Отидете към основна версия

41 279 47

Ръководството на Украйна се страхува от нещо съвсем друго

  • алексей зотев-
  • русия-
  • украйна-
  • газ-
  • тръбопровод-
  • пари

Тази страна има нужда от руски пари - пари, идващи от "държавата-агресор"

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Алексей ЗОТЕВ, voicesevas.ru, 11 септември 2021 г.

Изграждането на газопровода "Северен поток 2" е напълно завършено. Това обяви Алексей Милър на 10 септември. Газопроводът се състои от два тръбопровода с дължина около 1 200 км. Общият капацитет на двете нишки на Северен поток 2 е 55 милиарда кубически метра газ годишно.

Умишлено и неправомерно геополитическите съперници на Русия успяха да отложат завършването на газопровода с година и половина, но в следващите дни напълно готовият газопровод ще бъде пуснат в експлоатация.

Първата държава, която реагира на тази изключително позитивна новина, беше Украйна, както и се очакваше. Ръководството на тази някога приятелска страна настоява, че пускането в експлоатация на новия газопровод пряко застрашава националната ѝ сигурност.

Украйна също така настоява за фиксиране на международни гаранции на хартия в случай, че Руската федерация злоупотреби с газопровода "Северен поток 2". Това съобщи на 10 септември ръководителят на кабинета на президента на Украйна Андрий Ермак.

„Както по време на срещата с федералния канцлер Меркел, така и по време на посещението на президента Зеленски във Вашингтон, ние наистина чухме, особено от американска страна, за конкретни стъпки, които ще бъдат предприети, когато настъпи "часът Ч". Но все още чакаме да го видим на хартия “, каза Ермак. /б.р. Час "Ч" е времето за начало на военна операция, условно обозначение за старт на военни действия/.

За какъв „час Ч“ говори Йермак и как новият газопровод, предназначен главно да гарантира енергийната сигурност на редица страни от ЕС, може да застраши Украйна.

Ръководството на Украйна доста последователно прокарва концепцията, според която Русия строи "Северен поток 2" само за да може по-късно, като прехвърли транзита на газ към друг клон, да атакува съседна държава без никакви последствия за собствената си икономика. Твърди се, че само необходимостта от транзит на газ през територията на Украйна не позволява на Русия да предприеме необмислена стъпка и да анексира съседната държава.

Е, въз основа на официалната логика на украинското ръководство, веднага след изтичането на споразумението за транзит на газ през Украйна, през 2024 г., Русия ще атакува съседната страна.

Всъщност официалният Киев е откровено неискрен. Днес всички разумни хора разбират, че ако Русия чисто хипотетично е планирала да атакува Украйна, то най-доброто време за това действие е било през 2014 г. Следователно ръководството на Украйна не се страхува от руска атака, а от нещо съвсем друго.

Всичко е много просто. Украйна има нужда от руски пари - пари, идващи от "държавата-агресор". И същият Зеленски, който онзи ден от висок подиум заявяваше, че „руският газ е най-мръсният“, говорейки за вредите, които руското гориво причинява на околната среда, днес няма представа как ще живее Украйна, след като руският газ отиде към Европа през друга тръба.

Транзитът на руски газ през Украйна даде на официалния Киев две възможности наведнъж. Първата е възможността да печели пари. Втората е възможността да се изтръгне отстъпка от газа, от който се нуждае страната за покриване на вътрешните нужди, спекулирайки със зависимостта на Русия от украинския газопровод.

След прекратяването на транзита през украинската тръбопроводна система ръководството на Украйна ще загуби възможността да се пазари по въпроса за цените на газа и ще бъде принудено да купува гориво на цените, на които Русия продава газ за Европа. А официалният Киев не е свикнал да плаща пълната цена, тъй като от 1993 г. насам ръководството на Украйна търси определени облаги поради зависимостта на Русия от украинския газопровод.

Причините за постоянните призиви на Украйна към международната общност се крият не във високата вероятност за руска агресия, а чисто в икономически фактори. И самата същност на тези призиви е много абсурдна. Украйна настоява консолидираният Запад да принуди Русия да използва остарялата украинска транзитна мрежа и да плаща значителни суми за нея.

А защо да не се опитатат да принудят Русия да купува директно и в гарантирани количества украински чугунени тигани?

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 204 гласа.

Свързани новини