Last news in Fakti

17 Май, 2024 16:00 3 692 129

Иво Инджев: Поклонението на Путлер в Пекин

  • владимир путин-
  • путин-
  • русия-
  • китай-
  • визита-
  • иво инджев-
  • мнение

Сигурно в Москва ги боли, но китайците нехаят за това. Васалите, според тях, трябва да си знаят мястото

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Символиката има огромно значение за Китай. Това е известно на всички, които поне малко са се интересували що е то Китай и китайската традиция. Вероятно е да са съобщили тази “подробност” и на Путлер, който се се изживява като познавач на международните отношения и световната история.

Преди последното посещение на Си Дзинпин в Москва в Пекин китайците преименуваха със стари китайски названия десетки днешни руски градове. Възстановиха названието на Владивосток. Нарича се отново Хайшъвнай. Остров Сахалин стана пак Куедао, а Хабаровск се възроди като Боли.

Сигурно в Москва ги боли, но китайците нехаят за това. Васалите, според тях, трябва да си знаят мястото.

С кацането си в Пекин във връзка с държавното си посещение в Китай Путлер отново се сблъска с ясна китайска символика. Край стълбичката на самолета го чакаше световно неизвестна китайка.

Си Дзинпин, синът на небето, като традиционно наричат в Китай императорите, отново, както и при предишни подобни церемонии в неговите владения, чакаше своя гост да се приближи и да му подаде ръка. Си не направи и крачка насреща му извън червения килим.

Ще рече някой-това са дреболии. Не и за китайците и за онези, които разбират от китайските “дреболии”. Освен това тези знаци са единствените видими факти, по които можем да съдим за фактическото (съ)отношение на китайско-руските публични контакти.

Останалото са общи приказки за общия път, общата борба за мир и за общия враг, когото все пак избягват да обозначават по този начин, макар всички да знаят, че съперничеството между Китай и САЩ е главната мотивация за Пекин да търсят някаква допълнителна тежест чрез дипломацията си с Кремъл.

Там, където цари мълчание-защото наистина не знаем какво точно са си говорили вождовете на двете диктатури-говорят фактите от статистиката.

Икономиката на Поднебесната работи и се развива за сметка на износа. За ЕС и САЩ, както и за други развити демокрации, той е абсолютно несравним по своето огромно значение, каквото има за Китай експортът – в сравнение с незначителните 4 процента китайски износ за Русия.

Фактът, че Китай постигна немислим допреди няколко десетилетия икономически скок чрез съчетаване на еднопартийната комунистическа система с методите на пазарната икономика, съвсем не прави китайското общество богато.

По стандартите на развития свят от 560 милиона градско население само 1 процент могат да си позволят да дишат чист въздух. Замърсяването на реките от безогледното им използване като отходни канали за индустриални отпадъци, изчислявани на 75 милиарда тона, достига 40 процента от целия речен фонд. Около 20 на сто от реките са направо опасни за живота на хората и животните.

300 милиони обитатели на селата нямат достъп до питейна вода. По този показател само 28 на сто от китайците се вписват в международно приетите норми. Практически две трети от китайските градове спадат към категорията “нуждаещи се” от прясна вода.

Според Wall Street Journal китайският бум е приключил. Страната страда от демографска криза и дългова задлъжнялост. Докато западните инвестиции в регионалния конкурент Индия растат, а в Китай падат.

Икономистът Пол Кругман, носител на Нобелова награда, написа, че за Китай настъпва епоха на застой и разочарование. Не, няма да се срине, както късния СССР, но между главните проблеми е високият ръст на спестяванията (около 40 на сто) спрямо ниските потребителски разходи. Китайците са толкова побъркани на тема спестявания, че при раждането на дете изпадат в бедност.

В Китай няма дори и толкова скромни социални грижи, каквито има в Америка, да не говорим за сравнение с Европа. Дори Русия, с нейната малка икономика спрямо китайската, има по-добра социална система. Кругман дава следния пример:

“Що се отнася до укрепването на социалната защита на населението, лидерът на тази уж комунистическа държава напомня на републикански губернатор на Мисисипи, който осъжда “социалната политика” като причина за поощряване на “мързеливите хора”.

Една от причините за досегашното китайско “икономическо чудо” са ниските разходи за отбрана. Няколко пъти по-малко спрямо фиска, отколкото в московията, където днес достигат почти 8 процента от бюджета (по официални данни, а вероятно и повече).

