30 Август, 2022 13:00 3 276 29

На колене пред Изгряващото слънце

  • сащ-
  • европа-
  • германия-
  • война-
  • украйна-
  • руска агресия

Навремето четяхме много, докато днес наблюдаваме и гадаем повече от колкото четем

На колене пред Изгряващото слънце - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За родените през "Тоталитарната система" Ърскин Колдуел беше един от любимите ни автори, защото ни запознаваше със свят, който не познавахме. Той и редките му колеги, които се появяваха по книжарниците, изградиха в младите ни глави критично мислене, което ни помогна да се влеем в Западния свят сравнително бързо.

Навремето четяхме много, докато днес наблюдаваме и гадаем повече от колкото четем. Свидетели сме на една война, която на пръв поглед избухна внезапно. Шест месеца след нейното начало са достатъчно време не само да съчувстваме на жертвите, но и да разровим предпоставките за подпалването ѝ. Агресията на Русия не може да бъде определена с друга дума освен агресия. Ако повтаряме това обвинение всеки ден, без да задълбочим предпоставки и последици, рискуваме да се събудим рано или късно, с още по-големи изненади.

Съединените щати се очертават, като главен двигател в "освободителната", според някои наблюдатели - война в Украйна. Те влагат толкова милиарди в нея, че скоро може би ще останат нейн единствен спонсор. Войната предизвика разместване на икономическите пластове в целия свят. За да бъдат отстранени общите понятия, а се употреби говоримия и разбираем език "икономиката" може да бъде заместена с "финансови интереси". Първото доказателство е клина между Европа и Русия, който се превръща в бездна. Всички които ни убеждават, че само Путин е виновен за случващото се, не виждат или отказват да видят какво предстои. Или са платени, или заблудени, а може би ограничени. Задава се спад на европейските икономически параметри, с неизбежни финансови последици.

Преди 6-7 години в Европа се разигра изключителна финансова криза. Гръцкия дълг надмина 300 милиарда и заплаши Еврозоната. По същото време Германия постигна най-високия си търговски излишък и оглави световната ранглиста на износители на стоки и услуги. Тя отне короната на Китай с 297 милиарда долара, докато Пекин остана на второ място с 245 милиарда. Този немски успех не бе посрещнат никъде с поздравления. Доналд Тръмп се възмути, че среща по пътищата на щатите повече Мерцедеси от Шевролети. От своя страна европейската комисия притисна Берлин с упрека, че с 6% излишък германците заплашват стабилността на еврозоната. Тогавашният френски президент Франсоа Оланд се притече на помощ и спаси положението, фактически Гърция, като пренасочи част от немския излишък към Атина.

Немските икономически постижения обаче продължаваха да присядат на Вашингтон. Американците знаеха, че ахилесовата пета на Германия са доставките на руски газ. За разлика от европейския икономически шампион, Съединените американски щати бележеха дефицит след дефицит, кой през 2021 година достигна рекордните 859 милиарда долара.

В продължение на 8 години, дъжд от милиарди бе изсипан върху Киев. Само за "Майдана" 5 милиарда. "Оранжевата революция" се оказа успешна и омразата към руснаците подготви украинците да хванат оръжието. Последваха нови 10 милиарда, но и те няма да стигнат. През цялото време Европа блестеше със своята слепота, потичваше на куц крак след американците и подслоняваше бежанците.

Не само Джо Байдън мисли и действа. Всеки който има глава на раменете може да го направи. Без газ Германия и Европа няма да са същите. Санкциите се провалиха. Враждебността на европейците сплоти руското общество в защита на отечеството. Русия намери нови пазари. Американските проблеми обаче няма да приключат с озаптяването на Европа. На хоризонта се задава по-голяма и трудно предвидима конкуренция от Германия. Джо Байдън и неговата администрация построиха многопосочна магистрала за китайската експанзия.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Старост

    32 7 Отговор
    Нерадост, няма кой да му смени памперса!
  • 3 Пешо

    13 58 Отговор
    Много си жалък с тоя платен коментар.
    И какво препоръчваш?
    Да се заличи Украйна?
    Нещастници русофили

    Коментиран от #6, #15, #25

  • 4 4000 лева

    13 38 Отговор
    За толкова пари - толкова... Отдавна не бях чел подобна тъпотия... Трудни времена за бившите агенти на ДС...
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    33 4 Отговор
    Бай Дън още ли е в "едноседмичен отпуск" ❓❓❓
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    20 1 Отговор
    А къде е ВИЦ.е.Президентът на САЩ ‼️‼️‼️
  • 8 Хахахаха

    13 18 Отговор
    Този знае ли къде е, хахахаха
  • 9 Анализатор

    14 40 Отговор
    Г-н Чеков, Меков, Кеков или какъвто си там и биз друго никой не е чувал и няма да чуе за теб!
    Най-важното е Русия да бъде заличена от политическата карта на света, варварския руски начин на живот да бъде изритан от Европа в Сибир, Украйна да се възстанови в старите си граници, а такива като теб да не се раждат повече, защото теглят Бг нацията надолу...
    Така че изчезвай!

    Коментиран от #22

  • 10 Защо?

    13 40 Отговор
    Чеков, както винаги, поднася само част от фактите. Американците платили за майдана. А колко платиха руснаците за янукович? Колко пари наляха те в Украйна, за да я направят втора чечня? Само, че при чеченците - първо се биха, после плащаха.
    Какво ще прави Германия (и Европа) без руски газ? Ей, хора, много бързо забравихме ковида и локдауните! Как Европа ги преодоля? Къде е апокалипсисът, който ни обещаваха разни "чеков"-ци? Европа се справи. Западът се справи. Ще се справи и без руски газ и без руски пазари.

    Коментиран от #23, #24, #29

  • 11 Фани

    38 8 Отговор
    АМЕРИКАНЦИТЕ СА НАЙ МРЪСНИТЕ ХОРИЦА ДАВАТ ОРЪЖИЕ И ГЛУПАЦИТЕ СИ ГУБЯТ ЖИВОТИТЕ

    Коментиран от #17

  • 12 Браво на автора за този коментар

    45 8 Отговор
    От всичката пропаганда на драскачи на хранилка на америка за България, е удоволствие, да се прочете нещо логично и очевадно за всеки мислещ човек! Тази война, е благодарение на САЩ, поддържа се благодарение на САЩ и не свършва благодарение на САЩ! Най големият потърпевш, ще е глупава Европа, която вместо да застане на принципи и да си следва интересите, следва и изпълнява интригите на САЩ!

    Коментиран от #18

  • 13 Симо

    20 2 Отговор
    От край време, синоним на страната на изгряващото слънце е Япония!!!! Япония!!! От заглавието човек остава с очакването, статията да е за Япония!!! А накрая става ясно, че е за Китай!! Срамна "грешка" или обикновена неграмотност, за човек наричаш себе си журналист.
  • 14 Е щом си признаваш

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бмх":

    Че ти плащат за да миришеш, ние няма да спорим
  • 15 Ама той човека живее

    13 1 Отговор

    До коментар #3 от "Пешо":

    Във Франция и е симпатизант на маркон, та явно си в дълбока грешка. Гледаш ,четеш ,мислиш, не само каквото ти изплюе телевизора.
  • 16 Вън сащ от България

    24 3 Отговор
    "В продължение на 8 години, дъжд от милиарди бе изсипан върху Киев. Само за "Майдана" 5 милиарда. "Оранжевата революция" се оказа успешна и омразата към руснаците подготви украинците да хванат оръжието."


    Аз от кога разправям, че на руската граница сащ воюват в Украйна с Русия.
  • 17 До Фани

    3 17 Отговор

    До коментар #11 от "Фани":

    Фани,
    Другарке, ТеКеЗеСарке, зарязвай компютъра и интернета, щото са американски, и фащай мотиката да копаш доматито и чушките. Че братушките това чакат от теб - "перец и помидоры". Ще се изложиш пред господарите ти, ако нямаш.

    Коментиран от #27

  • 18 Благодарение на САЩ

    3 17 Отговор

    До коментар #12 от "Браво на автора за този коментар":

    Благодарение на САЩ - ти сега си губиш времето в нета, вместо да си изпълняваш нормата на къра и да запишеш още един "трудоден". Комсомолец неизживян.

    Коментиран от #20

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Дразните истината ли

    13 2 Отговор

    До коментар #18 от "Благодарение на САЩ":

    Не мога да ти помогна, но не е нужно и да ми драскаш бозъ, за която и идея си нямаш, защо я правиш! Това е губене на времето! Затова ви ползват за простотия!
  • 21 Пише ги тия, щото подценява

    2 0 Отговор
    Греъм Грийн.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Руснаците наливаха пари

    11 2 Отговор

    До коментар #10 от "Защо?":

    в икономиката.
    Американците в преврат.
    За американците Украйна е плячка, да вземат каквото могат и накрая да я използват срещу Русия.
    Да не би да е случайно, че Украйна си остана корумпирана след Майдана?
    Американците не ги интересува корупцията, интересува ги украинците да умират за техните интереси.
  • 24 Станислав

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Защо?":

    Ентосиаст!
    До коледа ще разберш как!
    Щяла да се справиии!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Демократ

    3 8 Отговор
    От какво и кого е сплотено да да се спасява руското отечество според уж българина Божидар Чеков? Умилението към Русия и Кремъл е впечатляващо сега ,когато Путин води унищожителна война срещу независима Украйна и създава хаос в целия свят,заплашва с глад, с ядрена катастрофа и всички съседни на Русия страни са настръхнали, доказаха на света,че са терористи.Нека този Чеков замине за Кремъл и се радва там на величието на Путин.Да вземе и всички като него, за да може България най-после да стане нормална държава.
  • 27 избирател

    4 2 Отговор

    До коментар #17 от "До Фани":

    Не разбрах чий е компютъра ???? АМЕРИКАНСКИ КАЗВАШ , а нещо за Джон Атанасов да знаеш , да си чувал ,да си прочел или вашите " ИДОЛИ " отвъд океана за такива българи и дума не ви обелват , а колкото за мотиката , за ТКЗС нямаш право да говориш , много си МАЛЪК .........
  • 28 Дядо Боби

    3 1 Отговор
    Бай Дън,в дън земя да се продънеш.
  • 29 А дано,

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Защо?":

    ама надали! Идеологията яко те тресе!