Last news in Fakti

5 Януари, 2023 14:32 2 110 6

Мариян Боновски пред ФАКТИ: От години има нехайство от държавата за медицинските хеликоптери ВИДЕО

  • мариян боновски-
  • медицински хеликоптер-
  • спасителна операция

Само за 2021 година можехме да спасим 25 000 живота

Мариян Боновски пред ФАКТИ: От години има нехайство от държавата за медицинските хеликоптери ВИДЕО - 1
Снимка: Фейсбук

От 10 години се боря България да има медицински хеликоптери. За първи път писах писмо с намерения, още когато Таня Андреева беше здравен министър. От години има нехайство от държавата по този проблем.

Това обясни в студиото на ФАКТИ пред Лили Маринкова - Мариян Боновски, член на световната хеликоптерна асоциация.

„България няма проблем с купуването на хеликоптери, а има проблем с въвеждането на системата за действие при спасителни операции. Ние трябва да започнем да обучаваме пилоти“, категоричен е Мариян Боновски. Той уточни, че е необходима промяна и в тел. 112.

Той припомни, че целият екип, който е зает в спасителната мисия, трябва говори държавния език - български.

Смъртните случаи в България от инсулт и инфаркт са около 80 хиляди само за 2021 година. Около 25 хиляди живота сме могли да спасим, ако имахме медицински хеликоптери, обобщи Мариян Боновски.

Има ли надежда България да има медицински хеликоптер - вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Блок 70, вх.Ж, ет,7

    2 0 Отговор
    Карай! Нали платихме чертежите.
  • 2 далекоглед

    3 0 Отговор
    Ами обучавайте има училище в Долна митрополия.Военните се пенсионират по рано и не пречи щом гасят пожари и сега транспортират болни да има звено и за медицински цели.Тези явно пари искат да прилагат.Вижда се колко пилоти имаме почва се обучение и се поддържа подготовката.Освен това имаме добре развита мрежа от летища които изоставиха но може да се каца с покойно.Всекиокръжен град има подобни писти.Просто трябва да купят конкретна марка а пилоти има и в Армията и в МВР може и да се наемат.
  • 3 Тома

    4 0 Отговор
    Едно чекмедже пълно с евро е един хеликоптер
  • 4 Този дебелак иска да има хеликоптери,

    4 0 Отговор
    но неговата фирма да ги стопанисва!? Наистина отдавна драпа за това, гледал съм го по телевизиите. Не иска да помага, а иска да цоца от държавата. Кой му пречи да си купи хеликоптери и да върши платени услуги, както е на Запад, нали все натам гледат подлогите.
  • 5 МММ

    1 0 Отговор
    В Германия са частни- собственост на ADAC и всеки си плаща. Що в България да не може? Що винаги трябва да са държавни? СБА е еквивалента на ADAC. А като депутатите държат да са държавни що никой не се сеща или не иска да повдигне въпроса кое е по важно депутатските коли или хеликоптерите?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.