Отидете към основна версия

3 438 39

Британците ще отговорят на „безсрамните“ руснаци

  • сергей скрипал-
  • русия-
  • отговор-
  • разузнаване-
  • великобритания-
  • джереми флеминг

Кремъл иска да подкопае установения ред

Снимка: БТА/ AP, двамата предполагаеми похитители

Великобритания и нейните съюзници ще използват "пълния набор от инструменти" срещу Русия, след като Лондон обвини двама руски агенти в опит за убийство на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му, каза британски ръководител от разузнаването, цитиран от Ройтерс.

Британски прокурори обвиниха двама руски граждани за нападението срещу семейство Скрипал с нервнопаралитичния агент Новичок в английския град Солсбъри. По-късно министър-председателката Тереза Мей каза, че двамата мъже са офицери от руското военно разузнаване ГРУ и са действали по заповед от високопоставени служители в Кремъл - обвинения, които Москва отхвърли като неприемливи.

В реч във Вашингтон вчера Джереми Флеминг, директор на Центъра за правителствени комуникации (британската служба за електронно разузнаване), каза, че неговите служители са помогнали в "старателното и много сложно разследване" за идентифициране на отговорните за случаите на отравяне в Солсбъри и сега ще бъдат предприети действия.

"Установихме точно кой е отговорен и какви са използваните методи", каза Флеминг на конференция по киберсигурност, според откъси от изказването му, разпространени от офиса му. "Заплахата от Русия е реална. Тя е активна и ще й се противопостави широко международно партньорство на съюзници, способни да разгърнат пълния обхват от инструменти от целия ни апарат за сигурност и готови да отхвърлят безсрамната решимост на Кремъл да подкопае установения ред, основан върху международни правила", заяви той.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: