Отидете към основна версия

4 273 5

Соларни покриви за Mercedes-ите

  • соларен покрив-
  • mercedes-benz

Mercedes следва примера на Hyundai

Все още не е известно дали иновативният електрически автомобил Mercedes-Benz Vision EQXX ще стигне до конвейера или ще си остане концепция. Въпреки това немският автомобилен производител потвърди, че ще влезе на пазара със собствена технология за слънчеви панели. Говорейки за това по време на представянето на концепцията Mercedes-Benz Vision EQXX, техническият директор на Mercedes-Benz Маркус Шафер каза, че собствениците на бъдещи електрически превозни средства от тази марка ще могат да поръчват соларни покриви, което ще спомогне за разширяване на гамата от предлагани продукти.

Компанията твърди, че слънчевите панели, интегрирани в покрива, ще увеличат пробега с до 25 километра на ден. Собствената технология е уникална и с това, че енергията, извлечена от слънцето се акумулира в отделна литиево-желязо-фосфатна батерия, която осигурява захранване за климатичните и вентилационни системи, информационно-развлекателния комплекс, осветлението и други спомагателни системи на колата. Това намалява натоварването на високоволтовия тягов акумулатор и увеличава пробега без презареждане.

„По този начин клиентите ще имат избор в бъдеще: стъклени или слънчеви покриви, които са изключително атрактивни от естетическа гледна точка и също така осигуряват допълнителна енергия на батерията“, казва Шафер. „Работим с немския институт за изследване и развитие Fraunhofer , които са разработили много ефективен соларен покрив, който ще започнем да инсталираме на серийни превозни средства вероятно от 2024 г. Имайте предвид, че на пазара вече има няколко серийни превозни средства със стандартни соларни покриви, като например Hyundai Ioniq 5.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.

Свързани новини