГЛАСЕН АКО ТЕЗИ ХОРА СА КОРУМПИРАНИ КАКВО ЗНАЧЕНИЕ ИМА ЗАКОНА .
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Gowo

    25 4 Отговор
    По принцип е прав.Законът управлява по добре от хората.Законът е гаранция .А не хората.Пример е последното управление на Борисоф.Той бе гаранцията.Той бе закрилника Той бе съдията.Корупжията не намаляваше.И разбираемо е.Защото самия той бе корумпиран.Златните кюлчета го издадоха и разобличиха Ако закона владееше, той трябваше да влезе в затвора.Но понеже не закона а той властваше, и до днес, не той а закона влезе в затвора.С Борисоф е на свобода да се кандидатира отново за власт.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Gowo

    13 4 Отговор

    До коментар #13 от "Томахавката на Гойко Митич!":

    Луканов го дават за пример за собствен преврат в средите на комунистическата партия.Луканов не бе от върхушката Но пое собствена и успешна роля във владеенето на паричните потоци .Опитите на герберите да вменят прилика със тогавашния период на по интелегентните и сега е неоснователен.Първо.Защото Кирил Петканов и Асен Василев идват не със чужди , с със собствени авоари Заработени честно от самите тях Не ги раздават с куфарчета , защото трудени пари не се раздават лесно Както крадените.Този се усмихва сам в необосновано сравнение.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ХАРОН

    13 1 Отговор
    Това с книжките и гръцкия демос е хубаво но при нас си е традиция или липса на такава. Демокрация? Магарето, кон никога няма да стане. За последните 120 години от подобни "традиционалисти" две национални катастрофи и 80 години селско- комунистическа народна демокрация. Звучи като уиски с кисело зеле и трюфели!
  • 20 MGehwer

    4 3 Отговор
    Гледайки "фацата" на този политолог се убеждавам че надеждата му е храна за глупаците!
  • 21 Сега започва организирано плюене по

    17 5 Отговор
    Петков и Василев, от всички посоки!! Е Дайнов, Волгин, Проф Иванов, ще плюят ДО Изборите бед да спират, Слави няма да го забравят и него!! ГЕРБ, ЩЕ създават Хаус, а Борисов ще Реве, чее най кадърния и той може да се справи с Хауса, защото той е Коратора!!! Президента и той ЩЕЕ под непрекъснат"обстрел", от Дежурните платени Плювачи!!
  • 22 или

    7 1 Отговор
    На такива широко разпространени елементарни хора политическите йм виждания се заключват само в ляво и дясно, и напълни джоб, вдигни хотел.
  • 23 БГ гражданин

    2 6 Отговор
    Да си служебен министър и от кабинета си в министерството, не само да подготвяш, но и да анонсираш „Нов политически проект“ по време на задаваща се зловеща финансова /не ковидна, както лъжете/ криза, е политическо шанаджийство, човешка мерзост и социална пр0ституция..

    Вие, предполага се, бяхте за друго там, скъпи Трюдовчета. Прозаични схемаджии сте, каквито бяхте и преди да се махнете от България /всички в туристическия бизнес знаят как се крадеше безскрупулно от продажба на самолетни билети, но няма да светваме Недялко тук/.

    За онези 10 хиляди евро застраховка с IATA става дума, Асенчо, помниш нали?

    Сега вървите по свирката на Отвъдокеанските си господари и съсипвате страната. Но поне ще завлечете в блатото пък едни други прислужници на Брюксел. Така де, заради гледката как си късат новите депутатски ризи, си струва вашият Нов политически проект.

    Коментиран от #24

  • 24 Иначе,

    5 7 Отговор

    До коментар #23 от "БГ гражданин":

    баща му на единия бивш вече министър съвсем простодушно се изповяда преди седмица-две: „България не ни е дала толкова, колкото Канада.“

    Ха-ха, и сега дойдохте да си приберете, каквото не ви беше дадено, така ли?

    Организирана индианска шайка, но с парфюми и гел.

    Коментиран от #40

  • 25 Прокопиеви

    5 9 Отговор
    заляха с новини за тези измамници нета и телевизиите от фалшиви сайтове и от тяхните кафеви сайтове!

