Отидете към основна версия

8 823 4

Стивън Хокинг: Тръмп ще докара Земята до дъждове от сярна киселина

  • стивън хокинг-
  • климат-
  • парижко споразумение за климата-
  • доналд тръмп-
  • киселинен дъжд

Британският астрофизик предупреди, че решението на Тръмп да изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата води към необратими промени

Снимки: Shutterstock

Британският астрофизик Стивън Хокинг предупреди, че решението на Доналд Тръмп да изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата води към необратими промени.

Един ден биха могли дори да завалят дъждове от сярна киселина.

Земята може да поеме по път, който ще я доведе до състоянието на планетата парник Венера, каза Хокинг в интервю за ВВС.

В публичните си изяви ученият неведнъж е споделял загрижеността си за бъдещето на човешкия род. Сега сновното му безпокойство е свързано с решението на Тръмп за оттегляне от Парижкото климатично споразумение, сключено през 2015 г. за намаляване на парниковите газове.

Ние сме близо до онзи праг, отвъд който глобалното затопляне става необратимо – заяви астрофизикът. - Действието на Тръмп може да тласне Земята до ръба, след който тя ще стане като Венера, с температура от 250 градуса и с дъждове от сярна киселина.

Климатичното промяна е една от най-големите опасности, пред която сме изправени, но тя е такава, че можем да я избегнем, ако действаме сега – продължи Хокинг.

Като отрича доказателствата за климатичните промени и като се оттегля от Парижкото споразумение, Тръмп ще причини на нашата красива планета предотвратими в момента екологични поражения, ще застраши естествения свят за нас и нашите деца, каза още той.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: