Отидете към основна версия

3 275 29

На колене пред Изгряващото слънце

  • сащ-
  • европа-
  • германия-
  • война-
  • украйна-
  • руска агресия

Навремето четяхме много, докато днес наблюдаваме и гадаем повече от колкото четем

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За родените през "Тоталитарната система" Ърскин Колдуел беше един от любимите ни автори, защото ни запознаваше със свят, който не познавахме. Той и редките му колеги, които се появяваха по книжарниците, изградиха в младите ни глави критично мислене, което ни помогна да се влеем в Западния свят сравнително бързо.

Навремето четяхме много, докато днес наблюдаваме и гадаем повече от колкото четем. Свидетели сме на една война, която на пръв поглед избухна внезапно. Шест месеца след нейното начало са достатъчно време не само да съчувстваме на жертвите, но и да разровим предпоставките за подпалването ѝ. Агресията на Русия не може да бъде определена с друга дума освен агресия. Ако повтаряме това обвинение всеки ден, без да задълбочим предпоставки и последици, рискуваме да се събудим рано или късно, с още по-големи изненади.

Съединените щати се очертават, като главен двигател в "освободителната", според някои наблюдатели - война в Украйна. Те влагат толкова милиарди в нея, че скоро може би ще останат нейн единствен спонсор. Войната предизвика разместване на икономическите пластове в целия свят. За да бъдат отстранени общите понятия, а се употреби говоримия и разбираем език "икономиката" може да бъде заместена с "финансови интереси". Първото доказателство е клина между Европа и Русия, който се превръща в бездна. Всички които ни убеждават, че само Путин е виновен за случващото се, не виждат или отказват да видят какво предстои. Или са платени, или заблудени, а може би ограничени. Задава се спад на европейските икономически параметри, с неизбежни финансови последици.

Преди 6-7 години в Европа се разигра изключителна финансова криза. Гръцкия дълг надмина 300 милиарда и заплаши Еврозоната. По същото време Германия постигна най-високия си търговски излишък и оглави световната ранглиста на износители на стоки и услуги. Тя отне короната на Китай с 297 милиарда долара, докато Пекин остана на второ място с 245 милиарда. Този немски успех не бе посрещнат никъде с поздравления. Доналд Тръмп се възмути, че среща по пътищата на щатите повече Мерцедеси от Шевролети. От своя страна европейската комисия притисна Берлин с упрека, че с 6% излишък германците заплашват стабилността на еврозоната. Тогавашният френски президент Франсоа Оланд се притече на помощ и спаси положението, фактически Гърция, като пренасочи част от немския излишък към Атина.

Немските икономически постижения обаче продължаваха да присядат на Вашингтон. Американците знаеха, че ахилесовата пета на Германия са доставките на руски газ. За разлика от европейския икономически шампион, Съединените американски щати бележеха дефицит след дефицит, кой през 2021 година достигна рекордните 859 милиарда долара.

В продължение на 8 години, дъжд от милиарди бе изсипан върху Киев. Само за "Майдана" 5 милиарда. "Оранжевата революция" се оказа успешна и омразата към руснаците подготви украинците да хванат оръжието. Последваха нови 10 милиарда, но и те няма да стигнат. През цялото време Европа блестеше със своята слепота, потичваше на куц крак след американците и подслоняваше бежанците.

Не само Джо Байдън мисли и действа. Всеки който има глава на раменете може да го направи. Без газ Германия и Европа няма да са същите. Санкциите се провалиха. Враждебността на европейците сплоти руското общество в защита на отечеството. Русия намери нови пазари. Американските проблеми обаче няма да приключат с озаптяването на Европа. На хоризонта се задава по-голяма и трудно предвидима конкуренция от Германия. Джо Байдън и неговата администрация построиха многопосочна магистрала за китайската експанзия.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 49 гласа.

Свързани новини