Last news in Fakti

30 Август, 2021 17:56 4 110 35

Емил Соколов: Президентската република е най-лесният и бърз начин да си натресем поредния овластен кретен

  • емил соколов-
  • президентска република-
  • борисов-
  • власт-
  • отговорност-
  • месия

"Не искаме да носим отговорност. Искаме някой друг да я носи вместо нас. Затова си търсим герои, които да се наемат с тази задача", смята Соколов

Емил Соколов: Президентската република е най-лесният и бърз начин да си натресем поредния овластен кретен - 1
Емил Соколов; Кадър: "Денят с Веселин Дремджиев"
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Емил Соколов, историк и политически анализатор, публикация във Facebook:

"Моделът "Борисов" е жив и здрав

Не само това, ами моделът 'Борисов' е по-силен от всякога. Чудите се защо и как? Просто е. Моделът "Борисов" с всичката си корупция, простащина и пренебрегване на институциите и разделението на властите си в същината си е един излязъл от контрол култ към личността. Да, точно така. Проблемът е и продължава да бъде в това, че българите искат месия, спасител, рицар на бял кон, абе, наречете го както искате. Може да ви се струва клише, но е вярно. При нас търсенето на спасител не е някакъв незначителен процес, а бясна фиксация и мания. Тази разбесняла се патология спира развитието ни като общество още от Тодорживково време (дори и преди това, но затова друг път) и по нищо не личи, че сме си научили урока. Напротив, не само не се отказваме от вредния си навик да търсим героя от приказките, а целеустремено продължаваме напред с 200. Моделът "Борисов" е жив не заради Борисов, а заради нас. Ние го държим жив.

Погледнете само последните идеи, които българският гений роди. Например, президентска република е една такава идея. Някой си мисли, че ако станем президентска република с магическа пръчка ще заприличаме на САЩ ли? Не, няма. Тогава България официално ще стане феодална държава. Не че сега няма признаци за това, но президентската република е гаранция да станем нечия собственост направо по Конституция. Виновен обаче няма да е спасителят, а ние. Ние сме тези, които доброволно даваме свободата, достойнството си и какво ли не на силни фигури, очаквайки от тях защита, стабилност и келепир. Та, нека станем президентска република, щом толкова много искаме да имаме цар, аристокрация, рицари и крепостни селяни. Тази приказка преведена в нашата българска реалност няма да изглежда така бляскаво. Така по нашенски, президентската република е най-лесният и бърз начин да си натресем поредния овластен кретен като Борисов, да овластим олигархията още повече и да развържем ръцете на мутрите, които подобно на някогашните васали, ще поддържат мира в територията с редовен бой. Келепир ще има, ама не за вас, а за тях.

Не си мислете, че по такива идеи се увличат само феновете на Борисов. Същото важи и за демократичната общност. Погледнете само култа към Кирил Петков. Преди да ме обвините, че съм гербаджия, ще кажа, че Кирил Петков е супер. Харесвам го. Не харесвам обаче истеричните му фенове, които обясняват как той е предреченият от Ванга спасител. Как той бил човекът, който ще изкара България от блатото. Не, няма да ви изкара от блатото. С нищо не ви е длъжен. Сами трябва да се изкараме от блатото, а не да пишем тъпи постове във Фейсбук и да изпадаме в окултизъм. Не чувате ли как звучи това? Според древна легенда, предречена от Ванга, чужденец ще дойде и ще спаси България. Не е сериозно. Нелепо е след 40 години комунизъм и 30 години преход да решаваме проблемите си с митове и легенди. Всъщност, култът към Кирил Петков щеше да е по-окей, ако обединяваше по-голямата част българите. Ние обаче освен че издигаме личности в култ, издигаме тъпи личности в култ. От торбата с Кириловците, издърпваме Слави - бета версията на Бойко. Две грешни стъпки не правят една правилна.

Целият проблем с търсенето на спасители и месии и издигането на личности в култ идва от това, че като общество повечето от нас са абдикирали от това да са личности. Не искаме да носим отговорност. Искаме някой друг да я носи вместо нас. Затова си търсим герои, които да се наемат с тази задача. Истинските герой обаче няма да свършат работата вместо нас. Това е причината все попадаме на фалшиви герои. Избрали сме да сме статисти в собствената си държава. Гледаме сеир и не мислим, че всичко това се пише на наша сметка, защото държавата, това сме ние".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прав е

    40 16 Отговор
    Представете си 2-ри Плевенлиев, кошмар.

