Тема: Украйна

17 Септември, 2024 21:01 2 975 33

Стотици хиляди напуснаха Русия: Кои са и какви възгледи имат

  • мобилизация-
  • русия-
  • руснаци-
  • украйна-
  • война-
  • армения-
  • казахстан-
  • владимир путин-
  • киргизстан-
  • турция

След началото на войната срещу Украйна през 2022 година хиляди руснаци напуснаха родината си и се насочиха към съседни държави. Кои са новите руски емигранти и какви са политическите им възгледи?

Стотици хиляди напуснаха Русия: Кои са и какви възгледи имат - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От близо 800-900 хиляди руски граждани, напуснали Русия веднага след като страната нападна Украйна през февруари 2022 г., около 650 000 се предполага, че все още се намират в чужбина. Някои от тях вече са напуснали първоначално приелата ги държава, други все още не са решили колко дълго ще останат в чужбина, където условията за тях нерядко са трудни.

В нов доклад на берлинския Център за източноевропейски и международни изследвания (ЦИМИ) с автори Феликс Кравацек и Гвендолин Засе се разглеждат политическите възгледи на новите руски мигранти в петте страни, които те най-често избират: Армения, Грузия, Казахстан, Киргизстан и Турция.

Още новини от Украйна

Изследването се основава на преки интервюта с 4300 руснаци, напуснали страната непосредствено след февруари 2022 г. както и по-рано - приблизително по 1000 респонденти в Армения, Грузия и Турция и почти по 600 в Киргизстан и Казахстан. Интервютата са проведени през лятото на 2023 година.

Политически хетерогенна група

На новите емигранти от Русия може да се гледа и като на потенциална опозиция в изгнание, твърдят авторите на проучването. Всъщност някои от тези хора наистина участват в опозиционни или антивоенни дейности, други открито подкрепят Кремъл, а много предпочитат да запазят мълчание. И докато значителна част от напусналите Руската федерация непосредствено след нахлуването ѝ в Украйна със сигурност могат да бъдат категоризирани като противници на войната и Кремъл, това важи в много по-малка степен за последвалите миграционни вълни, казват от ЦИМИ. Остава да се види дали по-опозиционно настроените руски емигранти ще останат политически активни и в чужбина.

Проучването разкрива най-широк спектър от политически възгледи и социално-икономически характеристики на новите мигранти, както и големи различия в оценките им за войната на Русия срещу Украйна, подчертава Феликс Кравацек. Предвид това разнообразие „изглежда малко вероятно мигрантите да се обединят около нова идея, обединяваща руснаците в чужбина“, смятат от ЦИМИ.

Въпреки това не е изключено сред тях да се появи общо чувство за идентичност. В същото време различните държави изглежда привличат различни групи руски мигранти – с видими разлики по отношение на възрастта, нивото на образование или заетостта. В Грузия и Армения, например, има голям дял млади и добре образовани мигранти, много от които са от Санкт Петербург и Москва и са заети в ИТ-сектора. Значителен брой от тях имат опозиционни възгледи и преди това са участвали в протести в Русия.

Армения: добри условия за политическа дейност срещу Кремъл

В Армения, където по официални данни живеят около 100 000 руснаци, мнозинството от анкетираните са заявили, че руските граждани в чужбина също трябва да протестират срещу режима в Москва. Избягалите в Армения руснаци имат по-силно чувство за отговорност към политическото бъдеще на Руската федерация (повече от една трета го посочват), отколкото мигрантите в другите страни, в които е проведено проучването. Освен това в доклада се отбелязва, че в момента Ереван „предлага сравнително по-благоприятни условия за политически действия, насочени срещу Русия“.

Антируски настроения в Грузия

В Грузия мнозинството от живеещите там 74 000 руснаци, подобно на тези в Армения, имат отрицателно отношение към руския президент и руската армия. Те нямат съмнения относно това кой е отговорен за войната в Украйна: две трети обвиняват Руската федерация - независимо дали са пристигнали в Грузия преди или след февруари 2022 година.