    За тези изманици ще гласуват масово от да България и прокопиевата секта, защото имат акъл на мравка масово от тях, но ги лъжат от прокопиевата секта, че били умни и даже красиви.

    Сега им давали много % за тази измислена партия, явно са спали на течение тази долнопробна прокопиева секта.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 дедо ви

    11 0 Отговор
    когато заявиш че е крадено и то обществени държавни пари - следващото изречение трябва да бъде наказание за крадците - иначе всички можем да си чешим езиците
  • 28 С кокал в носа

    4 0 Отговор
    Сините шамани, да си посипят главите с пепел, защото са все още коалиционни партньори, не на кой да е, а на БОКО ТИКВАТА.
  • 29 ШАФИОРА

    4 2 Отговор
    ДАЙНОВ Е ПРАВ , НИЩО НЕ КАЗВАТ ЗА ПОЛИТИКАТА СИ В БЪДЕЩЕ ! щели да продължат ПРОМЯНАТА но какво е тая промяна никой не знае - КОПИРАТ слави ли ?
  • 30 Котарак

    6 1 Отговор
    Дайнов е прав но разчитам, че тези момчета са умни и с времето ще поставят нещата на мястото им.
  • 31 Буха ха

    4 1 Отговор
    Донякъде е прав, но проблемът е че народонаселението не вярва в институциите, приема че закона е “вра̀та у по̀ле” и смята че правилата трябва да важат за другите, но не и за мен. Това е причината да сме маймунска държава и да чакаме някой отвън да дойде да ни освободи или оправи. А когато никой не дойде сме готови да повярваме на поредния месия, който е толкова добър и всемогъщ, че ще направи чудо и за 300, 400 или 800 дни от външния кенеф на Европа ще се превърнем в з Швейцария на Балканите.

    Коментиран от #34

  • 32 Салазар

    6 1 Отговор
    Защо, да не би Боко, Цецо и останалите цървули да бяха чели книжки, да имаха елементарно политическо познание? Учиха се в движение как да крадат и да лъжат. Да не би Слави Киселякът и Тошко Подигравчията да са прочели нещо, ама нещичко за политиката и управлението?
  • 33 КАРНОБАТ

    4 3 Отговор
    Постоянно говорим за дефектите на Съдебната система. Истината обаче е че ако имахме квалифицирани, честни и почтени прокурори и съдии, системата им дава достатъчно възможности да смажат престъпността и корупцията за броени седмици. За съжаление, прокурорите и съдиите с които разполагаме са продукт на нашето общество и няма откъде да си внесем други, така че Кирчо и Кокорчо няма да променят нищо.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Смърфиета

    0 1 Отговор
    Видяхме им законите. Но много ми е интересно, защо Дайнов дава заден за партията "Пилещките кожички"? Страх го е да не го пришият с помаците, или гаргамелистите дават заден вкупом, защото са провидяли друг аватар на ДПС?
  • 36 шопендар

    1 4 Отговор
    ама вие сериозно ли виждате спасители-хора отказали се от успешен бизнес -ДОШЛИ ДА СПАСЯВАТ БЪЛГАРИЯ,погледнете им лозунгите,вижте кои яхнаха тези лозунги-майчето и сие,ТИЯ СА ПО КОВАРНИ И ОТ СЛАВЧОВИТЕ ПЕРНАТИ,тези са инжинерен проект на радеф,който докара хаоса в страната
  • 37 Васил

    2 1 Отговор
    Продължаваме 800-те дни ашколсум
  • 38 Вервайте

    3 1 Отговор
    И представяш ли си, един Лорер се прибрал от Израел за да прави пари в България. И сега този си оставил бизнеса за да работи честно в полза на Българите за една гола държавна заплата!
    И Мармоти хвъркат и събират лунен прашец!
  • 39 цървулан

    2 1 Отговор
    Двете пиявици се вкопават яко.Народе,не ги допускайте до паричките.Те и без това леко леко превзеха всичко.Поне да не ги допуснем до парламента!!!Не е промяна, а е ПОДМЯНА!!!
  • 40 Болярин

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Иначе,":

    Казваш за харвардската двойка, че са "- Организирана индианска шайка с парфюми и гел ... ! " и че са тук, за да си вземат това, което България не им е дала, за разлика от Канада ! Ами щом парфюми и гел си имат от там, значи са тук за ... овлажнителен крем !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове