Отидете към основна версия

2 751 18

Мариян Боновски пред ФАКТИ: Нямаме нито една лицензирана хеликоптерна площадка на болница (ВИДЕО)

  • мариян боновски-
  • спешна помощ-
  • хеликоптери-
  • пилоти-
  • здравеопазване-
  • болници

В България има 13-14 пилоти на хеликоптери, но средната им възраст е 59 години, казва експертът

Снимка: Факти.бг

Нищо чудно няма в това, че поръчката за медицинските хеликоптери пропадна. Тя бе направена непоследователно, беше ПР. „Продължаваме промяната“ направи дружество, което да уж обедини всички институции в България по темата, но не проработи. Трябва ни обучение на персонала. У нас няма нито една лицензирана хеликоптерна площадка на болница. Пълен хаос е. Къде ще бъдат базите? Кои ще са болниците? Тук се чака експертизата на медиците, но на спешните медици, а не на лекар, учил обща медицина. Това обяви пред Лили Маринкова в студио ФАКТИ и предаването „Разговор“ инж. Мариян Боновски.

Експертът е на мнение, че ние не можем да искаме от производител неща, които не зависят от него. „Трябват ни пилоти и техници, а производителите на хеликоптери не се занимават с това. Ние трябва да имаме такива пилоти, за да развиваме въздушна спешна помощ, а ние нямаме пилоти“, добави той.

„Не е проблемът в парите, а ни трябват хора, които да знаят какво да правят. Здравното министерство се движи в правилната посока, че спря този търг, но даже и закъсня. Министерството трябва да определи конкурс за управител на „Хелимед Сървисис“. Трябва в държавното дружество да влязат хора, които разбират. И тогава да се изготви нова обществена поръчка, която да е според изискванията“, каза още Боновски.

Според него част от европейските пари по този проект ще ги загубим, но до края на 2023-а са парите по програмата „Региони в растеж“. „Няма производител, който за година да направи хеликоптер. Ако не работим бързо, ще загубим парите по Плана за възстановяване и устойчивост“, сподели още експертът.

Боновски разкри също така, че в България има 13-14 пилоти на хеликоптери, но средната им възраст е 59 години. „Бяхме първа авиационна страна, а вече нещата са зле. Нямаме хора и трябва работа, а не само ПР и фанфари. Професията пилот на хеликоптер не е привлекателна у нас, защото няма реализация“, обобщи той.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.

Свързани новини