Спрямо населението китайските въоръжени сили са 10 пъти по-малобройни от московските. По интересното е, че силовите служби не са на почит в Китай. Хилядолетната традиция там тачи чиновниците (мандарините) и учените. Военните и останалите силови служители са на дъното на обществения престиж.

Горното, обаче, не служи за поука на Путлер. Той следва обратните, руzките традиции.

Путлер, любител на историята по собствен изкривен начин, трябва да знае, че си има работа с хилядолетна държава, която много рядко в историята си е била по-бедна от световните образци.

Преди промишлената революция, през 1800 г. китайската икономика се е равнявала на една трета от световната. Нейният дял пада на 5 на сто през 1950 г.

Сега Китай се завръща с около 20% по този показател. И все пак Китай никога не е бил световен икономически лидер. Няма и да стане, обзалага се Джон Лютвак, знаменит ( макар и противоречив заради други негови прогнози) икономист, привлечен като съветник от екипа на президента Джон Байдън.

Лютвак смята, че прекалената привързаност на Китай към собствените традиции, позволява да се прогнозира пореден стратегически провал на Поднебесната. Тя винаги е смятала обкръжаващите народи и държави за нисши, по-глупави и примитивни. Няма промяна в тези вярвания и днес.

В резултат на стратегическите самозаблуди Китай става жертва на далеч по-малката по население, територия и ресурси Япония и не успява да се освободи сама от нейната окупация. В наши дни тласка поради същата грешна стратегия икономически могъщата Япония в обятията на САЩ. Както и главният си регионален конкурент Индия, което е една от причините за днешния стопански възход на държавата, изпреварила вече по население Китай.

Индонезия беше принудена да се откаже от неутралитета си и да обърне поглед на Запад заради китайските териториални претенции.

Филипините направо приканиха САЩ да усилят военноморското си присъствие в региона по същите причини. Президентът Бонгбонг Марос отиде на крака във Вашингтон с такава молба.

И Австралия беше отблъсната от недалновидната политика на Пекин, който наложи ограничения на австралийския внос.

И вие ми казвате, че всички тези стратегически грешки могат да бъдат компенсирани от дружбата на Китай с руското икономическо джудже (всяка от споменатите по-горе държави, има по-голяма икономика от московската)?

Очевидно е едно: Китай има интерес само от руските природни ресурси, но няма никаква полза да задълбочава конфронтацията си с държавите, с които все пак търгува приоритетно, за да съществува нейната икономика, ориентирана към експортната експанзия.

Путлер превръща страната си все повече в китайска суровинна база, но не може да изтръгне в същото време от китайските другари такова сътрудничество, което би компенсирало световната ѝ изолация от индустриално, технологично и дори военно много, много по-развития свят.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 120 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    184 24 Отговор
    а Иво Инджев беше Агент на Дс

    Коментиран от #30, #66

  • 2 Сипвай

    38 154 Отговор
    Иво. Голем си

    Коментиран от #20, #80

  • 3 честен ционист

    46 6 Отговор
    По-точно водосвета на бойните знамена.
  • 4 алоуу 4ти км.

    181 16 Отговор
    прибирайте си пациента.Много е опасен и яростен.
  • 5 Нено

    133 22 Отговор
    США не могат да стигнат китайската икономика

    Коментиран от #21

  • 6 Ветропоказател

    160 18 Отговор
    Това ли измъдри агента на външно разузнаване на ДС в Ливан?
  • 7 Тошо

    169 20 Отговор
    Този Ивчо очевидно има тежки ментални проблеми.Не го слуша празноумницата му.
  • 8 3.14К

    162 17 Отговор
    Едва ли някой ще прочете пълният текст от "Записките на един луд". Времеубежищерто на Инджев е в заведението на д-р Гълъбова.
  • 9 гражданин

    130 8 Отговор
    Мен Китай и Русия не ме интересуват ,но всеки вижда ,че държавата ни започва да копае и под дъното ,и сега ако наистина двете ОПГ вземат властта пак ще си останем робски народ !!

    Коментиран от #63

  • 10 Киро

    131 16 Отговор
    Мазната коса пак с изявление. Неуважението към даден лидер било то Хитлер, Сталин или които да е друг показва грамотността и културата на даден индивид. А тук имаме IQ нула.
  • 11 миш

    136 17 Отговор
    Абе,Иво,ти кво работиш?МУЛУЗИН.Ти кой си?НИКОЙ.Седнал един абич,да коментира императори???
  • 12 българина

    121 14 Отговор
    преди да си публикуваш платената статия Инджов, първо се ориентирай в качеството на какъв и от каква държава го правиш. първо си никой и второ живееш в 5 млн бедна изчезваща полудържава. Ако тръгна да изказвам мнение по въпроса за интернет търговията и го натрапя на Джак Ма, значи съм неосъзнат глупак....
  • 13 гост

    115 13 Отговор
    Само съветски възпитаник, който е учил в СССР защото комунистите не му позволили да учи в България може да напише такъв пасквил, още повече ако е и агент на Държавна сигурност. Той има да мие толкова много мръсотия от себе си причинена на хората, че и в ада трябва да пише "правилни" статии !
  • 14 МИнджев кучето си лае живота си върви

    79 16 Отговор
    Поклонението на русофоборсуците пред кири и боко
  • 15 Русофил

    22 67 Отговор
    Си иска Сибир до Урал

    Коментиран от #112

  • 16 1302

    103 12 Отговор
    Безсилна злоба.
    Отвратително.
  • 17 Иво Инджев, Вечния Хамелеон!!

    109 14 Отговор
    Тоя Боклук изпълзя от някоя дупка!!
  • 18 Циник

    105 11 Отговор
    Стига давахте форум на тоя душевноболен боклук, бе
  • 19 Тома

    92 11 Отговор
    Този съм го гледал как ръкопляска и скандира бкп кпсс за да го пратят зад граница като кореспондент
  • 20 Новичок

    69 8 Отговор

    До коментар #2 от "Сипвай":

    "Голем" какво ,петух навярно.Освен ,че винаги гледа келепира е и много прос.т.
  • 21 Голем смех

    15 54 Отговор

    До коментар #5 от "Нено":

    По износ и приходи ли :) хахахахахахахаха Те за тва китайците реват всеки път, когато САЩ им вдигне митата : )

    Коментиран от #70

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Госあ

    88 14 Отговор
    Хехехе (м)инджев много разбира от китайска символика и традиции хахахаха Китай каза, че стои плътно до Русия, (м)инджев казва че разбирал китайските нрави ! Къде ве (м)инджев ги научИ тез техните нрави ? В Китайска Академия на Науките ли си работил ? Изкуство ли прави там ? Дипломат ли беше там ве (м)инджев ? А ?

    Коментиран от #119

  • 25 ОХОООО

    66 8 Отговор
    И ДЪРТАТА ДОНОСНАКОВрА СЕ ВКЛЮЧИ
  • 26 Резултата....

    53 6 Отговор
    ...от пиянска ч.екия е налице
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Никой

    22 49 Отговор
    Какво ли ще прави Китай с руските рубли и обратно Русия с китайските юани. Ще пазаруват в БРИКС ?
  • 29 Хахаха хахаха

    67 9 Отговор
    Този дърт лепилар пак е дишал лепило цяла нощ
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Гост 2

    67 10 Отговор
    Трябва да видите Инджев с кожените панталони от дрип шопа как прайдваше миналата година на, София Прайд
  • 32 Някой

    74 14 Отговор
    Трудно е да се намери по-противно същество от автора на тази статия. Всичко, което пише, следва да се инвертира на 180 градуса, за да отговаря на реалността.
  • 33 Манджев

    30 6 Отговор
    Подаляков ще ти скъсан нагъзов без хастар....Църни арнаути те гепет в ачето.....

    Коментиран от #38

  • 34 ТаУмВзе

    58 6 Отговор
    Соросоидчето захлебва Клекнало у Партер Г! ХАХААХАХА
  • 35 Госあ

    53 7 Отговор
    Да напиша, напротив, императора никога не посреща на летището, нито е посрещал на пристанището. Дори ръководителите на групи или институции не ходят на летището като посрещачи, (м)инджев. Толко ти разбира кратуната. Иначе, сравнението е окей, защото точно консервативната конфуцианска фракция на ККП е на върха и има йерархия. Т’ва не ти е простолюдието на демокрацията.
  • 36 Фатки

    62 7 Отговор
    Защо пак давате трибуна на изрусения пудел,давещ се в безсилната си злоба?
  • 37 Читател

    55 7 Отговор
    Предател национален предател и агент преди на КПСС сега на ЦРУ е тоя, много поздрави от другаря седефчов за тоя.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Изгнилите руски мозъци

    16 44 Отговор
    Манете ги блатните са решили да превземат света с калашник и да разпространяват калта докъдето могат..на тях и 200 калории им стигат за целта
  • 40 Все така

    46 4 Отговор
    Хе хе хе.. пак са го доставили тук, този убавец, да му се набираш електорате на глуптевините, да се трупат бройки и парички да додат с рекламки-саламки. Другия път Ал Йо, хе хе хе!
  • 41 Град Козлодуй

    8 1 Отговор

    До коментар #30 от "Шано":

    Шано а ти не можеш да се Интегрираш
    Нисше

    Коментиран от #45

  • 42 АБЕ МИСИР

    52 9 Отговор
    А КВО СТАНА С УРСУЛА ИЛИ С БЛИНКЕН
    НАЛИ ХОДЕХА ВЧЕРА ДА СЕ МОЛЯТ
    АМИ ИЗРИТАХА ГИ БЕ МИЛО
    МНОООО СИ СЛАДЪК КОГАТО СИ СЕ ЗАПЕНИЛ
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Ванчо

    41 4 Отговор
    Ненормален индивид няма ли вече да го вкарат в психото
  • 47 Реалност

    19 48 Отговор
    Руснаците се провалиха – от 1. януари Китай ще вземе част от Сибир, уж под наем
    Позор! Пекин се подигра с „Путин“ и антуража му
    Позорът касае РФ и членовете на руската делегация. С дубльора всичко е ясно. Това не е първата му среща с китайското ръководство.
    Си Дзинпин е съгласен (наравно със Запада) да приеме лъже-Путин за президент на Русия, при условие че Кремъл танцува по свирката на Пекин.
    Но не може да се говори за сериозни преговори между Си Дзинпин и псевдо-Путин.
    Преговорите в широк и тесен формат бяха обидно кратки за руската страна.
    Всичко се заключаваше в това как руското ръководство обича, почита и се надява на своите китайски колеги.
    Единственият важен проблем, който дубльорът повдигна, беше отлагането с една година на началото на изпълнението на споразумението за наемане на руски територии в Сибир от Китай за 49 години.
    Си Дзинпин, обаче, не даде НИКАКВИ конкретни отговори или обещания.

    Отношението на китайците към руската делегация беше откровено презрително. Всички китайски чиновници открито и демонстративно игнорираха руските си колеги.
    Шойгу трябваше да доказва цели десет минути, че не е костюмиран шут от тувинския цирк, а „цял“ секретар на Съвета за сигурност.
    Всички от делегацията, включително „Путин“, бяха маркирани със специални значки-достъп за съответно разрешен или забранен достъп до помещенията, включително до тоалетните.

    Коментиран от #55, #125

  • 48 М. ИНДЖЕВ Е ТУК

    45 6 Отговор
    А КЪДЕ Е ДРУГАТА МАСТИЯ ПРОФЕСОРА
    А ГЕНЕРАЛ ГЪБИ ГЪБЕВ
  • 49 БеГемот

    40 5 Отговор
    Иво Минжев специалиста по китайски церемониал...айде няма нужда .............ама не е забелязал ,че го посрещна прав ... хихихи....
  • 50 Никой

    10 32 Отговор
    Подписана е спогодба между Москва и Пекин за доставка на руско месо - говежди и свински гръкляни, руски земни ябълки. На официалния бакет по случай ниския / висок / гост са хрупали патица по пекински,пелмени със скариди,местната ракия " Мотай " и слушали руската песен " Любо,любо......" Руско - Китайски кеф .
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Умен по цялата глава

    11 42 Отговор
    Перфектна статия с уникален анализ на днешните реалности...Чета и се улавям как завиждам,че не съм я написал аз !!!!Браво,Иво Инджев!!!
  • 53 Нямаме Закон за чуждестранни агенти

    51 8 Отговор
    цитат
    Германският журналист Доминик Райхерт:
    Си Дзинпин лично посрещна Владимир Путин в Пекин заедно с целия китайски кабинет. Вижте снимките. Владимир Путин беше посрещнат не само от китайския държавен глава Си, но и от целия правителствен кабинет на страната, включително всички министри. Спомнете си сега посещението на Шолц в Китай преди няколко седмици. Шолц беше приет от заместник-кмета на Чунцин, където пристигна. Това дори не беше външен министър на страната, а чиновник от трети или дори четвърти ранг. Разликата в отношението е очевидна!

    Коментиран от #56

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 ТЪПО

    33 5 Отговор

    До коментар #47 от "Реалност":

    И ПЛОСКО
    ПЛОСКО И ТЪПО
    АБЕ ТИ ДА НЕ СИ НАСТЪПАН ПЕПЕРАС
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 ЧУДЕСЕН ТЕКСТ

    11 32 Отговор
    Анализът си го бива. Все пак бих препоръчал друг път да се наблегне на интереса към Тайван от страна на Китай и интересът на русия към сферите й на влияние и територии преди 1990 г. И двете държави имат териториални претенции и възможности да се разширяват, което ги обединява.
  • 58 Филанкишията

    42 7 Отговор
    само олиго-френ може да напише подобна, блевотина, но пьк и само тук могат да бьдат публикувани....
  • 59 Бай Лисан

    33 6 Отговор
    КрИво МИнджев е завършил китайскка филология.
    В китайски магазин.
    И пише на китайска клавиатура, с 40 000 символа.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Българин

    28 6 Отговор
    Най добрия анализатор на руските тоалетни външните по селата. Има защитена десертация по темата. Слагайте противогазите че вони
  • 62 Госあ

    40 8 Отговор
    хелминтите се гърчат, защото дори аз не очаквах такова развитие на нещата - най накрая Китай каза, че подкрепя Русия и стои до нея ! Дори съвместното изявление за ядрените оръжия малко ме притеснява, защото досега от Пекин дума не даваха да се каже за тях ! Макарона и Урсулата толкова си могат, да отвратят с наглостта си всеки уважаващ се човек и най важно уважаващ нацията си ръководител. И на Китай и на Русия им е ясно, че ако не стоят здраво един до друг ще бъдат моментално нападнати от хиените.
  • 63 То и така се очертава....

    8 33 Отговор

    До коментар #9 от "гражданин":

    Двете ОПГта да вземат властта, обаче Китай и Русия трябва да те интересуват защо те са в основата на онази ос на злото което образуват те и Иран и Северна Корея.
  • 64 Весела

    28 5 Отговор
    Глупак!
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Димитър

    31 4 Отговор

    До коментар #1 от "Град Козлодуй":

    И е учил в Москва!

    Коментиран от #76

  • 67 Аква

    39 7 Отговор
    Инджев и майка си ще продаде за жълти стотинки! Всъщност и майка му беше същата пазарна стока!
  • 68 уж възрастен пък мозък липсва

    34 7 Отговор
    иво минждов си търси белята
  • 69 Респект

    11 38 Отговор
    Страхотен анализ!
    Пенещите се руски rниgи се издават, че г-н Инджев отново е уцелил в 10-ката .
  • 70 наистина е

    28 6 Отговор

    До коментар #21 от "Голем смех":

    голЯм смях като ти прочете човек коментара… имаш ай кю колкото половината ти пръсти на едната ръка
  • 71 опа...

    33 5 Отговор
    един Халкохолик няма,няма па се изпусне....обикновенно за неща за които си няма понятие....що е било било,вече не трябва да се пули по вънка....
  • 72 Васко делчев

    39 7 Отговор
    Този, ако може да осъзнае колко е просттт сам ще се хвърли от някоя тераса... Подобни хайвани са жива загуба на материя..
  • 73 ВЪН циони$тит€ ОТ БЪЛГАРИЯ!

    38 7 Отговор
    ФА(к)Т(к)И, КОЙ Е ТОЗИ ПУТЛЕР...?
    А ивУ МИН ДЖ€В го ЗНАЕМ- $МЪРДИ ТА $€ Н€ ТРА€!
  • 74 НАБЛЮДАТЕЛ

    8 35 Отговор
    "Всяка жаба да си знае гьола" и селянчето Путин видя, че в по големия гьол има доста щъркели че и водни змии. А жабите ? Азиатските водни змии ще си ги хапват, но и ще ги оставят да се размножават, че иначе какво ще хапват? Кой ти брои жабата за фактор
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 НАБЛЮДАТЕЛ

    6 27 Отговор

    До коментар #66 от "Димитър":

