Отидете към основна версия

10 217 15

Внимание - тези системи не работят при дъжд

  • дъжд-
  • системи за сигурност-
  • съвети

Американската автомобилна асоциация (AAA) посочи някои от системите за безопасност, които са безполезни и дори опасни при дъждовно време

Снимка: Shutterstock

Системите за подпомагане на водача не са всемогъщи, заявяват от AAA. Например при дъждовно време те не работят правилно и ако разчитате на тях, тогава има голям риск да попаднете в катастрофа.

По време на тестовете, проведени на полигон, се симулира дъждовно време. Тества се работата на системи като автоматично аварийно спиране и запазване на лентата. Оказва се, че дори при умерени дъждове тези системи не работят правилно.

Изпитванията на автоматични системи за аварийно спиране, проведени със скорост 40 км/ч, завършват със сблъсъци в 17% от случаите. При скорост от 56 км/ч, сблъсъци са настъпват в 33% от случаите. А системата за поддържане на лентата работи още по-зле - в 69% от случаите колата пресича маркировката на лентата.

„Тези системи за безопасност разчитат на сензори и камери за разпознаване на пътната маркировка, откриване на други превозни средства, пешеходци и препятствия по пътя. Следователно фактори на околната среда като дъжд естествено оказват значително влияние върху тяхното представяне “, казва главният технически директор на AAA Грег Бранън. "Хората не винаги карат в слънчево време, така че трябва да разширим списъка с условия, при които да се извършват тестове."

AAA настоятелно призовава шофьорите да научат принципите на асистиращите системи, за да оценят адекватно възможностите си и да поддържат обективите на камерите чисти, а също и да не използват круиз контрол при лошо време.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 20 гласа.

Свързани новини