    Коментиран от #2, #30

  • 2 дааа

    24 55 Отговор

    До коментар #1 от "Прав е":

    Или още по-лошо. Втори Радев.
  • 3 123

    40 13 Отговор
    Имахте 30 год. да докажете,че парлам. република е по - добрия вариант.Тотален провал, а полит. мишки църкат срещу всякаква промяна.
  • 4 Грульо

    45 13 Отговор
    То щото пък при парламентарната република не ни натресоха невиждана в историята тиква. :D Важно е кой и как управлява, не каква е системата.
  • 5 Ицо

    34 12 Отговор
    Соколов ти наистина си кретен
  • 6 Наблюдател

    30 6 Отговор
    Ако може да се вярва на статията излиза че в България всеки овластен Е КРЕТЕН. Според мене само кретен може да твърди такова нещо
  • 7 Странен

    20 4 Отговор
    поглед и израз на лицето ! Бъка от акъл !

    Коментиран от #18

  • 8 Мислещ

    23 6 Отговор
    Така е, само си помислете какви боклуци и в момента напират за президенти дори без да е толкова апетитен този пост. Пулев, Стъки, някой от ГРОБ (Който и да е, ясно, че ще е тотален отпадък); и си представете какво ще е ако това е много по-ключов пост...
  • 9 Въхх уби ма

    13 6 Отговор
    ...с бакенбардите си, това Учено прасе !

    Бат му Бойко да е жив, но пътник е вече!

    Да пита доктори, вчера как изглеждаше...
  • 10 ххе

    9 0 Отговор
    Най-добре е ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ!
  • 11 Чегевара

    12 17 Отговор
    Вече сме си го натресли с харманлийския цървул

    Коментиран от #23

  • 12 Леко с напъните

    20 7 Отговор
    Нaция нямa, имa плeмe или нaceлeниe, нo нe нaция!Cлeд близo 30 г. прeхoд, Трифoнoв ce oкaзa винoвeн!? Ниe бяхмe eдинcтвeнaтa coц. cтрaнa, кoятo нямaшe иcтинcки диcидeнти. Нaшитe диcидeнти бяхa кoмуниcти и дoнocници нa ДC, пoвeчeтo oбрaзoвaни в CCCР!
    Не е добре момчето - историк и политически анализатор, простен е!
  • 13 ЧОРБАДЖИЯ изедник

    10 5 Отговор
    Представете си Лукашенко!!!
  • 14 Секо

    9 12 Отговор
    Верно. Представяте ли си Хр. Иванов президент?
  • 15 Еразъм

    11 14 Отговор
    Браво, г-н Соколов! Много точен анализ.
  • 16 Президенската република

    13 11 Отговор
    Няма алтернатива!

    30години парламентарна мафия ни стигат...

    Предопределено е.
  • 17 Механик

    23 6 Отговор
    Не разбирам от политика, но като му гледам на тоя соросоидната муцунка и ми иде да повърна. Мяза ми на Иван и Андрей едновременно, но с ДНК на Евгени Минчев .
  • 18 Пешо

    10 2 Отговор

    До коментар #7 от "Странен":

    Всякакви недоказани, закупили дипломи или подтикнати да запазят нечии интереси се изхожат по всякакви въпроси с намеци и ,,космически нови" анАл изи.Страхотни умозаключения!!!Насочване на електоратът, внимателно отново да се очаква и разчита на месията ,,Баце-шкафо".Всички са с надеждата после Баце да бутне/ или вече е дал капаро/ да си оправи жУвота човека.
    Получава тролската подкрепа, съответно те ще потвърдят за неговите напъни.
    Надеждата е ....,,Простите с Простия хем да си се разбират, но и да управляват, както до сега и да си лапкат".
    На останалата образована паплач, дА им е хак.
  • 19 Бамбука

    14 6 Отговор
    Опс, овластен кретен ? Малкия в час ли си ? Хайде малко или много по-скромно. Кой си ти и какво си допринесъл за нашата държава, че да дават епитети от рода на "кретен" ? Български генерал, започнал от "а" и стигнал до "я" и срещу него твоята невзрачна персона, на нищо правещ ? Дори и само за това ми се повдига от собствения ти "ентусиазъм" в тълкуването на ситуацията. Скрий се, малък нещастник !
  • 20 бай Даньо

    7 6 Отговор
    Соколов най добрия анализ за деня! На Ганчо някой трябва да му казва право куме в очите че проблема не е че не намерил правилни спасител а проблема на България е народопсихологията на самия Ганчо която води до съответните резултати в икономика, политика ... Ако Ганчо вдене за тая идея някой път ще си седне на Дъто и ще забрави за революции и месии и държавата щетръгне напред с темпа с който и е отреден от племето което я населява. Така с революции шанса да свърши държавата в канавката е голям и Ганчо ще е виновен не чакания месия ... Подобна по опасност като президентска република лоша идея е и мажоритарни избори които също водят до феодализъм. Няма да обяснявам кой разбира разбира.
  • 21 Бах

    13 4 Отговор
    На хората в България им писна от парламентарната република . Видя се че всички са свързани от целият политически спектър . Крадене , крадене и бастисване на държавата .
    Когато се избира президент на повечето Българи , тогава хората от всички партии гласуват за него или другите кандидати . Народа е най мъдър , грешката в случая е минимална . Пример , избора на г-н Радев . Беше избран със отличен резултат от всички Българи , независимо че беше подкрепен от БСП .
    Нали разбирате уважаеми Българи , че при една президетска република НИКОЙ НОРМАЛЕН ЧОВЕК НЕ БИ ИЗБРАЛ ГЕЙОПОДОБЕН ПРЕЗИДЕНТ КАТО пЛЕВНЕЛИЕВ , Камо ли Тиква , за такъв СИКАДЖИЯ.
  • 22 !!!?

    4 2 Отговор
    Новия "Цар" Киро вече ви обеща да ви направи богати, ако се корумпирате колкото словенците...това го може само Киро Факиро !!!?
  • 23 Сатана

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Чегевара":

    Аха,че иска и да повтарга.
  • 24 Офф

    7 1 Отговор
    Що не си евеш майката, бе, джендър вибан!!!
  • 25 случаен

    7 1 Отговор
    ами като парл.република очевадно се издъни и светлина в тунела няма,какъв е изхода
  • 26 Aмии

    1 4 Отговор
    Не е Кретен, Мунчо се казва.
  • 27 ХАН КРУМ

    6 3 Отговор
    ДА ПОПИТАМ АВТОРА –ТИ ОТ КОЙ НАРОД СИ? ОТ ТОЗИ ИЛИ ОНЗИ ЗА ,КОЙТО СИ ЧЕЛ В УЧЕБНИЦИТЕ ПО ПОЛИТОЛОГИЯ?НИЕ СМЕ ВИНОВНИ ,ЧЕ ТЕ КРАДАТ,МАМЯТ И НИ ПРЕДАВАТ ВСЕКИ ДЕН? ЧЕ СЕ КЪЛНАТ В ЗАКОН И КОНСТИТУЦИЯ И Я НАРУШАВАТ ПОСТОЯННО?ЧЕ ЗАКОНА СЕ ПРИЛАГА ЗА НАШИ И ВАШИ?НИЕ ЛИ ГО ПРАВИМ ИЛИ ТЕ? ОНЕЗИ, КОИТО СЕ КЪЛНАТ ,ЧЕ ЩЕ СЕ ВОДЯТ ВЪВ ВСИЧКИТЕ СИ ДЕЙСТВИЯ ОТ ИНТЕРЕСИТЕ НА НАРОДА, А СЕ ПОЛЗВАТ С ИМУНИТЕТ.КАКЪВ ИМУНИТЕТ?ЗА ТОВА ,ЧЕ ПРИЕМАТ ЗАКОНИ СРЕЩУ НОРМАЛНИТЕ ХОРА,ЗА ТОВА ЧЕ РАЗДАВАТ ПРИСЪДИ ПО –ПОРЪЧКИ И НЕ НОСЯТ ОТГОВОРНОСТ ЗА ВЗЕТИТЕ РЕШЕНИЯ И ОТСЪЖДАНИЯ ИНАКРАЯ СЪЩЕТЕ НИЕ ПЛАЩАМЕ ЗА ВСИЧКИ ОСЪЖДАНИЯ НА ВСИЧКИ МЕЖДУНАРОДНИ СЪДИЛИЩА?И КАКВО ИЗЛИЗА– БАЧКАЙ ,ДЪРЖАВАТА ТЕ ЩАВИ С ДАНЪЦИИ , ОБУХВАТЕ С БУХАЛКИТЕ И СЕ ДЪРЖИ НАГЛО ,В ПОЛЗА НА ВСИЧКИТЕ ПАРАЗИТИ НА ДЪРЖАВНА ХРАНИЛКА, КОИТО КРАДАТ ,КАТО ЗА ПОСЛЕДНО И НАКРАЯ СИ ВИНОВЕН ,ЧЕ СА ТЕ ОКРАЛИ ЗАКОННО ,ЧИ СИ РЕКЕТИРАН ЗАКОННО , А ,
    ТЕ СА КРАЛИ ЗАКОННО!И ВСИЧКИ СА С ИМУНИТЕТ! ДЕПУТАТИ ,МАГИСТРАТИ,РЕГУЛАТОРИ, ЧСИта,КОЛЕКТОРИ И ВСЯКАКВА ДРУГА СГАН.СХЕМА ,СЛЕД СХЕМА.НАВСЯКЪДЕ.ДА КИРИЛ ПЕТКОВ НЕ СПАСИТЕЛ,НО Е ПЪРВИЯ ,А НИ ТРЯБВАТ 100,1000,10000 КАТО НЕГО, ИЛИ ПОВЕЧЕ.НО ТОЙ ПРАВИ ,ПРОМЕНЯ ,А НЕ ПРАЗНОСЛОВИ ,КАТО ПОДОБНИ НА ТЕБ КНИЖНИ ПЛЪХОВЕ. ЕДНО Е ДА ЗНАЕШ, ВТОРО Е ДА МОЖЕШ И ТРЕТО ИЧЕТВЪРТО Е ДА ГО НАПРАВИШ. Е ТОЙ ГО ПРАВИ,ЗА РАЗЛИКА ОТ ТЕБ.

