Отидете към основна версия

20 817 97

Чуканов: Премиер и подчинени вече и не отричат, че са корумпирани и зависими от Пеевски (ВИДЕО)

  • кирил чуканов-
  • манол глишев-
  • граждански мегдан

От улицата може да дойде едно бъдещо спасение за България, смята Манол Глишев

Двете акции в "Росенец" бяха успешни, много забележими, те бяха едно 60% от повода, който сложи начало на протестите. Това, което стана днес с кръстовището (Протестиращи блокираха кръстовището на бул. "България" с бул. "И. Е. Гешов" в София - бел. ред.), отделните блокади на други кръстовища в София, надявам се това да става и на други места в страната, е много показателно, че хората се понаучават как да протестират по-ефективно. Това каза в студиото на ФАКТИ поетът Манол Глишев, който заедно с Кирил Чуканов инициира проекта "Граждански мегдан".

"Аз също смятам, че блокадата е ефективната форма на протест, защото, когато има такива наболели проблеми в обществото, такива не просто скандали, а цялостна тенденция към авторитаризъм, към потъпкване на свободата, на демокрацията, няма как протестите да бъдат ефективни, ако не водят до напрежение. Както БНТ бе блокирана по време и след "Панорама"", каза Кирил Чуканов.

За акцията пред телевизията Глишев коментира:
"Хората са готови да протестират едновременно срещу правителството заради неговите безобразия, арогантност, корупция, и срещу казионната опозиция."

Според Чуканов и без записите от днес хората имат достатъчно причини да протестират срещу "мутромилиционерите":

"След като направиха тази нелепа рокада в правителството и назначиха на мястото на старите министри пак хора на Пеевски, премиерът, подчинените му дори вече не се опитват да отричат, че са корумпирани, че са зависими от Делян Пеевски, те разчитат на открита наглост, намеци за груба сила и вероятно на робски рефлекси на хора, които ги подкрепят и искат да противопоставят на протестиращия народ." 

"На 16 юли стана една огромна несправедливост и подмяна и аз още не мога да преценя дали става дума за славолюбие или директен саботаж. Гражданско сдружение БОЕЦ бяха заявили протест още преди акцията в "Росенец" и нахлуването на Гешев в Президентството. Идеята им беше една постоянна блокада пред Министерски съвет - една много рационална идея. Точно преди обявяването на блокадата камиончето на "Отровното трио" започва да заглушава БОЕЦ. Това бе голям проблем, защото след това протестът се превърна в неколкодневни разходки по София, което уморява хората, това се е случвало и преди 7 г., аз го помня много добре. Това не бива да се случва", коментира Глишев.

"По-важното е енергията за промяна на десетките хиляди млади хора, сега е моментът да се гради. Затова започнахме една гражданска инициатива - "Граждански мегдан", няколко пъти вече я провеждахме. Днес от 19,00 часа ще бъдем отново срещу бившия мавзолей, на стълбите на Двореца. Идеята ни е всеки протестиращ свободен български гражданин да може да вземе думата, да каже открито какво мисли, какво чувства, какво ни обединява, къде може да имаме различия и така да търсим ефективно развитие на протеста, а и решения за след това", каза Чуканов.

Единственото ограничение е думата да не се взима от хора с крайно недемократични възгледи, неонацисти, неокомунисти.

"Да се иска оставката и на президента Радев е правилно, този човек също като Борисов е много лицемерен, те са двете страни на една и съща монета. Ако някой прави разлика между Радев и Борисов - това е наивно. Радев в крайна сметка е проводник на руски интереси, Борисов също. Радев би си премълчал за някои криминални връзки в страната, Борисов практикува това мълчание всеки ден, тъй че не виждам причина за предпочитане на чумата пред холерата", смята Глишев.

"Крайно време е всички, които искаме промяна и България да бъде едно по-добре, по-достойно, по-свободно място за живот, да се самоорганизираме и да се координираме по-добре и пътят за това е през солидарни общности между хората. Освен Гражданския мегдан има една друга платформа - Платформа за силни общности, тя може да позволи на съществуващи вече организации да се координират по-добре в една по-сигурна среда", обясни Чуканов.

"Всеки протест, за да е успешен трябва да има някакъв вид, дори неформално лидерство, за съжаление в момента такова не се очертава. Дори малките опозиционни партии много се свенят. Всяка малка група може да има лидер, защото протестите са нещо голямо, те са всички ни. Отдолу, от улицата, това, от което се плашат нашите криминални власти, ще дойде едно бъдещо спасение на България", каза още Глишев.

Целия разговор с Кирил Чуканов и Манол Глишев гледайте във видеото: 

 

 

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 47 гласа.

Свързани новини