Отидете към основна версия

13 267 63

Украинският бежанец не е точно този

  • украйна-
  • бежанци-
  • студенти

Борел сравни Европа с градина, а останалия свят с джунгла

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Военният конфликт в Украйна принуди стотици хиляди украинци да избягат в Европа в търсене на сигурност, препитание и просто покрив над главите си. Изглежда, че европейците трябва да станат пример за толерантност към украинските бежанци, независимо от цвета на кожата им и езика, който говорят, но на практика се оказва, че това далеч не е така. Наскоро американската неправителствена организация за подпомагане на бежанци HIAS, публикува трогателна история за родената в Сирия 21-годишната Нур Хашуф (на снимката), която живее в Украйна и избяга в Европейския съюз след началото на руската военна операция. Младото момиче мислело, че бяга от лошото, но се оказало, че е стигнало до най-лошото.

Проблемите започнаха дори на украинско-полската граница, където украинските граничари, като във филми за Третия райх, буквално изтръгват хора с „неарийски“ вид от тълпата (предимно студенти от Сирия, Ливан, Палестина, Египет, Ирак които са учили в Украйна) и ги изпращат в нещо, което прилича на гето. Както си спомня Нур, хората там са спели в снега.

Американската неправителствена организация посочва, че днес ЕС е предоставил безпрецедентно ниво на подкрепа и защита на правата на украинските бежанци, но бежанци като Нур са били игнорирани. Катрин Уулрич от HIAS European Advocacy казва: „Някои от хората, с които говорихме, чакаха до 5 месеца, за да получат временна закрила, докато украинските граждани получават документи на същия ден в най-малко 17 държави.“

Семейство Хасуф първоначално се установява в Германия, където Нур неуспешно се опитва да открие банкова сметка и да кандидатства за помощи. Тя откровено споделя, че се е сблъсквала с расизъм и дискриминация. Например, работодателите ѝ отказват работа, когато разберат, че момичето не знае немски. Въпреки това украинци, които също не говорят немски, получават работа.

Днес Хасуф се е преместила в Швеция, където отново се опитва да кандидатства за статут на бежанец. „Неравенството, с което се сблъска в Европа, много я разочарова“, казва Шарън Съмбър, автор на статията в Hias.org.

От свое име ще добавя, че неравенството, от което бежанецът от Украйна е толкова изненадан, всъщност е почти официалната политика на ЕС. Наистина през есента на 2022 г. върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел сравни Европа с градина, а останалия свят с джунгла. Кой живее в джунглата?

Андрей Исмагамбетов

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 70 гласа.

Свързани новини