Отидете към основна версия

59 302 194

Иван Ценов пред ФАКТИ: Изтокът и Западът са се разбрали нас да ни няма

  • иван ценов-
  • преброяване-
  • демографска криза

"Както винаги, не обясняват добре причините за демографската криза", посочи математикът

Снимка: ФАКТИ

“Демографската картина е ясна, тя се знае, не е изненада. Единственото нещо, което в България, както винаги, не става, е да обяснят добре причините. В България обикновено се лъже, за да се демонстрира нещо”.

Това каза математикът и общественик Иван Ценов пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ. Тема на разговора бе демографската криза, която беше обсъдената на фона на резултатите от националното преброяване, които бяха съобщени вчера.

“Прочетох официалното съобщение на Националния статистически институт и то ме потресе. Крайното число, което е с около 1 млн. повече от числото, посочено преди месец, е получено от сумата на тези, които са се преброили електронно, тези, които са били преброени на място, и, забележете, презумпцията, че някои не са се преброили, но ги има. Колко са тези, които са ги преброили, без да ги има нито в електронното преброяване, нито на място, не мога да кажа, но това е несериозно”, посочи още той.

“В последните 10 години, при мъдрото управление на този, който вчера каза, че в следствието е говорил каква си успехите му в управлението на България, сме намалели с 844 хиляди души. Той би трябвало да има поне малко срам. Да намалява населението годишно с един град от 85 хиляди души през тези 10 години, трябва да си много нагъл, за да излезеш и да говориш за успехи”, смята още Ценов.

“Индия нараства на ден с 34 хиляди човека, а ние намаляваме с около 160-170 човека. Светът като цяло се увеличава. Второ, нашите хора отиват на друго място, други не идват тук. Чистата миграция е около половината от това, което ни липсва за тези 10 години. Тоест около 400 хиляди души се дължат на разликата между раждаемост и смъртност с отрицателен знак, а други 400 - на чистата миграция”, обясни приложният математик.

Ценов коментира още и новото правителство. “Нашият президент е много образован, той може да кара самолет, но това не значи, че може да е президент. Кирчо (б.р. Кирил Петков) може да е много образован, но той не може да управлява държава. Ако един човек разбира от нещо, той трябва да разбира и от какво не разбира. За да направиш с Миг-29 “Кобра”, трябва да си доста кадърен и да си летял доста време, но за 15 минути да си бил президент и да се опиташ да направиш политическа кобра, ще се убиеш и ще убиеш народа”, смята той.

“България я съсипват. Изтокът и Западът са се разбрали нас да ни няма. Демографската криза е черешката на тортата”, посочи Ценов.

Целия разговор можете да гледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 228 гласа.

Свързани новини