    Е, някои като ходиха в Москва , видяха измета и поумняха

    Коментиран от #117

  • 77 Кресна

    42 7 Отговор
    Защо всякакви отрепки (Иво Инджев ) бивши ушета на службите които са киснали колегите си им се позволява да наричат президент на дадена държава по този начин ? Защо аз като напиша за Байдън (изперкал бидон) и ме триете но този си позволява този език ? Кой и с какво е повече това уше зпе неговия език е позволен?
  • 78 факуса

    26 6 Отговор
    мноого е зле положението,активираха дсминджеф,а що мълчи любовика на юлка люлка грозеф,явно нема що да работи, юлка го издържа
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Смотльо,

    15 3 Отговор

    До коментар #2 от "Сипвай":

    Щом уше киснали колегите си е голям .... Ти от същата порода ли си ?
  • 81 ТОВА ФАШИЗИРАНО. КОПЕЛЕ

    33 8 Отговор
    ОЩЕ. ЛИ. Е. ЖИВО?

    Коментиран от #85

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 ОПА

    7 28 Отговор
    Истината е такава каквато е, това, че на путинофилията не им харесва не я променя, само малко повече сърби, че пак са на страната на губещия - нещастната русия...

    Коментиран от #87

  • 84 БЪЛГАРИН🇧🇬

    33 7 Отговор
    ИвоМИНДЖЕВ е ебатиПОМИЯРА.
  • 85 Мнение

    21 3 Отговор

    До коментар #81 от "ТОВА ФАШИЗИРАНО. КОПЕЛЕ":

    Живо е,но назад му е хубавото! Ще се пържи вечно в ада!
  • 86 ха ха хаааа

    10 29 Отговор
    Бръкай Иво , бръкай надълбоко , с боксовата ръкавица ... 😁👍
  • 87 Отговор

    37 10 Отговор

    До коментар #83 от "ОПА":

    Ние сме на страната на "печелившите".😂
    Купихме си картинки на самолети за милиарди.Закрихме лицензираните 3- ти и 4-ти реактори на АЕЦ Козлодуй.КРАВАРИТЕ: крадат ни златото, не ни позволиха Южен поток, Бургас-Александруполис, АЕЦ Белене.Заграбиха ТЕЦ Марица изток.Останахме без армия, но затова пък НИ ЗАВЕЩАХА ГЕЙ/ПАРАДИТЕ.
    ЧЕСТИТО НА ПЕЧЕЛИВШИТЕ.😂
  • 88 Си и Путин:

    33 10 Отговор
    - Е щом и за пияницата Иво Инджев сме като отворена книга... по-добре да сдаваме властта.
  • 89 Хи Хи Хии 🤣🤣🤣

    9 19 Отговор
    Безграничната руско-китайска любов ще се яростира чааак до китайско -норвежката граница..😂😁
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Хи Хи Хии

    13 33 Отговор
    Като гледам какви къчове и текмета мятат русоробите.. май ше излезе прав Инджев..
  • 92 Ники

    8 3 Отговор
    Пустиняк
  • 93 САЩ дадоха технологии на Китай

    8 19 Отговор
    за да го откъснат от СССР. Това беше стратегията на Кисинджър. Иначе Третата световна война щеше да започне още 1961 г.

    Коментиран от #121

  • 94 !!!?

    9 29 Отговор
    Путлер топуркаше по червения килим след Си като пале след майка Си !
    Но няма на къде да мърда - Си баща, Си майка...още от времето на монголската империя !!!?
  • 95 хахаха

    29 6 Отговор
    гледахп едно клипче на американец в пекинското метро...човекът гледаше с очи като чинии и постоянно повтаряше, че такова нещо не е виждал и че това е някакво далечно бъдеще. Показа кадри и от нюйоркското метро с коментара, че като влезе там, се моли да излезе жив...па ивчо нека си каканиже ...
  • 96 Град Козлодуй

    3 3 Отговор

    До коментар #54 от "Санитаро":

    Моля СЕБЕ СИ ЛИ визирате
  • 97 До господин Иджев

    35 8 Отговор
    Скъпи и многоуважаеми господин Инджев, васал е България, а Русия е велика и независима държава. Русия гледа само собствения си интерес , а България се кланя на всеки като един лакей. Жалко е, но е истина.

    Коментиран от #99

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Велика ли е Русия?