    Коментиран от #28

  • 28 ОВЧАР

    2 3 Отговор

    До коментар #27 от "ХАН КРУМ":

    НЕ СЪМ ОТ ТОЗИ НАРОД ЗАЩОТО ЗНАМ КВО ИСКАМ ЗНАМ КАК ДА ГО ПОСТИГНА И НЕ МИ ТРЯБВА НЯКОЙ ДА МИ НАБИВА КАНЧЕТО ОТГОВАРЯМ ЗА ДЕИСТВИЯТА СИ И НЕНЕВИЖДАМ МЕСИИ ТРЯБВАТ МИ БАЧКАТОРИ А НЕ ДРЪНКАЛА А ВИЕ МАСАТА СТЕ ОВЦЕ И ПОСТОЯННО СИ ТЪРСИТЕ ОВЧАР НО ПИСКАТЕ КОДАТО ВИ ДОИ АМИ ВИЕ СТЕ ОВЦЕ А ОВЦЕТЕ ГИ ДОЯТ МЛЪКВАИТЕ И ОТИВАЙТЕ ДА ПАСЕТЕ
  • 29 А КАЖИ

    3 5 Отговор
    ОВЛАСТЕН КРЕТЕН ЖИВ ПРИМЕР ПИНГВИНА ПРЕЗИДЕНТ
  • 30 Моряка

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Прав е":

    То и втори Петър Стоянов е не по малък кошмар.Все близачи.
  • 31 ира

    5 0 Отговор
    Скъпи Емил Соколов, много безапелационно заглавие! Българина нали не познава кретени и никога не са го управлявали такива!! След като десетилетия си натрисахме букет от кретени и кретенки, сега е важно да бдим и даваме оценки за президентската република. Къде беше тази загриженост от 30 години насам?
  • 32 ира

    5 0 Отговор
    Скъпи Емил Соколов, много безапелационно заглавие! Българина нали не познава кретени и никога не са го управлявали такива!! След като десетилетия си натрисахме букет от кретени и кретенки, сега е важно да бдим и даваме оценки за президентската република. Къде беше тази загриженост от 30 години насам?
  • 33 любопитен

    4 0 Отговор
    Не че съм за президетска репу0лика, но досега, като не бяхме такава що се натресохме на поредния ОК-н?
  • 34 Гост

    6 0 Отговор
    По-добре един овластен кртен, отколкото 240 самозабравили се, овластени кртени.
  • 35 Дедо

    1 0 Отговор
    само кретени могат да искат малка България да стане президентска република като Франция и Русия ... ама, първо трябва да съдерем женурята от деца, докато станем 100 милиона .. и работата не опира само до @бането