Last news in Fakti

1 Декември, 2022 15:14 2 718 18

Мариян Боновски пред ФАКТИ: Нямаме нито една лицензирана хеликоптерна площадка на болница (ВИДЕО)

  • мариян боновски-
  • спешна помощ-
  • хеликоптери-
  • пилоти-
  • здравеопазване-
  • болници

В България има 13-14 пилоти на хеликоптери, но средната им възраст е 59 години, казва експертът

Мариян Боновски пред ФАКТИ: Нямаме нито една лицензирана хеликоптерна площадка на болница (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

Нищо чудно няма в това, че поръчката за медицинските хеликоптери пропадна. Тя бе направена непоследователно, беше ПР. „Продължаваме промяната“ направи дружество, което да уж обедини всички институции в България по темата, но не проработи. Трябва ни обучение на персонала. У нас няма нито една лицензирана хеликоптерна площадка на болница. Пълен хаос е. Къде ще бъдат базите? Кои ще са болниците? Тук се чака експертизата на медиците, но на спешните медици, а не на лекар, учил обща медицина. Това обяви пред Лили Маринкова в студио ФАКТИ и предаването „Разговор“ инж. Мариян Боновски.

Експертът е на мнение, че ние не можем да искаме от производител неща, които не зависят от него. „Трябват ни пилоти и техници, а производителите на хеликоптери не се занимават с това. Ние трябва да имаме такива пилоти, за да развиваме въздушна спешна помощ, а ние нямаме пилоти“, добави той.

„Не е проблемът в парите, а ни трябват хора, които да знаят какво да правят. Здравното министерство се движи в правилната посока, че спря този търг, но даже и закъсня. Министерството трябва да определи конкурс за управител на „Хелимед Сървисис“. Трябва в държавното дружество да влязат хора, които разбират. И тогава да се изготви нова обществена поръчка, която да е според изискванията“, каза още Боновски.

Според него част от европейските пари по този проект ще ги загубим, но до края на 2023-а са парите по програмата „Региони в растеж“. „Няма производител, който за година да направи хеликоптер. Ако не работим бързо, ще загубим парите по Плана за възстановяване и устойчивост“, сподели още експертът.

Боновски разкри също така, че в България има 13-14 пилоти на хеликоптери, но средната им възраст е 59 години. „Бяхме първа авиационна страна, а вече нещата са зле. Нямаме хора и трябва работа, а не само ПР и фанфари. Професията пилот на хеликоптер не е привлекателна у нас, защото няма реализация“, обобщи той.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 история

    5 0 Отговор
    Ами не си чешете косматите....а да не казвам ами свършете нещо....
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Зевзек

    11 1 Отговор
    За мен обикновения българин медицински хеликоптери ще има толкова, колкото сега има линейки. И не не живея в някоя затънтено кътче, на някуй чукар. Живея в София и когато ми потрябва нямаше линейка за мен.

    От личен опит научих, че у нас хем плащаш за обществено здравеопазване и държавна спешна помощ... А когато се разболееш държавната линейка отксзва да дойде и пак плащаш но вече за частни линейки и за частен медицински преглед...

    Моето мнение, е че държавата не трябва да купува медицински хеликоптери. Ако имаше нужда от такива щеше да има чадтни. Така както има частни линейки, болници, стоматология... Щом у над няма частни медицински хеликоптери, значи няма нужда от такива. Най-малкото бг застраховаъелните компании които правят туристически и скопски застраховки щяха да са купили медицински хеликоптери, ако и А е нужда от такива. Явно застрахователите се оправят без хиликоптери, това означава, че няма такава нужда.

    Държавата отпуска на родителите само 1000 лева годишно помощ за едно дете. Тези 6 хеликоптера за над 102 млн. лева и то в тази це а не са,включени площадки, обучение и заплата на пилоти, механици, гориво... Се равняват на държавната помощ за отглеждане на 102 000 български деца...

    Помислете!!!

    102 000 деца или 6 хеликоптера

    И не ми казвайте, че ще спасят животи, нищо няма да спасят. Животите се спасяват от лекарите/хората/, а не от машините. Кадърни лекар и с кухненски нож и да ка ще спаси човешки живот. Докато некадърни лек

    Коментиран от #7, #9

  • 4 Краварска медия

    4 1 Отговор
    То и хеликоптери няма
  • 5 Тома

    8 1 Отговор
    Трябва ли да събираме капачки за мед. хеликоптери

    Коментиран от #8

  • 6 Абе ако тея хеликоптери ще кацат

    9 0 Отговор
    само на лицензирани хеликоптерни площадки то полза от тях няма.......ще кацат където нужда има бре ..... Тва да не е влак или маршутка
  • 7 Зевзек

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Зевзек":

    Помислете!!!

    102 000 деца или 6 хеликоптера!

    И не ми казвайте, че медициндките хеликоптери ще спасят животи, нищо няма да спасят. Животите се спасяват от лекарите/хората/, а не от машините. Кадърни и мотивиран лекар и с подръчни материали като кухненски нож, сламка, лед, запалка ... ще спаси човешки живот. Докато некадърни алчен и корумпиран лекар и с най-оборудваната линейка или шокова зала няма да спаси живот. А само ще иска още и още пари, за несвършена работа
  • 8 Зевзек

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "Тома":

    "Трябва ли да събираме капачки за мед. хеликоптери"

    Има много други по-важни неща, за които трябва да събираме пари. Като например за по-качествени учители и професори, които да образоват следващите поколения българи. Които да изчистят и подредят кочината, в която всички живеем. Огледайте се наоколо, какво виждате? Аз виждам, че от миналото поколение - нашите родителте и дядовци и баба, и от нашето сегашно поколение българи нищо не става. Доказателството е държавата кочина, която сме "изградили".

