Last news in Fakti
  Тема: Украйна

3 Март, 2023 11:17 13 252 63

Украинският бежанец не е точно този

  • украйна-
  • бежанци-
  • студенти

Борел сравни Европа с градина, а останалия свят с джунгла

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Военният конфликт в Украйна принуди стотици хиляди украинци да избягат в Европа в търсене на сигурност, препитание и просто покрив над главите си. Изглежда, че европейците трябва да станат пример за толерантност към украинските бежанци, независимо от цвета на кожата им и езика, който говорят, но на практика се оказва, че това далеч не е така. Наскоро американската неправителствена организация за подпомагане на бежанци HIAS, публикува трогателна история за родената в Сирия 21-годишната Нур Хашуф (на снимката), която живее в Украйна и избяга в Европейския съюз след началото на руската военна операция. Младото момиче мислело, че бяга от лошото, но се оказало, че е стигнало до най-лошото.

Проблемите започнаха дори на украинско-полската граница, където украинските граничари, като във филми за Третия райх, буквално изтръгват хора с „неарийски“ вид от тълпата (предимно студенти от Сирия, Ливан, Палестина, Египет, Ирак които са учили в Украйна) и ги изпращат в нещо, което прилича на гето. Както си спомня Нур, хората там са спели в снега.

Американската неправителствена организация посочва, че днес ЕС е предоставил безпрецедентно ниво на подкрепа и защита на правата на украинските бежанци, но бежанци като Нур са били игнорирани. Катрин Уулрич от HIAS European Advocacy казва: „Някои от хората, с които говорихме, чакаха до 5 месеца, за да получат временна закрила, докато украинските граждани получават документи на същия ден в най-малко 17 държави.“

Семейство Хасуф първоначално се установява в Германия, където Нур неуспешно се опитва да открие банкова сметка и да кандидатства за помощи. Тя откровено споделя, че се е сблъсквала с расизъм и дискриминация. Например, работодателите ѝ отказват работа, когато разберат, че момичето не знае немски. Въпреки това украинци, които също не говорят немски, получават работа.

Днес Хасуф се е преместила в Швеция, където отново се опитва да кандидатства за статут на бежанец. „Неравенството, с което се сблъска в Европа, много я разочарова“, казва Шарън Съмбър, автор на статията в Hias.org.

От свое име ще добавя, че неравенството, от което бежанецът от Украйна е толкова изненадан, всъщност е почти официалната политика на ЕС. Наистина през есента на 2022 г. върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел сравни Европа с градина, а останалия свят с джунгла. Кой живее в джунглата?

Андрей Исмагамбетов


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 70 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 \\\\\

    151 6 Отговор
    Е да де точно заради тези думи държавите от Африка му казаха на дъртия да си стои в градината и да духа супата.
  • 2 Зевс

    153 4 Отговор
    Нямали са по 5к евра на калпак, тогава украинските граничари щяха да гледат в другата посока.
  • 3 Министър на магията

    156 15 Отговор
    Току що Пригожин каза следното: Господин президент Зеленски Бахмут е обкържен.Дайте възможност на останалите войници да се изтеглят през единствения останал път.До преди няколко дена воювахме против професиналисти но сега в града са останали за войници само мобилизирани старци и деца.
  • 4 Мдаа..

    193 31 Отговор
    Укрите са 100 % фашаги,Колективният Запад също,кой още не е стоплил двата реотана?

    Коментиран от #51

  • 5 Гост

    51 87 Отговор
    Да се връща в Сирия,щом не и харесва.

    Коментиран от #60

  • 6 Укропат

    106 9 Отговор
    Слава на нас. Не ги мислете тия. Нищо национално няма в тях. Ние сме нацията. Останалите сте паплач. Така каза шефчето. И Борелката и Урси му го подкрепят. А ние слушаме само ЮЕСЕЙ. Щото те дават танки и пари. И матерял.
  • 7 123

    174 7 Отговор
    Аре стига вече с тия евроатлантически сълзливи и безсмислени бози. Няма да ни трогнете. Видяхме ги блядките колко струват. Еднат година се търкалят на олинклузива за наша сметка. Стастиката каза: от 200 000 няма и 2000 да са започнали работа. Тоест - дошле са на куррот+джобни и всичко останало. За нас - мизерията и вес по-високи цени на всичко. Правителствого ги наблядава обаче, хахахахахахаххааххахахахаха.
  • 8 КАКВО ДА ОЧАКВАШ

    121 9 Отговор
    ОТ УКРОФАШАГИ ПОДКРЕПЯНИ ОТ УБИЕЦ САЩ=НАТО?!
  • 9 Вън сащ от България

    136 7 Отговор
    в България без война стана същото - три милиона по-малко
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 БАРС

    111 9 Отговор
    Може би са прави в европа .Напълнисе яко лт африканци и азиатци.Работя с един от Сомалия има 5 деца и за всичките им се плаща от немците.Жените им почти не работят и германия им плаща и жилището.Та му казах за какво се бутате в Европа а той миотговаря че талибаните ги мъчели убивали главите им рязали.Та му рекох 10 000 талибана плашат цяла Сомалия вземете лоръжие и ги трепете Европа за да стигне това положение е минала през много революции и войни милиони са загинали а вие идвате тука на готово и викате че помощите биле малко.Та тия от Африка да ги връщат обратно и да си оправят Африката.Между другото Путин много правилно каза вместо запъдът да прави войни то да финансира в Африка за да не идват насам .А колкото до Украинците те не идват за помощи а искат да работят и много голяма част искат да се върнат.Но грешката е че много дойдоха от запъдната Бандеровска Украина а там война няма и няма да има защото Путин иска да върне Руските територии където хората са за Росия и тормозени от укрите
  • 12 Украинка

    82 8 Отговор
    Ми живем в 5 звездочни отели в Болгария!

    Коментиран от #62

  • 13 Сириец

    13 77 Отговор
    Време да изгони руски окупатори от Сириа.

    Коментиран от #59

  • 14 Сандо

    101 12 Отговор
    Малко по-малко много хора ще разберат за фашистката и расистка същност на Европа.Маските на лъжливата и лицемерна Европа започнаха да падат!

    Коментиран от #18

  • 15 Тази сирийка

    67 7 Отговор
    е една от 1 милион сирийци мъже в мобилизационна възраст. Бягат търсейки на работата лекото и на хляба мекото. Идват в ЕС защото им дават жилище и пари, а те ги употребяват за жени и алкохол което е невъзможно в техните държави.
  • 16 Бай Благой

    56 5 Отговор
    И нека воя на евроатлантиците да започне...
    (Или не са разпределили грантовете още)
  • 17 Тони

    80 12 Отговор
    Никой никога не е питал Българския народ дали ниска в ЕС и НАТО.
    Продажниците от ГЕРБ ни вкараха насила за да може Тлъстия похотливец да тъпче Чекмеджето.
  • 18 Кое ѝ е

    62 10 Отговор

    До коментар #14 от "Сандо":

    фашисткото на Европа? Не искат европейците да работят, а тия навлеци - араби и африканци - да лежат по цял ден пияни и по бардаците. Европа е 6% от населението на света, не може всички тия плюс китайци, индийци, пакита да живеят в ЕС. Гоненето им от ЕС го наричат "фашизъм" разните кривозащитници с изкривено чувство за справедливост и човешки права. Всеки иска хубавото и спокойното, но Европа е платила за това с цената на много войни включително ПСВ и ВСВ.
  • 19 Борел

    40 3 Отговор
    е нещо като байдън, джунглата скоро ще ги погълне
  • 20 Да се оправят

    56 2 Отговор
    законите за социални помощи в страните от ЕС така, че от тях да се възползва само местното население. Дошъл някой от Сомалия и хоп - жилище, пари, кола без да работи. Щом в страната от която идва няма война - на първия самолет и да си ходи. Афганистанците например от кого бягат?
  • 21 Има ли още някой

    65 14 Отговор
    който да се съмнява, че в ЕС има расизъм и фашизъм? Украйнците, които са бежанци, веднага им се осигурява всичко! НО, такова момиче, като тази сирийка, която практически също е бежнака от войната в Украйна, попада в гетото на "неарийците", на "унтерменшените" (не хората)!
    Е, виждате ли, че съюзът не е никаква демокрация? Десетилетия те се прегръщат и с нашата мафия и не ги интересува, какво става в България! Урсула открадна милиарди (от които има и наши милиони евра) и няма следствие, няма съд? А сега искат те да ни вкарат и във война, която няма нищо общо с нас! Няма никаква причина да оставаме още в тази расистка и фашистка организация!

    Коментиран от #23

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 В Сирия

    30 17 Отговор

    До коментар #21 от "Има ли още някой":

    почти няма война, само около Идлиб. Всички сирийци да бяха като нея с мед да ги намажеш(и не само с мед). Повечето са млади мъже, които търсят охолен и приятен живот какъвто няма в арабските държави - жени, алкохол, пари и жилище без да работиш. А украинците бягат наистина от война и то от 1 година, не бива да забравяме Меркел в 2015г. какви ги натвори.

    Коментиран от #28, #37

  • 24 ТОВА Е!!!

    43 9 Отговор
    УКРОУРОДИФАШИСТКИ СА ТОЧНО ТОВА! КАТО ХИТЛЕР, ТЪРСЯТ "ЧИСТА РАСА" И ТРЕПЯТ ВСИЧКО НАРЕД!!!
  • 25 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    58 3 Отговор
    "Ледът се пука, дами и господа, съдебни заседатели!"
    Скоро полиТУТКИТЕ ще видят
    /и признаят/
    това което ние обикновените хора вижсаме всеки ден ❗
    Бедни нещастни украинци бягащи с коли за по над 100 000 и майки с бради от Афганистан даващи по 7 000$ на всяка граница ❗

    Ще се обърне ли "на 360 градуса" и
    г-жа АНАЛеНА 🤔🤔🤔🤔🤔
  • 26 Къде ми е нощното шкафче?

    46 8 Отговор
    Да,такава е истината!Има бежанци,като сирийците и иракчаните и има привилегировани бежанци,като укрите!А казват,че в ЕС има демокрация и няма расизъм,както и,че в Украйна няма нацизъм. Мъдрият ни народ го е казал:Не ме слушай какво говоря,а ме гледай какво върша!

    Коментиран от #30

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    36 3 Отговор

    До коментар #23 от "В Сирия":

    От СРАМ ли се криеш или от СТРАХ, та не смевш да се покажеш ❓❗
    За бягащите от Украйна - направи справка в НЕТ-а откъде е регистрацията на автомобилите им по нашите пътища!
    Ще се изненадаш, че както няма Голфове и Астрички, така са все от западната част на У--йна ❗
    А за Сирия е добре да видиш къде са войските на САШко, на ЕРдоган, на ИД, къде удря ИСРАел .....

    Коментиран от #33

  • 29 Ето ги и

    13 4 Отговор
    украинските бежанци

    Коментиран от #47

  • 30 мммда

    37 4 Отговор

    До коментар #26 от "Къде ми е нощното шкафче?":

    Много добре казано, оня ден в Берлин бяха изгонени над 1000 стаци(шваби) на улицата за да овободят място на младите украински бежанци. Това се дискотираше вчера в Бундестага половин ден.
    Явно Аналена Бербок стои стабилно зад думите си "иска или не иска моя народ, ще направя всичко възможно да помогна на украинците"- дори ако трябва германците живеещи под наем да бъдат изгонени на улицата, така помага и на фалиралата си пенсионна, 2-3 вечера навън и ще ги прибират в чували.

    Коментиран от #35

  • 31 Перо

    32 6 Отговор
    Разликата е, че едните бягат от война, предизвикана от ционисткия режим в Киев, а другите са нерегламентирани, икономически имигранти! Различен статут!
  • 32 Геша

    32 13 Отговор
    Изобщо не ме интересуват разочарованията на муслимските навлеци.Украинците са европейци, бягат от война, минават културно и с уважение към законите през граничните ГКПП-та , образовани са, християни са и.т.н. Всички млади пергиши и криминални престъпници преминаващи нелегално и с умишлено унищожени докумени трябва да се съдят, да лежат в затвор и след това да бъдат изхвърляни завинаги обратно. Недопустимо е да печелят облаги от неправомерното си поведение.Германците ако искат, след това да си ги прибират при тях.

    Коментиран от #58

  • 33 От Украйна

    20 18 Отговор

    До коментар #28 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    идват легално през КПП, а сирийци, афганистанци, африканци нелегално с трафиканти срещу пари. Затова идват с колите си украинците, по-близо е, има пътища, наистина има война, руснаците хвърлят бомби и ракети по цяла Украйна.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ами

    35 2 Отговор

    До коментар #30 от "мммда":

    Аналената предложи москва да се обърне на 360 градуса, след като й обяви война от името на европа - уникални лидери ни управляват, зеления пък до лятото ще превземе крим
  • 36 Знаещ

    40 7 Отговор
    Абе нас какво ни засяга? Защо да ги съжаляваме. Я прочетете за Сирия малко повече. Ако Сирия хипотетично сега вземе властта в Европа знаете ли какво ще ни се случи? Турското робство ще ни се види като сън в лятна нощ. Навремето пленниците са набивали на кол и живи са ги драли. Прав е Борел - Само Европа е цивилизацие, е и тука има много трески за делкане, но разликата с другите континенти е огромна. Европа си е цивилизация. За Укрите и няма да говоря , по-голям неандерталец от украинец не съм виждал, честно ви казвам имах чувството че съм срещнал сатаната, нагъл , прост, надменен, агресивен, липса на всякаква култура , просто отврат. Не ги харесвам тия хора и не искам да срещам такива. Европа прави голяма грешка, те представят изкривено нещата, но си го обяснявам с натиска на САЩ заради геополитическите им интереси.
  • 37 НЕ си чел внимателно!

    24 3 Отговор

    До коментар #23 от "В Сирия":

    Това момиче, макар че е сирийка по документи, е живеело в Украйна!!! Дали паспортът ти е зелен, червен, жълт или какъвто и да е друг, ти бягаш от бомбите и ракетите в Украйна, щом там живееш!!! Какво тогава службите на ЕС я дискриминират??? Нали "съюзът" бил "хуманен", "демократичен", "нямал расизъм" и подобни???
    Даже поляците на границата още са я отделили от "истинските арийци" - украинците! ЗАЩО? Нима нейният паспорт ще я спаси от ракетите в Украйна и не е "бежанка"???

    Коментиран от #39, #46

  • 38 Споко

    21 1 Отговор
    И ние бяхме така до 89-та. След това разбрахме, че гроздето е кисело.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 нпо агент

    18 6 Отговор
    какво ни занимавате със сирийци,нубийци...сега защо приемате украинци..а мюслимански нашественици не...Асан и Айше идват без да сме ги поканили..а украинци са европейци..
  • 41 Той

    28 3 Отговор
    Ай стига сте ни занимавали с тия украинци ве ,събирайте ги с македонците на едно и ги пращайте в сащ.
  • 42 O-краiнец

    2 0 Отговор
    Територия 404! :D :D :D
  • 43 Ццц

    25 0 Отговор
    Както не веднъж съм казвал - лицемерие, лицемерие, как западно си ти....
  • 44 гост

