Last news in Fakti

10 Декември, 2021 18:25 25 625 12

Как да избегнете влагата в колата през зимата

  • влага-
  • автомобил-
  • съвети

За да не се натрупва излишна влага в интериора, достатъчно е да извършите някои прости действия, които трябва да се извършат преди началото на зимните месеци

Как да избегнете влагата в колата през зимата - 1

С настъпването на зимата става прекомерно влажно не само на улицата, но и в интериора на всяка кола. И в един момент това се превръща в истински проблем, който пречи да се използва нормално превозното средство. В крайна сметка, постоянната миризма на влага е предвестник за развитието на бактерии и мухъл. И не само…

Сега ви разказваме за това, как да предотвратите влагата в колата и да не превърнете превозното средство в място за размножаване на микроби.

Изобилието от зимни валежи и влага със сигурност ще се отрази на "климата" в колата. И как автомобилът ще се справи с такова ударно натоварване зависи не само от здравето на неговите системи, но и от собственика, който има основна роля в процедурите, които позволяват намаляване или дори напълно премахване на влагата от интериора на автомобила.

За да не се натрупва излишна влага в интериора, достатъчно е да извършите някои прости действия, които трябва да се извършат преди началото на зимните месеци. Сол в чорап, силикатен гел, ориз в плик, пяна за бръснене върху стъклото... - всичко това са "патерици" в решаването на проблема. Нашият съвет е да се обърне внимание на правилната подготовка на автомобила за зимата.

И първото нещо, което трябва да направите, е да смените филтъра на купето навреме. Работата е там, че през пролетта и лятото той се запушва с прах, поради което пропускателната му способност се влошава. Влагата изостря този проблем. Е, мръсен и влажен филтър е отлична среда за бактериален растеж.

През зимата си струва да прегледате и уплътненията на вратите. Те не трябва да бъдат скъсани, деформирани или силно износени. И за да удължите експлоатационния им живот поне веднъж на всеки шест месеца (или преди зимата), те трябва да бъдат третирани със силикон. Това ще ви спести от залепване на вратите в студено време и ще запази еластичността и уплътняващата способност на гумените ленти.

Трябва също да проверите дренажната система на автомобила. Всички дренажни канали в двигателното отделение трябва да са чисти от замърсявания и листа. Почистват се със стоманена тел и пневматичен пистолет.

Дезинфекцията на вътрешната вентилационна система също е в списъка на задължителните процедури. Звучи страшно, но, както се казва, очите се страхуват, но ръцете го правят. Освен това тази работа не изисква специални умения. Достатъчно е да закупите т.нар. "димна бомба" за дезинфекция или да използвате спрей за прочистване на въздуховодите.

Ако в салона мирише на влага, когато климатичната система е била включена, тогава трябва да се почисти изпарителя. За това се използва специална пяна, а операцията е добре да се направи от специалист.

Разбира се, добре е да замените текстилните стелки с гумени с високи страни. И не забравяйте да изпразните стелките, когато напускате колата за дълго време.

Както можете да видите, е много по-лесно да предотвратите появата на влага и мухъл миризма в кабината, отколкото да се справите с тях по-късно.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдаа

    49 6 Отговор
    Чудесна тъпня
  • 2 Леле

    40 6 Отговор
    Уж бяха нящои прости дейсхвия, а се оказа цяла лекция - Не мерси
  • 3 Един Човек

    52 1 Отговор
    Климатика изсушава въздуха, при дъжд/валеж е добре да се кара с включен климатик дори през зимата стъклото няма да се запотява.Сигурно ще има някой който не вярва, просто нека да провери и сам да се убеди.

    Коментиран от #10

  • 4 Zorro

    29 2 Отговор
    Не включвай бутона за циркулацията в купето, ако колата е с климатик включваш го и след минута прозорците са сухи, с климатроник и по-новите има бутон изсушаване на предното стъкло който също включва климатика и няма влага по стъклата поне
  • 5 Като цяло

    14 2 Отговор
    1. Наистина - филтъра на купето е важен.
    2. Да няма листа и боклуци там откъдето на конкретната кола влиза въздух за вентилация.
    3. Да няма течове отнякъде, или загубени "тапи" отдолу, заради които да се овлажнява килима в купето.
    4. Ако смърди от климатика - може и със спрей, но за да има ефект трябва да се поразглоби туй онуй.
    5. Климатика наистина изсушава въздуха, и може да се включва заедно с парното. На някой коли има датчик който не дава да се включи ако е много студено обаче.
  • 6 Върбан Салкъмов Дъбов

    22 7 Отговор
    Запалете дървени въглища на предната пасажерска седалка и проблема е решен!
  • 7 До автора

    11 4 Отговор
    Като пътувам в автобуса към училище много се потят стъклата на автобуса. Какво да правя?
  • 8 решение

    10 0 Отговор
    Забранявате на жената да говори.
  • 9 qwerty

    4 3 Отговор
    най-важното: пускайте си парното да работи, а не да “духа” топло само от навлизащият въздух. Постоянно виждам автомобили със супер запотени стъкла и хората вътре се свили на студено(предполагам), защото консумцията от вентилатора на парното ще убие акумултора за тия 2-3км.
  • 10 kkk

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Един Човек":

    Вече поне 200 такива невярващи се научиха, че климатика ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се оставя включен зимата за да изсушава купето. При мен лятото климатроника е на "авто", а зимата го слагам да духа на стъклото и в краката за да се изсушават стелките. И не ми обяснявайте как нямало полза зимата и как гълта 1,5л./100км. тоя климатик- вдига леко разхода разбира се, но полза от работещ климатроник в колата зимата ИМА. Аз реално от 20г. насам не знам колко е разхода на колите ми БЕЗ климатик- винаги е пуснат...
  • 11 Васил

    7 2 Отговор
    Няма начин автомобилният климатик да да работи при минусови температури.

    Коментиран от #12

  • 12 mvp

    1 4 Отговор

    До коментар #11 от "Васил":

    Верно ли, ай стига. Пак са ни прецакали с менте климатици.........