Отидете към основна версия

13 177 30

Базови съвети как да намалим разхода на гориво

  • съвети-
  • разход на гориво-
  • икономия на гориво

За да се научите как да пестите гориво, трябва да започнете да шофирате без резки ускорения и спирания

Разходът на гориво на автомобила тревожи много автомобилисти, тъй като пряко се отразява на портфейла на собственика, особено сега, когато бензинът и дизелът вече гонят 2.5- лв. Доказано е, че агресивното шофиране може да увеличи разхода на гориво с до 15%, а използването на неподходящо двигателно масло с до 10%.

За да се научите как да пестите гориво, трябва да започнете да шофирате без резки ускорения и спирания. Препоръчително е също да се използва само висококачествено гориво и в никакъв случай да не се намалява октановото число. Трябва да се спазва, това, което е посочено от производителя.

Задължително е и да сменяте свещите и филтрите своевременно. Трябва да се помни, че амортизиран акумулатор задържа по-зле заряда и отнема повече време за зареждане. Когато електрониката види нисък заряд на батерията, тя се опитва да достави повече гориво, за да завърти генератора по-бързо и по този начин да попълни заряда на батерията по-бързо.

Ниското налягане в гумите увеличава съпротивлението, което от своя страна увеличава разхода на гориво. Неправилните размери на гумите се отразяват негативно на разхода. Правилото е: помпайте гумите с една десета над преписанието - но не с повече.

Струва си да се отбележи, че разходът на гориво може да бъде повлиян и от отворен покрив, прозорци, багажник на покрива, допълнително оборудване, климатик и дори от мощна аудио система, която претоварва генератора.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 28 гласа.

Свързани новини