В същото време там гледат на руснаците с подозрение – особено по-младите грузинци. Някои от местните дори обвиняват новите мигранти от Русия, че допринасят за високата инфлация в страната. Възможно е тази обстановка на враждебност или дискриминация да мобилизират обща групова идентичност сред руските мигранти там, отбелязват авторите на проучването.

Турция: руски мигранти с много различни възгледи

В началото на 2024 г. около 180 000 руски граждани са имали разрешение за пребиваване в Турция. Разнообразието на политическите възгледи сред новите руски мигранти там е поразително, но се наблюдава ясно изразена прокремълска тенденция, са установили германските социолози. Така например мненията сериозно се разминават, когато бъдат питани кой според тях е отговорен за започването на войната в Украйна. Около 40%, най-вече младите хора между 18 и 24 години, както и пристигналите след февруари 2022 г. отдават вината за това на Русия.

Около 60 процента от анкетираните - предимно хора на възраст 35 и повече години - обвиняват САЩ, Украйна, НАТО и ЕС. В същото време значителна част от руснаците в Турция имат много благоприятно отношение към руския президент и руската армия и отрицателно - към западните институции, показва ясно изследването на ЦИМИ. Огромното мнозинство от анкетираните смятат, че руснаците в чужбина не трябва да протестират срещу войната.

В Казахстан: повтарят руския държавен наратив

Също и в Казахстан, където има около 100 000 нови руски емигранти, голяма част от тях имат положително отношение към президента Путин и руската армия и преобладаващо отрицателно към президента Зеленски, към НАТО и ЕС. Вината за войната те виждат повече в САЩ и Украйна, отколкото в Русия. Като цяло руските граждани, избягали в Казахстан, повтарят руския държавен наратив, а две трети от тях не виждат необходимост руснаците в чужбина да протестират.

Киргизстан: страната на най-младите руски мигранти

Само през първите девет месеца на 2022 г. в Киргизстан са регистрирани 170 000 руски граждани. След петте изследвани страни именно в Киргизстан е най-младата група нови руски емигранти, като голяма част от тях са заети в ИТ-сектора. „Те изглеждат доста политизирани, повечето от тях имат опит от участието си в протести у дома и твърдят, че следят събитията около войната срещу Украйна - поне в началото е било така“, казват германските социолози. Запитани кого обвиняват за войната, около половината от анкетираните в Киргизстан посочват Русия, около 20% - Съединените щати, а близо 15% - Украйна.

Авторите на изследването са на мнение, че както старите, така и новите руски емигранти остават основна мишена на кремълската пропаганда, като много от тях остават „потопени в руска медийна среда“. С оглед на това би било разумно „да се инвестира повече в алтернативни рускоезични медии и да се поддържат възможностите за връзка между мигрантите (от Русия. - бел. Ред.) в различни страни“, препоръчват от Центъра за източноевропейски и международни изследвания в Берлин.

Автор: Владимир Дорохов


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 така е

    12 3 Отговор
    Какво ще се случи с тези 900 000 руснаци, когато им изтекат руските документи за самоличност?

    Коментиран от #11

  • 6 Равносметка

    18 5 Отговор
    От Дойче излиянията какво излиза? - от 900,000, 300,000 са се завърнали, защото Русия се нуждае от тях. Останалите 600,000 са хетерогенна група с различни политически виждания. Значи, да речем, 300,000 са отрицателно настроени. Доста слаба опозиция....
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Бате Мите

    18 6 Отговор
    Виждаш, кой е автора и няма смисъл да четеш!
  • 10 име

    17 5 Отговор
    Споко шорошчета, не се пенявите. Това са руски агенти, лошия Путин ги праща да ви дебнат под леглото!
  • 11 Какво

    18 11 Отговор

    До коментар #5 от "така е":

    Те, по - голямата част вече се върнаха.
    Бактиса от западна демокрация, извращенци, загубеняци и откачалки и мошеннци.
    В Рудия даже и да не всичко наред пак 100 пъти по-добре от извратена европа.

    Коментиран от #16, #25, #31

  • 12 Мияча на чинии

    15 4 Отговор
    90 % се завърнаха. Останаха само тия от 3 до 64 пол.
  • 13 Али Хирурга

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Лекар":

    И ти ли си лекар сириец ?
  • 14 Нищо ново

    10 10 Отговор
    Както се казва аморфна маса, каквато е е в самата русия. Объркани крепостни. Никога не и чували и не знаят какво е свободен избор.

