Отидете към основна версия

2 025 2

Колко важна е екипировката на моториста и какво трябва да знаем за нея

  • мотор-
  • мотори-
  • екипировка-
  • мотористи-

Коментар на Лилия Осойска и Миряна Георгиева

Снимка: Shutterstock

Сезонът за повечето мотористи в страната ни вече приключи, макар липсата на сняг в повечето райони в България, вероятно да замисля някои от тях за приключения с двуколесните, особено през по-топлите декемврийски дни. Всъщност темата за която ще ви разкажем днес няма общо с това дали сезонът е приключил или активен и в коя част на годината карате своите мотори.

Днес ще ви разкажем за един от най-важните аспекти при карането на двуколесните, а именно екипировката на моториста. Макар да е подценявана от мнозина и често да виждаме мотори с хора по чехли и къси гащи, то всъщност правилната екипировка може да ви отърве от тежки наранявания и дори да спаси живота ви. Повече за темата ще ни разкажат две дами от Сдружението на жените мотористи в България – Лилия Осойска и Миряна Георгиева. Те са част от кампанията „Следвай моториста“, която съвсем скоро отбеляза своето начало.

Както вероятно и повечето от вас знаят, така и двете дами споделят, че екипировката е един от най-важните елементи за сигурността на моториста. Те допълват, че каската, ръкавиците, наколенките и обувките са от изключителна важност, като в това голяма роля играе и материалът от който са направени тези компоненти. Въпреки, че през лятото, когато е активният сезон на мотористите, тази екипировка може да бъде спарваща, тогава също могат да бъдат използвани екипи, които позволяват проветрение на тялото.

В зависимост от сезона, може да бъде избирана различна екипировка, като например такава с по-добри уплътнения на циповете или с допълнителна подплата, което да не позволява на студения въздух да навлиза под якето, а едновременно с това да предлага и бърза промяна при промяна на атмосферните условия. Независимо от сезона и екипировката, двете дами споделят, че поставянето на протектори е задължително на правилните за това места.

Такива протектори обикновено има на лактите, раменете и гърба, което в комбинация с дебелата кожа на якето или пък по-дебел текстил може да предпази много водача при инцидент. В зависимост от стила на каране, мотоциклетиста може да избере материя и стил на своята екипировка, която да му подхожда най-добре. Кожата е по-надеждна при подхлъзване, докато текстилът проветрява повече и е по-подходящ за по-дълги карания.

През последните години на пазара има огромен избор между екипировка на различни производители, а цените за якета варират от 300 до 1500 лева, които макар и да се струват много за някои, всъщност могат да ви спасят от изключително тежки наранявания, както вече няколко пъти споменахме.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.

Свързани новини