    Погледнете ги само какво представляват, йави боклуци са: Разбойко Борисов, Нинова, Атанас Атанасов, Радан Кънев, Данчо Ментата, Карадайъ, Стефан Янев, Румен Радев, Гоце ...

    Наредили ми се в парламент, правителство, президенство, прокуратура, висш съдебен съвет ... НЕКАДЪРНИК, до крадец, до лъжец, до рубладжия, до доларджия, до СЛУГА, до НЕКАДЪРНИК, до СЛУГА...
  • 9 Абсолютно

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "Зевзек":

    Това е истината. И цялата дандания беше за да се вдигне рейтинга на малоумник а от Канада. Подобен е и казуса с лабораторията на капитан андреево, шум, прах и тъпи лакърдии. Като интелект Кюлчев е на светлинни години пред тоя харвардския бокл.
  • 10 Орел

    2 0 Отговор
    Пълни глупости! Във ВМА има със сертификат от НАТО и който се сетите.

    Коментиран от #12, #16

  • 11 Доко

    4 0 Отговор
    Това говори за безхаберие , безстопанственост, материална и друга безотговорност за което трябва да има арести и уволнения на ръководни длъжностни лица. За действия или бездействия причинили заплаха за нац. сигурност и т.н.

    Коментиран от #15

  • 12 Има-има

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Орел":

    Само сертификат има, площадка само за летящи чинии

    Коментиран от #14

  • 13 Знайко

    4 2 Отговор
    Някой да ми обясни:

    За какво са ни не един, а цели 6 хеликоптера, когато няма площадки, на които да кацат. Дори една болница с площадка няма!!! Освен, че няма площадки нямало и пилоти. А за да работи 24/7 (денонощно) един медициндки хеликоптер, трябват 4-5 пилота само за един хеликоптер.

    Тази обществена поръчка на е като онази отпреди десетина години, когато правителството на Станишев купи ескадрила бойни хеликоптери, но без въоръжение и мониции.

    По същата логика по която сега искат да купят медицински хеликоптер да вземат да купят и медицински кораб за София. И за него имаме пристанища и екипаж, колкото имаме площадки и екипажи за медицински хеликоптери.

    Тези двамата Кирил и Асен и съветниците им уж са завършили Харвард, пък не знаят, че ти върши работа хеликотец без площадка за кацане и екипажи. И на всичко отгоре решили да поръчат цели 6 броя хеликоптери и нито една площадка за кацане и нито един пилот да обучат.
  • 14 Орел

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Има-има":

    Дори не дават да се паркира около нея. Честно казано, виждал съм да каца там хеликоптер, без проблем.
    Може би някой иска да изкара пари. Пък и от летището до коя да е болница е няколко минути, нали?
  • 15 ГЕРБ=БСП=ДПС

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "Доко":

    Говори или за некадърност или за корупция или и за двете едновременно.

    У нас трябва да се промени наказателния кодекс и да има 15 години затвор за всеки министър, началник чиновник, полицейски началник, мсйор, полковник, генерал ... Който е заел държавен пост без да има нужната квалификация. 15 години трябва да е придъдата, защото ги пускат ксто иьшежат 2/3. Така ще е сигурно, че никой мошеник, поне в 10 години през които е в затвора за съсипване на държавата. Няма да може да е отново министър, чиновник, депутат, кмет ... Да изготвя държавни поръчки за кражби и разхищение на нашите пари, че и да взима голяма началническа-чиновническа заплата за това.
  • 16 ГЕРБ=БСП=ДПС

    0 2 Отговор

    До коментар #10 от "Орел":

    Добре имало една площадка в болница. Тогава защо са ни цели 6 хеликоптера за една площадка. И 2-3хеликоптера са предостатъчни за една площадка.
  • 17 Българин

    2 0 Отговор
    Вместо безполезни самолети да бяхме купили многоцелеви хеликоптери дето да стават за отбрана, гасене на пожари и спасителни операции в труднодостъпни райони. Хеликоптерите на теория са най-бързият достъп до отдалечени райони. Ама ако ще са примерно само в София, то да стигнат примерно до Дуран Кулак и то 3 дена път с камили. Тоест смисъла е да има екипи на различни места в държавата, за да има максимум покритие на територията и минимум време за реакция.
    В съседна Румъния бърза помощ пристига в рамките на 8 минути! Това е най-бързата спешна помощ в Европа. Обаче съм виждал с очите си на възлови кръстовища дори по селата дежурни линейки, които при сигнал в областта им да реагират в очакваното време. Ето това спасява животи - адекватната организация. Иначе и телепорти да има пациените пак ще мрат на входа на отделенията, докато някъде въобще ги приемат за лечение...
  • 18 Смешници

    0 0 Отговор
    Има поне 50 пилота и механици по бойните полета на Африка и ООН мисии Но искат кинти