    Коментиран от #18

  • 15 Оксана Магистралкова

    6 4 Отговор
    Аз няма да се върна в Тернопол.
  • 16 Къде бе

    11 8 Отговор

    До коментар #11 от "Какво":

    Като гледам никой не се е върнал. Освен ако путлер ти шепне.
  • 17 ЗЕЛЕТО

    5 2 Отговор
    .. ЯКО ВКИ СНА ОТ Л.ЖИ
  • 18 Мияча

    11 7 Отговор

    До коментар #14 от "Нищо ново":

    Работя за ЕВРО и съм щастлив. Само 14 часа на ден , 6 дена седмично. Обичам да льскам туалетни и мозайки. Всеки ден ми плащат 20 евро. Спя безплатно при мароканците.

    Коментиран от #21, #26

  • 19 Евроатлантик

    15 3 Отговор
    Важното е, че никой не напусна Украйна.

    Коментиран от #20

  • 20 Сорос

    6 8 Отговор

    До коментар #19 от "Евроатлантик":

    Важното е, че нито един западняк не напусна страната си, гой

    Коментиран от #23

  • 21 Толкова

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "Мияча":

    Ами толкова си учил, толкова си спосабен, толкова са ти възможностите. Никой не дава пари за нищоможещите.
  • 22 Яяяяя

    11 2 Отговор
    Е на 120 милиона нищо не е, я да видят нашето постижение ; от 9 милиона 3 ги няма
  • 23 нннн

    9 2 Отговор

    До коментар #20 от "Сорос":

    А най- важното е, че 3 милион българи напуснаха страната си. И най- трагично е.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Торбалан

    8 3 Отговор

    До коментар #11 от "Какво":

    Бягай при рашистите щом като там е чудесно. Ама не ви стиска! Нито един от петолъчниците не е напуснал в посока страната на чугуните. Даже изпращат деца и внуци на запад вместо в прекрасните сибирски блата.
  • 26 Бате Гойко

    1 3 Отговор

    До коментар #18 от "Мияча":

    Ти не си мияч а лизач! И не практикуваш в Европа, а всеки ден по 14 часа целуваш диференциали на криви чугуни около Кремъл. Това е много стар занаят, доколкото съм чел, първи го е практикувал Тодор Живков…
  • 27 Торбалан

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "Бай Хой":

    Като си безсилен да отговориш адекватно, демонстрираш простащина! Също като твоите блатни чугунени кумири
  • 28 Гориил

    3 1 Отговор
    Русия евакуира стотици банки, застрахователни фирми, промишлени предприятия, инженерни и научни центрове в бившите съветски републики, правейки руския бизнес непрозрачен и неконтролируем от санкционния натиск. В същото време териториите на бившите съветски републики претърпяха безпрецедентен в тяхната история ръст на просперитета и благосъстоянието. Това от своя страна доведе до охлаждане към Запада и повишаване на интереса към Русия. Виждате това на примера с Грузия и Азербайджан, които отхвърлят всякакви опити за ваш натиск.
  • 29 Бай араб

    4 1 Отговор
    Именно това е кофти в случая, след разпада на РФ Европа и Света ще се напълни с неприятни хора
  • 30 И после всички гласуват за Путин

    2 2 Отговор
    Ообено руските емигранти в чужбина.

    Това е най-гемият бяс на амеликавците, че действията им укрепват врага им.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ВСИЧКИ НАРУШИЛИ ДЪРЖАВНАТА ГРАНИЦА НА

    1 0 Отговор
    РУСИЯ ШЕ БЪДАТ ДЕНАЦИФИЦИРАНИ , БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ !
  • 33 РУСИЯ Е ПОЕЛА ЗАДЪЛЖЕНИЕ ДА

    1 0 Отговор
    ПРЕЧУКА ФАШИСТИТЕ ПО ЦЯЛ СВЯТ , ВКЛЮЧАЯ И ЕВРОАТЛАНТИЦИТЕ !