Отидете към основна версия

2 870 18

МКС може да остане без екипаж

  • союз-
  • мкс-
  • екипаж-
  • русия-
  • казахстан-
  • сергей крикальов-
  • космос

Сътресения в Международната космическа станция

Снимка: БТА/ AP

"Роскосмос“ не изключва Международната космическа станция (МКС) да остане без екипаж, но ще се опита да избегне подобно развитие на събитията, каза изпълнителният директор на държавната корпорация Сергей Крикальов, предаде РИА Новости.

"Ще разгледаме конкретни планове, графици" - каза той. Крикальов също така отбеляза, че плановете за изпращане екипажи на МКС ще се променят, както и датата на връщане на екипажа там. "Най-вероятно датите на старта на товарния кораб, който трябваше да лети по-късно, ще се променят. Разглеждаме взаимодействието с партньорите, промяната на програмата, промяната на датите за полет", обясни той.

Според представителя на "Роскосмос" в предвидения график няма да се проведе и излизането в открития космос, насрочено за 15 ноември, за да проучат дупките в корпуса на кораба "Союз". Той подчерта, че корпорацията ще търси възможност да организира това излизане. В четвъртък стана първата в историята на съвременна Русия авария в космическа програма с пилоти. Ракетата "Союз-ФГ“ не успя да изстреля космически кораб “Союз-М10“ с новия екипаж на МКС в орбита.

Астронавтите успяха да кацнат със спасителна капсула на Земята. Руският космонавт Алексей Овчинин и американецът Ник Хайг не бяха ранени. Двигателите на ракетата, която трябваше да достигне до Международната космическа станция, изключиха около 2 минути след излитането от космодрума в Байконур. Капсулата се приземи на казахстанска територия и на мястото бяха изпратени спасителни екипи, които да осигурят здравето на космическия екипаж. За щастие всичко се размина без жертви.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини