Last news in Fakti

21 Март, 2023 14:31 2 140 12

Лидия Чорбанова пред ФАКТИ: Здравеопазването ни е фокусирано към това да лекува, а не да предпазва (ВИДЕО)

  • лидия-
  • чорбанова-
  • министър-
  • левицата-
  • избори-
  • здравеопазване-
  • проблеми

Политическата класа днес страда от визия как трябва да се управлява секторът, казва тя

Лидия Чорбанова пред ФАКТИ: Здравеопазването ни е фокусирано към това да лекува, а не да предпазва (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

Какво видяхме по време на пандемията? Как се отнасяха хората към собственото си здраве… Какво се оказа, че здравето не е ценност. Спешно трябваше да се погледне към начина, по който се формират здравните политики в България. Трябва да се премине от единичния проблем към общото цяло, трябва да върнем фокуса и усещането на политическата класа за здравето на нацията. Здравеопазването трябва да стана част от стратегията за националната сигурност. Трябва да подготвим системата да реагира на кризи. Системата в този момент, ако сега пак имаме ситуация, подобна на пандемията, дали е подготвена да реагира? Шансът, който ни бъде даден да създадем този начин за реакция през Плана за възстановяване, беше много добре приет и от социалните партньори, и от Европейския съюз. Системата на здравеопазването ни сега е фокусирана към това да лекува, а не към това да предпазва здравето на хората. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ Лидия Чорбанова, бивш зам.-министър на здравеопазването и кандидат за депутат от „Левицата“.

„Политическата класа днес страда от визия как трябва да се управлява секторът. Не мисля, че някой обръща внимание, че България води в много негативни статистики на тема здравеопазване. Първи сме по смърт от сърдечно-съдови заболяване. В България нараства най-бавно темпът не облекчаване на живота на хората в пенсионна възраст, а това показва, че държавата ни не е имала шанса да бъда управлявана от хора, които имат визия как да предпазят живота и здравето на нацията“, добави Чорбанова.

„Ако към това прибавим и този огромен демографски проблем, то е време наистина да се обърне фокусът от финансиране на много тежкия болничен сектор към повече превенция, промоция и профилактика. Това е начинът нацията ни да получи нужната грижа. Друг голям проблем касае и възрастта на медицинските специалисти, в която има пропуск, има дупка, която не може да бъде запълнена лесно. Много трябва да се мисли как да се оптимизира секторът на медицинските специалисти, за да може хората да бъдат по-здрави. Липсата на кадри ще продължава по демографски причини и поради факта, че няма специалисти. Ще дойде време, когато ще станем свидетели как ще се затварят общински лечебни заведения, които не могат да се издържат. Трябва да се приемат спешни мерки, с които да се стабилизира секторът. Единственият начин да стане това е да се обръща повече внимание как да се опази здравето, а не как да лекуваме пациента“, каза още тя.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НЯКОЙ

    5 0 Отговор
    Здраве Опазване - не е това, нищо не се опазва ! И Болно лечение - това частично се изпълнява ! По-скоро е Болни ограбване, защото всичко така е направено, че лекарите без да усетят се превърнаха в ко..дери !
  • 2 Лидия Чорбанова! Здравеопазванието ние

    9 0 Отговор
    Гола Вода!! БОЛНИЦА Лозенец, Военна до някъде и някой частни за тея с многото пари и Политиците!! Останалите болници са като ветеринарни клиники за животни!! Болници-- търговски дружества!!!! Кой Търговец Лекува? Интересуват го само Парите!!!
  • 3 пази Боже

    3 0 Отговор
    да не попадаме в ръцете им доктори ,които повече пишат откокото да преглеждат и оказват здравна помощ
  • 4 абе

    3 1 Отговор
    странна симбиоза между търговци и доктори и какво да очакаш меркантилноста им е водеща а пък тия от ТЕКУДА са престъпници и не е луд този дето яде баклавата като им се поднася!
  • 5 Токайто

    2 0 Отговор
    Фокусирано е единствено към печалбата и да прибере клинични пътеки с надписване. Понякога успява и да излекува.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 СталиН

    4 0 Отговор
    Първият урок на студентите по медицина е;
    Всеки излекуван пациент е изгубен клиент
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Бай Митко

    3 0 Отговор
    ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ???
    Това имали го и ако го има какво беше?
  • 10 Пострадал

    0 0 Отговор
    Преди годинна, сестра от частна лаборатория във Варна ми взе 3 банки кръв за да я изследва , вечерта неможех да ходя. Плюс това, че се разболях от Ковид 19 с двойна пневмония.
    Жив съм благодарение на медицинския екип на отделениета нмиращо се в МБАЛ "Света Ана" При недобри условия, тези хора сътворяват чудо.От все сърце им желая безкрайно здраве и медицински успехи.
    Ана частната лаборатория пожелавам ,каквото сторват на хората, да им се връща. Варненци пазете се от частните лаборатории. Още ннемога да се съвзема от тези вампри. Трудно се движа.
  • 11 сьд

    1 0 Отговор
    НЯКОЙ станаха много богати от от здраведалавероопазване.
  • 12 Величко

    0 0 Отговор
    Олеле... ! Лекуват ни ? ! Кой , кога и как лекува в България ? ! Бедна ми е фантазията ...