Last news in Fakti

18 Октомври, 2021 13:08 10 199 15

Внимание - тези системи не работят при дъжд

  • дъжд-
  • системи за сигурност-
  • съвети

Американската автомобилна асоциация (AAA) посочи някои от системите за безопасност, които са безполезни и дори опасни при дъждовно време

Внимание - тези системи не работят при дъжд - 1
Снимка: Shutterstock

Системите за подпомагане на водача не са всемогъщи, заявяват от AAA. Например при дъждовно време те не работят правилно и ако разчитате на тях, тогава има голям риск да попаднете в катастрофа.

По време на тестовете, проведени на полигон, се симулира дъждовно време. Тества се работата на системи като автоматично аварийно спиране и запазване на лентата. Оказва се, че дори при умерени дъждове тези системи не работят правилно.

Изпитванията на автоматични системи за аварийно спиране, проведени със скорост 40 км/ч, завършват със сблъсъци в 17% от случаите. При скорост от 56 км/ч, сблъсъци са настъпват в 33% от случаите. А системата за поддържане на лентата работи още по-зле - в 69% от случаите колата пресича маркировката на лентата.

„Тези системи за безопасност разчитат на сензори и камери за разпознаване на пътната маркировка, откриване на други превозни средства, пешеходци и препятствия по пътя. Следователно фактори на околната среда като дъжд естествено оказват значително влияние върху тяхното представяне “, казва главният технически директор на AAA Грег Бранън. "Хората не винаги карат в слънчево време, така че трябва да разширим списъка с условия, при които да се извършват тестове."

AAA настоятелно призовава шофьорите да научат принципите на асистиращите системи, за да оценят адекватно възможностите си и да поддържат обективите на камерите чисти, а също и да не използват круиз контрол при лошо време.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й‼

    23 6 Отговор
    Системите ( бавачки) само подпомагат водача ‼️
  • 2 БАЙ Х@Й‼

    18 8 Отговор
    Системата за предупреждение при напускане на лентата ме ръководи перфектно в гъста мъгла‼️ С нейна помощ и на ESP съм се измъквал от опасност ❗ Друг е въпросът, че ABC няма как да Ви закове под 40 метра от 100 до 0 при дъжд и сняг ❗
  • 3 Кабинчо

    31 9 Отговор
    Още едно доказателство, че съвременните "автомобили" не са автомобили, а натъпкани с много безполезни екстри и патерици, плод на на болните мозъци на маркетолозите, стремящи се да спечелят повече купувачи, израснали в наши дни, невиждащи по надалече от смартфончетата си.
  • 4 КАТО ПОЧНЕ ДА СЕ ИЗПОЛЗВА СИСТЕМАТА ОТ

    9 7 Отговор
    1.60 лв. ....НЯМА ДА ИМА ПРОБЛЕМ СЪС СПИРАНЕТО👌
  • 5 КвадратХора

    21 3 Отговор
    До сега трябваше да се грижим само за стъклото да е чисто за да можем да управляваме авомобила, сега се оказва, че трябва да чистим и обективите на камерите ... голяма автоматизация, ако трябва ръчно да миеш обектив, който уж ще ти помага да караш автоматично. Това е все едно да въртиш колело за да произвеждаш ток, с който си поддържаш животоспасяваща машина.

    Коментиран от #7

  • 6 Риналдю

    20 14 Отговор
    След време,не само,че тези системи ще станат безотказни,но и на практика ще направят шофьора излишен.А след примерно 30 години,ще забранят на хората да управляват автомобили и каквото и да било със закон.Затова въртете геврека докато имате тази възможност,защото за в бъдеще,ще сте пътници.В пряк и преносен смисъл.

    Коментиран от #10, #14

  • 7 qwerty

    12 1 Отговор

    До коментар #5 от "КвадратХора":

    Това с камерите е голяма тъпотия - всеки път когато мина зад колата и преди да се кача удрям по един пръст на камерата за задно, че с тежи дъждове почти винаги е петънца.
  • 8 Случаен

    8 2 Отговор
    Тия системи ако ти се включат, направо слизай и си хвърляй книжката
  • 9 DrivingPleasure

    18 2 Отговор
    ... обаче видиш ли автопилота на Тслата е чудо - и едни зальохани верват яко и се трепят яко
  • 10 DrivingPleasure

    20 3 Отговор

    До коментар #6 от "Риналдю":

    Ти в такъв свят ли искаш да живееш? В който някой благоволява да ти разреши да дишаш, да мислиш, да твориш? Да ходят по дявола!

    Коментиран от #12, #13

  • 11 Ню Ваксинейшън

    18 2 Отговор
    Всеки уважаващ себе си джендърмен вече трябва да не може да кара и да плати за играчки, които да го правят!
  • 12 Баща му

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "DrivingPleasure":

    Не,просто е прекалил с филмите
  • 13 Алекс

    6 7 Отговор

    До коментар #10 от "DrivingPleasure":

    В такъв свят вече сме живели, хората се отърваха от него преди 30 години.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Читател

    4 1 Отговор
    Колкото по-модерен автомобил - толкова по-калпвав шофьор.