    37 3 Отговор
    Всичките тези БЕЖАНЦИ ОТ ВОЙНА ТРЯБВА ДА ОТИДАТ В ХАМЕРИКА,ЗАЩОТО ТЕ РАЗПАЛВАТ ВОЙНИ ЗА ДА СИ ПРОДАВАТ И ТЕСТВАТ ОРЪЖИЯТА.
  • 45 Виктор

    10 0 Отговор
    без коментар

  • 46 Най-вероятно

    17 7 Отговор

    До коментар #37 от "НЕ си чел внимателно!":

    се е мъчила да излъже, че е украинка надявайки се на външния си вид. Поляците са постъпили с тях така защото бяха подложени на емигрантски натиск от араби-пришълци идващи от Белорусь. Сега в столицата Дамаск няма война, защо бяга на запад в ЕС. Има и други богати арабски държави, руснаците, а и нашите все към Дубай гледат, да отиде в С. Арабия, Иран, Катар. Украинците са християни, редно е да бягат в християнски държави, а арабите в арабски.

    Коментиран от #54

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Уса

    11 1 Отговор
    Чудесна градина,която иска яко копаене и си плащаш за копаенето,че копаеш.Това е запада а изтока е ясен унищожиха истинската градина сега ни набиха ГМОто

    Коментиран от #52

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Очевидно

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Мдаа..":

    Ти не си стоплил!
  • 52 Хахаха

    5 4 Отговор

    До коментар #49 от "Уса":

    На тебе вече ти е унищожена и последната мозъчна клетка с тая пропаганда, за градината тръгнал да говори. И да ти дадат мотика най много да се убиеш с нея, докато я разглеждаш.
  • 53 хихи®

    19 2 Отговор
    Украинските бежанци най-демократичните бежанци!
    Американските бомби и снаряди най-демократичните бомби и снаряди...
  • 54 Статус бежанци

    12 3 Отговор

    До коментар #46 от "Най-вероятно":

    От война имат хората от страна, в която има война, само в съседните им страни, в които няма война. За всички други страни по света са обикновени мигранти. Около Украйна, кои страни са? Полша е такава и би трябвало да вземе тази сирийка без глупостите на отстраняване и подобни. Но поляците също са нацисти и фашисти, както и украинците. В Европа пак се възроди фашизма, за съжаление! Как ще свърши?

    Коментиран от #61

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 гост

    8 2 Отговор
    Хасуф и Нур да си стоят в техните държави. И да се напънат да ги оправят.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Нормален

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "Геша":

    Не съм съгласен да лежат в затвора и след това да се изхвърлят. Трябва веднага да се изхвърлят.
  • 59 А де

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Сириец":

    Отивай .Чий го крепиш у нас?
  • 60 Бачо Киро

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Че САЩ нали я сринаха, какво да прави там.
  • 61 Грешката

    3 0 Отговор

    До коментар #54 от "Статус бежанци":

    която е направила сирийката е в самото начало - Украйна не е съседна държава на Сирия и както и самия ти твърдиш не ѝ е било мястото там. Фашизмът и национализма се заражда и храни от навлизането на големи групи чужденци в дадена държава, завладяването от тях на улици, квартали, цели градове и намеса във икономиката, управлението на страната домакин и т.н. Не може Ханс да работи по цял ден, а Хасан да лежи на социал и само да прави деца. У нас е същото само, че си имаме отдавна внесени чужденци.
  • 62 колега

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Украинка":

    Хайде да не се правиш.
  • 63 Верно ли

    1 0 Отговор
    "Проблемите започнаха дори на украинско-полската граница, където украинските граничари, като във филми за Третия райх, буквално изтръгват хора с „неарийски“ вид от тълпата" - абе, днес да не съм в някой друг сайт??? Какво става - изоставяме ли вече укро-фашките?