Отидете към основна версия

4 554 41

Пентагонът: Няма да напускаме "Инджирлик"

  • пентагон-
  • инджирлик-
  • турция-
  • гърция-
  • сащ

САЩ няма да намалят военното си присъствие в турската база

Снимки: БТА/АР

САЩ няма да намалят бойното си присъствие във военновъздушната база "Инджирлик" в Турция, съобщи за ТАСС говорителят на Пентагона Ерик Пейхън.

"САЩ няма да ограничат присъствието си в Турция. Съединените щати в продължение на десетилетия използват "Инджирлик" и ще продължат да го правят с подкрепата на нашия съюзник в НАТО - Турция. Турция е съюзник в НАТО и надежден партньор в коалицията срещу "Ислямска държава", заяви още той.

Говорителят уточни, че дейностите по използването на "Инджирлик" и на други съоръжения в Турция се координират с турските партньори. "Те напълно ни подкрепят", каза още Пейхън.

Гръцката ANT1 съобщи по-рано, че САЩ изглежда се готвят да напуснат "Инджирлик" в Турция и да я сменят с нова военна авиобаза в Гърция. Според информацията Атина и Вашингтон обсъждат установяване на военновъздушна база на остров Карпатос от архипелага на Додеканезите.

Вестник The Wall street journal написа наскоро, позовавайки се на американски официални лица, че командването на въоръжените сили на САЩ води преговори с цел да разшири мащаба на военните операции на територията на Гърция, като използва военновъздушните и военноморските бази в тази страна.

По-трайно използване на военни обекти в Гърция обаче не се разглежда от Вашингтон като алтернатива на авиобазата "Инджирлик" в Турция, посочват източниците на медията.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.

Свързани новини