    5 23 Отговор

    До коментар #97 от "До господин Иджев":

    И какво и е великото?
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Гост

    18 4 Отговор
    Този е краварска подлога.
  • 110 Гост

    18 2 Отговор
    А Урсула как я посрещнаха?
  • 111 цаца

    3 16 Отговор
    дрОгаре прокремълски ибрици, очертава се в скоро време да го лигавите на император Си, късия диктатор вече поведе хорото! Паняли...!?
  • 112 Анализатор

    19 3 Отговор

    До коментар #15 от "Русофил":

    Като всеки атлантически ястреб, Иво е обзет от безсилен гняв да наблюдава положителното развитие на руско-китайските отношения. Истината е, че Китай е солидно рамо в днешните трудни за Русия моменти, а Путин виждаме, че си пътува необезпокояван в чужбина. Западно-каубойската силова дипломация вече дори си няма и хабер как да прикотка Китай, Турция и други държави за да спрат поддръжката си за Русия
  • 113 Един там

    10 3 Отговор
    Този даже не си струва да го заплюеш...
  • 114 Ццц

    11 2 Отговор
    Иво е голямо недоразумение
  • 115 Айсамани

    7 1 Отговор
    Мин джеФ,скрий се в харлупата,моля,смърди6!
  • 116 ЕХ ИВО

    9 2 Отговор
    а ти като успял комунист и журналист как стана журналист май беше все наведен както и сега ! ама има и помнещи иво все още....
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 да си го кажем

    3 5 Отговор

    До коментар #24 от "Госあ":

    Така плътно стои,че нито признава Крим за руска територия,нито взима отношение в терористичната война на русия в момента :)). Да не мислиш,че Китай ще тръгне да рискува икономиката си и бъдещето си,за да се скара със САЩ и запада,заради някаква проблемна мижитурка като русия,която на всичкото отгоре е и китайски вacaл и ще прави каквото Китай каже ?! Китай заяви единствено,че не иска война на своята граница,а от там нататък нищо не ги интерсува.Колкото и да се мазните и бутате на Китай,това няма да ви спаси.
  • 120 ИВО М ИНЖЕВ Е БЕСЕН ЧЕ НЕ СТАВА

    3 2 Отговор
    ЗА ЧЕП ЗА ЗЕЛЕ И НЕ МУ СЕ КЛАНЯТ НИ В ПЕКИН НИ ВЪВ ФАКАЛИТЕТО !
  • 121 САЩ ДАДОХА ЦЯЛ КОРАБ МУХЛЯСАЛА ЦАРЕВИЦА

    7 2 Отговор

    До коментар #93 от "САЩ дадоха технологии на Китай":

    НА БЪЛГАРИЯ - НЯМА ДА ЗАБРАВИМ ТОВА И ЩЕ ГИ КЪЛНЕМ ВОВЕКИ !
  • 122 ИВО ИНЖЕВ И КИРО ГИ ТУРАМ НА ....... СИ

    4 2 Отговор
    БАЩА ИМ СЪЩО !
  • 123 Ако е онзи дето се бе ...

    1 2 Отговор
    ...заключил (барикадирал) в кабинет на инстинуция, изпюйте се и по писанието му, и по самия него. Чиста проба ренегат.
  • 124 Ренегат, та дрънка

    1 2 Отговор
    След Десетоноемврийския преврат Иво Инджев се разграничава от предишната си дейност в подкрепа на комунистическия режим в България, включително и като секретен сътрудник на Първо главно управление на Държавна сигурност:
  • 125 Браво

    2 2 Отговор

    До коментар #47 от "Реалност":

    Това е истината за отношението на една хилядолетна империя към едни блатни крадци на вяра,азбука,история и територия,през последните 500-600 години.

    Коментиран от #128

  • 126 ИВКА МИНДЖЕВА И ГАСЕН ГАГОВ

    1 2 Отговор
    СА МЕКЕРЕТАБАКЛУЦИ НОМБЪР УАН.
  • 127 Разговор Иво Инджев с Асен Генов

    0 1 Отговор
    Асене, майката им разгоних на руснаците.
    Как бе Иво?
    Изходих се на Червения площад.
    Та там е бъкано от полиция бе Иво.
    Нищо аз се изходих тихо, в гащите.
    Тъстът на Инджев е генерал от КГБ
  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.