28 Септември, 2024 11:30 337 0

Над 100 милиона долара глоба за неправилно съхранение на пароли за Instagram и Facebook

  • meta-
  • facebook-
  • instagram

Meta ще трябва да плати 101.5 милиона долара

Над 100 милиона долара глоба за неправилно съхранение на пароли за Instagram и Facebook - 1

Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) наложи глоба от 91 млн. евро (101,5 млн. долара) на Meta Platforms Ireland Limited (MPIL) за това, че е съхранявала над 600 млн. пароли на потребители на Instagram и Facebook в обикновен текст.

Разследването, продължило пет години, установи, че Meta е нарушила европейския Общ регламент за защита на данните (ОРЗД), като не е съхранявала паролите по сигурен начин. Макар Meta да твърдеше, че некриптираните пароли не са достъпни за външни лица, DPC установи, че 2000 инженери са направили милиони заявки към базата данни.

Решението на DPC изисква от Meta да издаде порицание и да плати глобата. Смята се, че засегнатите пароли са принадлежали предимно на потребители извън САЩ, особено на тези, които използват Facebook Lite - опростена версия на Facebook, предназначена за райони с по-бавна интернет връзка.

Този инцидент подчертава значението на сигурността на данните и потенциалните последици от неправилното боравене с чувствителна потребителска информация. Той служи като напомняне за компаниите да отдават приоритет на защитата на данните и да спазват съответните разпоредби.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА