Last news in Fakti

12 Април, 2022 20:12 2 530 17

Д-р Стойчо Кацаров за ФАКТИ: Здравната ни система се нуждае от мащабна реформа, подобно на съдебната система

  • стойчо кацаров-
  • д-р стойчо кацаров-
  • здравеопазване-
  • covid-19-
  • пандемия-
  • реформи

"Ако искаме да спрем корупцията, трябва да се предприемат всеобхватни мерки на ниво правителство и държава", категоричен е бившият здравен министър

Д-р Стойчо Кацаров за ФАКТИ: Здравната ни система се нуждае от мащабна реформа, подобно на съдебната система - 1
Снимка: ФАКТИ

"Сега е по-лесно. Ние през цялото време бяхме в предизборна кампания. Всички на политическия терен се стремяха да спечелят точки пред избирателите на всяка цена. А този, който налага мерките, винаги е лошият".

Това заяви в пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ д-р Стойчо Кацаров, министър на здравеопазването в последните две служебни правителства на президента Румен Радев.

Относно развитието на COVID пандемията, която все още не си е отишла напълно, д-р Кацаров каза следното: "Не можем да бъдем сигурни дали някой ден вирусът няма да мутира и да причини беди, подобни на тези, които се случиха миналата и по-миналата година. Можем да се надяваме това да не се случи. Но никой не може да го предвиди. Логика няма, това са природни феномени и те зависят в голяма степен от случайността - случайността на една мутация. Затова и никой не може да го предвиди. Слава Богу, ситуацията в момента е абсолютно спокойна и не се налага да има никакви противоепидемични мерки".

Относно тежката епидемична ситуация в Шанхай, Китай, медикът посочи следното: "Китай възприе политика на нулев COVID. При появява на един-двама заразени там блокират градове, области, региони и пр. Голяма част от населението им не се е срещало с вируса, част от населението не се е ваксинирало, така че е нормално да се появяват в такива райони нови епидемични вълни".

"От тази гледна точка, България също е рискова, тъй като малка част от населението е ваксинирана", добави д-р Кацаров.

Той коментира още действията и бездействията на наследилата го на поста здравен министър - проф. Асена Серберзова. "Надявам се да бъде довършена темата с Детската болница. Според мен това е важна тема и трябва да бъде довършена. Тя беше спряна временно, докато се изясняват някакви обстоятелства", каза бившият министър на здравеопазването, а след това защити идеята си, че Правителствена болница е точното място да се помещава Националната детска болница:

"Аз продължавам да смятам, че това е най-подходящото място за изграждане на нова Детска болница. А и е най-подходящата възможност веднага децата да бъдат преместени в по-добри условия, защото сегашните условия, при които се лекуват - и мисля, че всички сме съгласни с това, са много лоши".

"Бяха осигурени и средства, и необходимият персонал, и мястото", обобщи той, а след това продължи по темата:

"Надявам се да се стигне до решение и да осигурят Детска болница. Ако намерят по-подходящо място, нека бъде там, но според мен това (б.р. теренът на Правителствена болница) е най-добрата възможност". Според него по въпроса няма политическа съпротива.

Относно борбата с корупцията в здравеопазването и като цяло във всички сектори и отрасли в България, д-р Стойчо Кацаров заяви: "Борбата с корупцията не може да бъде успешна, ако тя се изчерпва с това, че един или няколко души са подали сигнал за извършени нарушения. Борбата с корупцията изисква програмно действие на ниво държава, на ниво правителство, и тя не се изчерпва само с проверки. Тя изисква, освен проверки и предаване на информация, работеща съдебна система, за каквато се надявам сегашното правителство да се пребори и да направи така желаната от всички реформа. Успешната борба с корупцията е свързана и с образователния процес, с възпитанието, още от деца, свързана е и с начина, по който медиите интерпретират".

"Прекалено многото регулации и прекалено многото държавна собственост са неща, които подхранват корупцията. Ако искаме да спрем корупцията, трябва да се предприемат всеобхватни мерки на ниво правителство и държава като цяло. Само със смяната на няколко души и няколко подадени сигнала, няма да се справим", смята той.

"Продължавам да мисля, че здравната ни система се нуждае от мащабна реформа, подобно на съдебната система", обобщи бившият здравен министър.

"Лошото състояние и лошото функциониране на здравната ни система е една причините за високата смъртност от COVID-19 у нас", заяви още д-р Кацаров и добави:

"Пандемията потвърди лошото състояние на здравната ни система и абсолютната необходимост от мащабна реформа във всичките аспекти на тази система", категоричен е той.

Д-р Стойчо Кацаров напълно отрече възможността за негово бъдещо участие в политически проект. "В която и партия да ме поканят, не бих се включил", каза той.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Здравната реформа ще има

    6 0 Отговор
    Съвсем скоро много от Българите ще се отърват от здравето си волю или неволю.
  • 2 Бгг

    12 2 Отговор
    За въвеждане на зеления сертификат ти и прецедента на съд. Хората помнят евромижитурките.
  • 3 1234

    12 0 Отговор
    Стойчо, дупнишки крадец ти нямаш право да правиш реформа,защото си част от екипа на Семерджиев!
  • 4 Добре де

    12 0 Отговор
    Беше министър. Защо не подобри нещо?
  • 5 ДА ЩЕ ИМА

    9 0 Отговор
    НО НЯМА ДА СИ В ДАЛАВЕРАТА ПАК ИЗПУСНА ВЛАКА МНОГО СИ ПРОТИВОРЕЧИВ
  • 6 Консерватор

    7 5 Отговор
    България е катастрофирала държава, В КОЯТО НИЩО НЕ Е НАРЕД!
    6 млрд.. лева и още толкова пари от джоба на всеки болен българин за дофинансиране и срещу нас стоят най-наглите, арогантни мръсници, които се наричат лекари и медицински сестри!
    На всичко отгоре 98 % от тях са тъпи и ограничени наглеци, които не са прочели една книга преез живота си, освен биологията и химията с отвращение!

    Коментиран от #7, #17

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Като те набият и бърза помощ не идва !

    1 0 Отговор
    Много общи неща имат !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Чул ли си в последните 30сет години

    1 0 Отговор
    Някой да ЗАЯВИ ГРОМКО : " Българин Звучи ГОРДО !" , щото аз НЕ ! А ти ? По-скоро звучи Жалко и ПОЗОРНО ! Ти ко ш кайш , или стискаш цял ден в ръка " КАМЕНИЦА " ?
  • 13 бяла мафия

    5 1 Отговор
    В Здравната система мафията е същата, като в правосъдната ни система. Едни "феодали" получават десетли хиляди всеки месец, в държавните болници, а тези, които наистина работят, са на близки до минималната заплата! В болниците не се спазват никакви "добри практики", всичко се върши както дойде. Пациентът е само ключът към парите от Здравната каса.
  • 14 Въпрос

    2 2 Отговор
    Каква е тази реформа, която правят? Увемичение на заплатите. Това ли им е реформата? Какво става съз заплащането, доплащането, изнудването на пациентите? От тази т. н. "реформа" как и по какъв начин ще стане по-добре за обикновения човек? Май ще е по стария начин.

    Коментиран от #16

  • 15 Етичен кодекс на българските лекари

    1 2 Отговор
    НЕ РАБОТИ!За лекарите винаги има малко пари и е почти невъзможно да се съгласиш с тях и те не носят отговорност!
  • 16 Етичен Кодекс

    1 2 Отговор

    До коментар #14 от "Въпрос":

    Изнудване и измама!
  • 17 Особено

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Консерватор":

    Когато четете новини за хора, ухапани от кучета!