22 Септември, 2024 10:01 1 280 47

Смисълът на изборите и двата въпроса, по които Борисов мълчи

  • даниел смилов-
  • избори-
  • бойко борисов-
  • делян пеевски-
  • герб-
  • дпс-
  • възраждане-
  • пп-дб

Моментът в България е измамно спокоен. Всъщност в българската политика в момента нищо не е спокойно и текат доста фундаментални промени.

Смисълът на изборите и двата въпроса, по които Борисов мълчи - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от Даниел Смилов:

Почти никой не забелязва, че изборите наближават. А е така, защото малцина знаят защо отново ще гласуваме. Предния път гласувахме, защото ГЕРБ бяха решили, че вместо с ПП-ДБ, ще им е по-удобно да управляват с ДПС и още някой като ИТН. Този план почти се реализира, но пропадна заради разцепването в ДПС.

Смисълът на седмите парламентарни избори

Сега обаче никой не знае защо отиваме на избори и какво да очакваме от тях. Ясно е, че Делян Пеевски цели да овладее ДПС, след като ВАС му даде по приятелски името и регистрацията на тази партия. Знае се, че ГЕРБ и ДПС-Пеевски искат да са във властта или поне никой друг да не управлява, защото, ако друг управлява, прокуроро-следственият чадър над техните лидери може и да не издържи натрупалата се корупционна шлака. ПП-ДБ пък отиват на избори с желанието, ако не друго - поне да са гаранция, че България няма да кривне от европейския си път на свободна демокрация. Благородна задача, но колко избори са спечелени с благородство у нас? "Възраждане" пък отива на избори с цел България да кривне от евроатлантическия си път в руско-съветска посока. За БСП това са изборите на облекчението - Корнелия Нининова вече я няма и партийният актив хвърля шапки във въздуха и отваря коалиционни валенции наляво и надясно. ИТН се ослушва и се готви да поиска даже още повече власт и ресурси срещу подкрепа за правителство. След миналите избори лакомията им изглежда стресна дори Делян Пеевски, който веднага намери техни заместници в евентуален управленски формат - и то велики заместници.

Ако трябва да се обобщи, има една коалиция, която работи за държавния интерес, има и една партия, която работи открито против него, а останалите най-вече работят за себе си. С такъв материал трудно ще излезе управление в общия интерес. Вместо това, най-вероятно ще се гласи коалиция ГЕРБ, ДПС-Пеевски, БСП и ИТН (или някакви заместници). "Възраждане" се използва за плашило, така че някаква странна коалиция да може да се продаде като евроатлантически спасител. Плашилото ще се размахва и за да се оказва натиск върху ПП-ДБ евентуално да се присъединят към правителството.

Има два въпроса, по които ГЕРБ и Борисов мълчат. Единият е Пеевски, а другият - копейките от "Възраждане". Мълчанието е сигнал за скрито и неприлично партньорство. При някакво много злощастно разпределение на международните карти - Доналд Тръмп отново на власт, криза в ЕС, лошо развитие на войната в Украйна - не е изключено и "Възраждане" да бъде поканено да управлява. Но като минимум те са полезни в ролята си на плашило - на техен фон кой ли няма да изглежда евроатлантик?

Иначе е доста срамно, че българският парламент разглежда в комисии законопроект на "Възраждане" за "чуждестранните агенти". Проблемът не е, че този закон си е руски, а не американски. Един внимателен анализ би показал, че в САЩ чуждестранни агенти са хора, които официално са приели да лобират за чужди правителства във Вашингтон и получават пари за това. По руски маниер българският законопроект цели да обяви за агенти всички, които са ползвали чуждестранно финансиране за каквато и да е цел. Че и да им наложи ред забрани - да не преподават, да не говорят публично, да не се занимават с нищо политическо и т.н.

Проблемът е, че този законопроект - бил той руски или български - си е всъщност откровено фашистки. Логиката е да се сложи една позорна значка на ревера на определени хора и да им се забрани достъп до публичната сфера. В ранните години на нацисткия режим в Германия нещата са започнали точно така - забрани за евреите да преподават, да са юристи, да се занимават с политика, да ходят на басейн, да карат кола и т.н., а после полека-лека се е стигнало до лагерите.

Мнозина се чудеха защо НПО-тата не са се явили масово на изслушването в парламента за мракобесния закон. Всъщност това изслушване не беше предназначено за тях, а за българите като цяло. Със закона "Възраждане" пита хората искат ли да ги управляват с насилие. И си бяха завели и клакьори, които подвикваха, че искат и "страхуваха" другите. Ще е жалко, ако тези избори се окажат легитимация на политиката на насилието поради назландисването на нормалните хора и "умората" от гласуване.

Нещата достигнаха точката на пречупване

Накратко, тези избори почти не се забелязват и хората се държат така, сякаш не са важни. Но при едно ниско участие на "разочаровани" избиратели на проевропейските партии, те могат да пратят страната в ръцете на много безпринципни коалиции, в които законът за т.нар. чуждестранни агенти ще е най-малката разменна монета: еврозоната и изобщо причастността на България към Европа може да се окаже под въпрос.

Това не е предизборно плашене: просто нещата са стигнали до определена точка на пречупване, което може да се случи не заради напористостта на копейките, а заради умората на мнозинството. Вярно е, че седем избора за по-малко от четири години е тъжен рекорд, но все пак е по-добре човек да се умори от избор, отколкото от това, че никой не го пита за нищо.

А и нищо не е предопределено. Както казват социолозите, ние знаем моментната снимка на разпределението на силите. Тази картина лесно може да се промени в една или друга посока - това е и смисълът на предизборните кампании. Моментът е отговорен и измамно спокоен. Всъщност обаче в българската политика в момента нищо не е спокойно и текат доста фундаментални промени. Тези, които не участват с гласа си в процеса, няма да са сред печелившите.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Колега

    21 2 Отговор
    Тоя и другите му производни би трябвало да замълчат завинаги. След всичко което сътвориха.
  • 2 Сталин

    23 9 Отговор
    Всички които гласуват за Тиквата Прасето и Киру трябва да бъдат подведени под наказателна отговорност за съучастие в престъпленията на Тиквата Прасето и Киру срещу държавата

    Коментиран от #39

  • 3 Сталин

    25 5 Отговор
    Най малката птичка на света -колибри която тежи няколко грама има повече мозък от тия дебилни цървули които гласуват за Тиквата Прасето и Киртака

    Коментиран от #16

  • 4 Нощен скитник на вероятностите

    13 2 Отговор
    Абе защо тоя още диша? И защо изобщо му се дава трибуна за изява?
  • 5 мутра

    9 1 Отговор
    за арест
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ханку Брат

    16 2 Отговор
    Всичките въпросителни описани в статията моментално ще отпаднат, когато този противен наглец Борисов напусне политиката. Той е основната причина за безбройните избори и последното място на държавата в ЕС.
  • 8 Най - добре

    18 1 Отговор
    е нищо да не казва , защото освен лъжи и тъпни , криминално настроения му мозък не може да сътвори ! Да си кютат в Зайчарника , а още по - добре в затвора !
  • 9 Изключително тъп анализ на

    12 6 Отговор
    Смилов-грантаджията.

    Коментиран от #26

  • 10 ббб

    8 5 Отговор
    Докога ще ни занимавате с глупостите на Смилов. Той ако не пише срещу ГЕРБ няма да съществува.
  • 11 Марко

    7 3 Отговор
    Мислителят с интелигентност на смилянски боб пак радва окото с този разсмиващ текст.
    Разбира се, понеже е 100% цивилизован европеец и върл демократ, удобно е забравил че не е в традициите на политическото говорене в Европа да обсъждаш своите политически противници, фокусът на стойностните политици в предизборен период е върху политиките, които кандидатите ще отстояват, а не върху плюенето по другите. После избирателят прави своя избор.
    Е, смилянският боб е цар на плюенето. Пак го доказа!
  • 12 така е

    12 1 Отговор
    Всички които ви убеждават да не гласува, работят за купувачите на гласове и НЕ ИСКАТ вие да отидете до урните. Купени 100 000 гласа са едно голямо нищо като процент ако гласуват над 4 милиона избиратели. Затова ИЗЛЕЗТЕ и ГЛАСУВАЙТЕ.

    120 милиона щели да ни струват вторите за тази година избори. Толкова ли сме богати, да правим избори по два пъти в годината и кой най-вече печели от това? Колко въздушни линейки можехме да купим с тези 120 милиона лева? ИЗЛЕЗТЕ и ГЛАСУВАЙТЕ.
  • 13 Зрител

    15 2 Отговор
    Баце е типичен продукт на балканската наглост. Ще изгори света, но няма да се сети да си тръгне. Същия като Пеевски, Гешев, Кошлуков и т.н.

    Коментиран от #31

  • 14 Рупа ли рупа

    7 2 Отговор
    ГЕРБ , Пеевски и ПпДБ бяха в сглобка в различни конфигурации , но шорошчето рупа ли рупа Възраждане , тоя Възраждане.
  • 15 Бате Боби - Гербаджията

    5 1 Отговор
    Мама Мецанка я няма да ми прави мекички .... мамо мецанкеееее
  • 16 Не се занимавай с глупости,

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Сталин":

    прибирай се в Грузия.
  • 17 Дом

    6 4 Отговор
    Този тумор от снимката е причината да сме тук където сме. Не бъде отстранен оперативно ще унищожи организма на държавата.

    Коментиран от #19

  • 18 Фашкия от СДС

    4 1 Отговор
    Като му плеснем един ще отиде да пасе овце в Сърбия.
    Ха ха
  • 19 хе хе

    4 10 Отговор

    До коментар #17 от "Дом":

    Бойко Борисов обърка сметките на ДС и им взе държавата от под носа. Затова толкова го плюете. Много бързо забравихте как Борисов дойде на власт с АБСОЛЮТНО парламентарно МНОЗИНСТВО.

    Коментиран от #24, #28

  • 20 Тома

    8 2 Отговор
    Само стар кумонист като бати Бойко може да мълчи така.
  • 21 Гръцки масон

    4 1 Отговор
    Ша ми се праии на мутрааа, бугарска ... шавран
  • 22 Аха

    3 5 Отговор
    И кой е този държавен интерес за който работи едната коалиция и защо избирателя не припознава този интерес(евроатлантически) като свой и за тази коалиция гласуват едва 20%от избирателите? Явно според избирателя този интерес не е български а американски!! И каква демокрация защитават пп щом работят срещу мнозинството избиратели и бе е ли това авторитаризъм?!

    Коментиран от #25

  • 23 Краси

    4 5 Отговор
    Нагла, пепейска лъжа. Българите, на предишните избори, недвусмислено показаха, че не искат отново да бъдат лъгани, и живота им да зависи от тумба лъжливи и крадливи наследници на БКП и ДС, които се представят за десни демократи. Разбрахме, че про100то, кокоро, бойкикев, атанасов, лена, рашков, сабрутев и останалите искате само да крадете. На бас, че на тези избори още 200 000 българи, разочаровани от ПП/ДБ, няма да гласуват за контрабандистите, измамниците, крадците, фалшификаторите и престъпници от ПП/ДБ. А, през 2025 година ПП/ДБ ще останат извън НС...А, ако прокуратурата заработи може тези престъпници да бъдат вкарани в затвора.
  • 24 Ти остави

    4 2 Отговор

    До коментар #19 от "хе хе":

    Парламентарното мнозинство когато общо гласуват под 50%от избирателите...кажи колко % имат герб от всички избиратели

    Коментиран от #27

  • 25 нали

    8 2 Отговор

    До коментар #22 от "Аха":

    Според изледване на Галъп от преди седмица 49.9% от българите удобряват евроатлантическия курс на страната, а 17% искат да се върне социализъма. Кои ли са тези 17% и какво толкова им е харесало едно време? УБО им е носило бананите у дома?

    Коментиран от #29

  • 26 Масонска ложа "Ориент НАТО"

    3 4 Отговор

    До коментар #9 от "Изключително тъп анализ на":

    От Дойче веле какво друго да се очаква.
  • 27 ти кажи

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "Ти остави":

    Ти по-добре кажи защо борисов имаше над 50% от депутатите в парламента и можеше да гласува каквото си иска?

    А явно и ти не помниш как Борисов излезе на политическата сцена. Или не си бил роден тогава.

    Коментиран от #32

  • 28 Знаещ

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "хе хе":

    Той и царя беше с мнозинство, а какво стана.

    Коментиран от #33

  • 29 Странно

    3 3 Отговор

    До коментар #25 от "нали":

    49%одобрявали евроатлантизма но само 20% гласуват за евроатлантиците?! Определено анкетата е правилна...платена евроатлантическа агенция. Не ме гледай какво говоря а какво правя...а правенето е 20%пидкрепа за евроатлантизма и то с платения вот и този корпоративен и административен
  • 30 пламен

    2 3 Отговор
    Толупа, Пеевски плюс чалгарина, това заслужават българите

    Коментиран от #41

  • 31 Марко

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Зрител":

    Да напомня на хората с интелект на инсекти - един политик си "тръгва" само след като хората го разпознаят като зло и престанат да гласуват за него, а не след инсектни призиви да си тръгнел.
    Важи и за Буци.
    За инсектите не важи, те се прамахват с помощта на инсектициди.
  • 32 Ами

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "ти кажи":

    Ти кажи какво е демокрация..според мен е управление на мнозинството Граждани а не тези гласуващи заради зависимости

    Коментиран от #34

  • 33 е ми

    3 2 Отговор

    До коментар #28 от "Знаещ":

    Защо с Борисов не става като с царя? А?
  • 34 така е

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "Ами":

    Всички които ви убеждават да не гласува, работят за купувачите на гласове и НЕ ИСКАТ вие да отидете до урните. Купени 100 000 гласа са едно голямо нищо като процент ако гласуват над 4 милиона избиратели. Затова ИЗЛЕЗТЕ и ГЛАСУВАЙТЕ.

    120 милиона щели да ни струват вторите за тази година избори. Толкова ли сме богати, да правим избори по два пъти в годината и кой най-вече печели от това? Колко въздушни линейки можехме да купим с тези 120 милиона лева? ИЗЛЕЗТЕ и ГЛАСУВАЙТЕ.

    Коментиран от #35

  • 35 Ами то

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "така е":

    Аз гласувах...за слави ,за Кирчо но новите са все мошеници..сега и величие се издъниха

    Коментиран от #36

  • 36 е ми

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Ами то":

    използвах мозъка си и горната глава.

    Коментиран от #37

  • 37 Тоест

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "е ми":

    ?!нищо не се разбра
  • 38 Само

    2 2 Отговор
    Другаря Радев ши на упрай ,нал тъй копейки

    Коментиран от #40, #42

  • 39 Гимлер

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Сталин":

    А тези които гласуват за копейкин колко ли милимили грама мозък имат ,или хич
  • 40 Споко

    3 0 Отговор

    До коментар #38 от "Само":

    Твоите вече ни оправиха..само тази година 10 млрд заеми , продаваме реактори за 600 млн а купуваме такива за 18 млрд , за златото плащат концесия под 1%...стари и скъпи ф16 и страйкъри
  • 41 Ааааа

    1 1 Отговор

    До коментар #30 от "пламен":

    Трябва да се включи и възраждане
  • 42 Марко

    1 1 Отговор

    До коментар #38 от "Само":

    Другарят Радев си го избраха умните и красивите, забрави ли, о умний и красивий?
    Понеже заедно с Киро и Кокорко първо щяха да преборят кражбите и корупцията, после да спестят по осем млрд годишно от тези кражби и със спестеното всяка година да строят кеф ти два Хемуса, кеф ти 40 динавмоста, кеф ти планински тунели. Междувременно и да видят сметката на крадли Буци.
    Какво получихме от всичките тези обещания? Нула пари. Нула магистрали дунавмостове и тунели. Буци го вкараха за 12 часа в ареста, а после го освободиха без обвинения и до ден-днешен си щъка на свобода. Получихме и необещани бонуси! 20+ млрд нови външни заеми. Джемкорп. Нови цени на енергията. Игрички с посредниците за газта. Непостроен завод за електромобили. Авиолиния до Скопие с живот от два месеца. Снимки с пачки и пудели. Сделки с недвижими имоти за жълти стотинки на Чаталджа. Кмет от ДС в София. Камара глупости от педалите в СО, начело с Мис Бони и македонската му булка. Конституционна криза след гениални промени в Конституцията. Сарафов за ГП.
    Кеф, а?
    Как да не отсвириш Буци, за да гласуваш за гениите-неможачи от ППДБ?
    Няма как!
  • 43 Повече

    1 2 Отговор
    СмислОФ го е страх повече от Възраждане , отколкото от мутрите,мафиотите и корупционерите от ГЕРБ и Пеевски.
  • 44 българка

    4 0 Отговор
    Свършиха му се лъжите на Бойко. Идва време за истината, а тя много боли, ай, ай, боли. И истината ще излиза в една битка, от която Бойко иска, но не може да избяга, нали се сещате с КОЙ.
  • 45 !!!?

    3 2 Отговор
    Прокремълската фашистка ОПГ "Въzраждане" не е плашило, а тумор за България !!!?
  • 46 Буха ха

    0 3 Отговор
    "...има една коалиция, която работи за държавния интерес,,,"
    Браво Дани браво Смилов, браво сороски юнаци
  • 47 Вальо

    0 0 Отговор
    Смилов, ти си долен лъжец. Борисов поне 100 пъти е казал, че с ДПС няма да прави коалииция, нито ще управлява заедно. Същото и за Възраждане.
    Явно, това е последната опорна точка, защото, който от глашатайте се добере до микрофон, телевизия или сайт, повтаря все тази глупост. Горките, нямат представа, колко нещастни изглеждат.