Отидете към основна версия

2 428 3

От Стената на Тръмп печелят мексикански фирми

  • тръмп-
  • стена-
  • мексико-
  • граница-
  • доналд тръмп-
  • строителни работници

Строителни експерти оценяват мащабното начинание на над 30 млрд. долара

Снимка Архив АП/БТА

Изграждането на "голямата, красива и величествена" стена, която Доналд Тръмп ще строи на границата между САЩ и Мексико, ще донесе най-големи печалби за мексиканските циментови компании и строителни работници, пише в. „Гардиън“.

Тръмп вече подпиа указ, разрешаващ строежа на обещаната стена, която ще пази американците от мексикански изнасилвачи и наркодилъри и чието изграждане ще бъде изцяло платено от Мексико.

Американският държавен глава неведнъж е казвал, че изграждането на стената ще струва между 8 и 10 милиарда долара, но строителни експерти твърдят, че цената ѝ ще бъде много по-висока, оценявайки масивната структура на повече от 30 млрд. долара.

Консултантската строителна фирма Gleeds Worldwide обяви, че изграждането на 1600 километровата стена по границата ще струва около 31 млрд. долара. За да бъде издигната за около 5 години ще са необходими повече от 4000 строителни работници, твърдят още от фирмата.

Експерти описват начинанието на Тръмп като един от най-трудните и скъпи строителни проекти, започвани някога.

Освен 4-те милиарда долара за бетон и 6-те млрд. долара за стомана, които ще са необходими за проекта, над 2 млрд. долара ще трябва да бъдат изхарчени за разчистване на терена и изграждането на пътища, по които да се доставят необходимите материали.

Границата между САЩ и Мексико е дълга повече от 3000 км., но голяма част от нея е защитена от природни бариери, включително планините Рио Гранде.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Тръмп нареди: Ще строим стена!

    Доналд Тръмп все пак ще строи стена на границата с Мексико. Това обяви самият той днес, цитиран от Си Ен Ен. Новият американски президент издаде за ...
    25.01.2017
    2 896
    7
  • Тръмп погва мексиканците и мюсюлманите

    Днес се очаква президентът на САЩ Доналд Тръмп да обяви плановете си за строеж на стена по границата с Мексико, съобщи Би Би Си. В Twitter Тръмп об ...
    25.01.2017
    8 757
    12