Last news in Fakti

9 Септември, 2022 11:39 1 728 0

6 съвета за сигурно онлайн пазаруване

  • онлайн банкиране-
  • онлайн пазаруване-
  • съвети

Пазаруването през интернет отдавна се е превърнало в реалност

6 съвета за сигурно онлайн пазаруване - 1

Банкирането и пазаруването онлайн е удобно, бързо и безопасно, но само ако знаете как да превеждате пари онлайн правилно. Ето и основното, което трябва да знаете.

1. Сменяйте паролата си редовно

Колкото и банално да звучи, но на всеки 90 дни тази практика е много желателна. Колкото по-дълга е паролата, толкова по-добре.

2. Избягвайте използването на споделен компютър или обществена Wi-Fi мрежа, когато извършвате финансови транзакции онлайн.

Не забравяйте, че всеки път, когато се свържете с обществен Wi-Fi, някой друг може да получи достъп до вашата история на сърфиране и пароли.

3. Проверявайте редовно банковото си извлечение

Правете това всеки месец. Докато банките са добри в откриването на измамни дейности, особено с кредитни карти, те не винаги са в състояние да разпознаят всички съмнителни транзакции със сметката на конкретен клиент.

4. Използвайте лицензиран антивирусен софтуер

Строго правило на дигиталната хигиена е, че добрият антивирусен софтуер е инвестиция. Настройте компютъра си автоматично да проверява за актуализации и сигнали за всички нови продукти и функции

5. Изключете интернета, когато не го използвате

Компютрите, непрекъснато свързани с интернет, са уязвими. А повечето потребители се свързват с интернет чрез своя интернет доставчик и Wi-Fi е винаги включен.

6. Въведете ръчно URL адреса на банката, вместо да щракате върху връзки

Най- добре е да не кликвате върху URL адреси от имейли, дори и да са надеждни. Съобщението и връзките може да изглеждат много правдоподобни, но могат да ви отведат там, където не трябва.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА