12 Октомври, 2018 12:10 2 858 18

МКС може да остане без екипаж

  • союз-
  • мкс-
  • екипаж-
  • русия-
  • казахстан-
  • сергей крикальов-
  • космос

Сътресения в Международната космическа станция

МКС може да остане без екипаж - 1
Снимка: БТА/ AP

"Роскосмос“ не изключва Международната космическа станция (МКС) да остане без екипаж, но ще се опита да избегне подобно развитие на събитията, каза изпълнителният директор на държавната корпорация Сергей Крикальов, предаде РИА Новости.

"Ще разгледаме конкретни планове, графици" - каза той. Крикальов също така отбеляза, че плановете за изпращане екипажи на МКС ще се променят, както и датата на връщане на екипажа там. "Най-вероятно датите на старта на товарния кораб, който трябваше да лети по-късно, ще се променят. Разглеждаме взаимодействието с партньорите, промяната на програмата, промяната на датите за полет", обясни той.

Според представителя на "Роскосмос" в предвидения график няма да се проведе и излизането в открития космос, насрочено за 15 ноември, за да проучат дупките в корпуса на кораба "Союз". Той подчерта, че корпорацията ще търси възможност да организира това излизане. В четвъртък стана първата в историята на съвременна Русия авария в космическа програма с пилоти. Ракетата "Союз-ФГ“ не успя да изстреля космически кораб “Союз-М10“ с новия екипаж на МКС в орбита.

Астронавтите успяха да кацнат със спасителна капсула на Земята. Руският космонавт Алексей Овчинин и американецът Ник Хайг не бяха ранени. Двигателите на ракетата, която трябваше да достигне до Международната космическа станция, изключиха около 2 минути след излитането от космодрума в Байконур. Капсулата се приземи на казахстанска територия и на мястото бяха изпратени спасителни екипи, които да осигурят здравето на космическия екипаж. За щастие всичко се размина без жертви.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГосТ

    20 4 Отговор
    Хахаха, айде повреда при руснаците и хора в космоса НЕТ 😂
  • 2 Borislav Popov

    12 7 Отговор
    Сега наред са от „Спайс Гърлс“ да ходят до МКС !! Нали вече ще фъркат до Марс ? А бе кво стана с ракетата на оня шматка с електромобилите ? Фърка ли още ракетата ? Не се чува нищо за нея ? Да не се рее нейде из необятния космос ? Щото ако всичко беше наред - от наса щяха да пускат снимки всяка седмица !

    Коментиран от #3, #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Borislav Popov

    11 4 Отговор

    До коментар #3 от "945":

    Не съди за другите по себе си ! В NASA измислят оръдие, от което изстрелват бройлери с изтекъл срок на годност по челните стъкла на самолетите, за да проверяват в лаборатони условия издържливостта им при евентуален сблъсък с птици при излитане и кацане. Зарядът е изчислен така, че да съответства на скоростта на самолета при излитане/кацане.
    След като за изпитанията научават англичаните, и те решават да тестват стъклата, но на скоростния си влак.
    NASA им изпраща оръдието. Тестът: изстрел - пилето разтрошава на прах високоякостното стъкло, отнася пулта за управление на влака, изкъртва седалката на машиниста, забива се в захранващото табло и спира в задната преграда на кабината. ШОК! Ингилизите изпращат пълен отчет от изпитанието и химическия състав на стъклото в NASA с молба за обяснения и препоръки. Отговорът бил две думи:

    "РАЗМРАЗЕТЕ ПИЛЕТАТА!!!"

    Коментиран от #13

  • 5 бббббб

    13 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг: стана първата в историята на съвременна Русия авария в космическа програма с пилоти. И да не забравяме ,че са живи. За разлика от някои други повреди при американците.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Путкин

    4 5 Отговор
    Ми добре бе нали и Китай и Индия и Франция имат космически кораби френската беше Ариана ако не се лъжа а Китай нали скоро стъпиха на луната, защо не ползват техните к. кораби.....?!

    Коментиран от #9, #11

  • 8 TOЧKATA

    7 6 Отговор
    Аде,МКС/Международна Космическа Станция/ с МНОООГО участници в проекта....Ивсичко зависи от Русия....Която пък стана такава благодарение на...Сталин...

    Коментиран от #10

  • 9 Borislav Popov

    9 6 Отговор

    До коментар #7 от "Путкин":

    Краварите ще вадят Аполо /дето ходиха с тях до Луната / от музеите ! Викат много добри били ! С тях ще ходят до МКС ! А имат и две негръмнали совалки . Ще ги постегнат малко и юруш на маслините / т.е. на МКС/ !!!
  • 10 Borislav Popov

    6 8 Отговор

    До коментар #8 от "TOЧKATA":

    Путин казал - " До тук на стоп - всеки да се оправя както може"!!
  • 11 рашка мюсюлманска

    7 8 Отговор

    До коментар #7 от "Путкин":

    Само Китай мисля ,че имат модул който може да се прикача към МКС ,но не е прието от другите държави,китайците да правят подобни мисии.До няколко месеца SpaceX ,BlueOrigin и Boeing ще извадят техните капсули ,които ще могат да се свързват с МКС и ще бъде два няколко пъти по-евтино и стотици пъти по-модерно от моментния вариант и руското возене приключва.До момента се ползваха руснаците като временен вариант ,от както САЩ прекратиха совалките преди десетина години.Руснаците не са мръднали с техниката от близо две десетилетия и сега ще бъдат издухани много сериозно ,а това ще е голям удар за и без това умиращия Роскосмос,защото руснаците се надяваха от тези полети да вадят пари ,защото така или иначе немогат и незнаят как да правят други мисии освен да ходят до МКС.

    Коментиран от #12, #14

  • 12 Borislav Popov

    4 5 Отговор

    До коментар #11 от "рашка мюсюлманска":

    То тия модули "SpaceX ,BlueOrigin и Boeing" - ги правят от 20 години !!! И май не са напреднали много !

    Коментиран от #15

  • 13 ГосТ

    3 4 Отговор

    До коментар #4 от "Borislav Popov":

    😂😂😂😅 е това беше смешно хахахаха
    Ама те и скоростен влак ли имат вече,назад с инфото съм...
  • 14 А стига бе

    4 3 Отговор

    До коментар #11 от "рашка мюсюлманска":

    Старо ти е инфото пич. Американците имат вече действащ ескалатор до МКС.. това трябваше да го знаеш бе...Сега се строи и вторият-той ще е до Марс-супер бърз с турбини направени в Детройт и стоманени въжета от американският флот. Още се предвижда и светкавични катапулти-с въжета-ластици от Дисниленд...Абе обновявай си по-често инфото-излагаш се така...
  • 15 рашка мюсюлманска

    3 4 Отговор

    До коментар #12 от "Borislav Popov":

    Стига си писал глупости и измислени мантри бе ,неук трол.Тези капсули се разработват от няколко години.Като ти чета небивалиците се чудя дали найстина си толкова ограничен или просто се правиш на ударена копейка.САЩ прекратиха програмата със совалките през 2011г. ако не се лъжа ,като преди това возеха останалите астронавти до МКС.Капсулите вече са готови ,трябват само тестове.Виж само как изглежда примерно капсулата на SpaceX. https://www.aerospace-technology.com/wp-content/uploads/sites/15/2017/10/1-image-50.jpg
    И сега виж как изглежда на руските деградирали бедняци капсулата на Съюз. http://www.russianspaceweb.com/images/spacecraft/manned/space_stations/iss/soyuz_ms/05/crew_sa_1.jpg И кога ще прочетем някаква космическа "новина" от руска страна която да не е свързана само с МКС ? Никога нали ? Няма и да чуем ,защото руснаците са космически статисти и не са способни на по-далечни мисии от МКС !
  • 16 рашка мюсюлманска

    3 2 Отговор
    Ето я и капсулата на руските деградета в Съюз. http://www.russianspaceweb.com/images/spacecraft/manned/space_stations/iss/soyuz_ms/05/crew_sa_1.jpg . Пълни инжинерни деграданти и са навряли астронавтите като мишки вътре.Руските помияри изостават с десетилетия от света и няма никакъв шанс да настигнат големите САЩ и Китай.Руснаците вече изостават дори и от Япония ,които даже пратиха и роувъри на астероид.Кога руските деграданти ще направят подобно нещо ?

    Коментиран от #17

  • 17 ГосТ

    1 3 Отговор

    До коментар #16 от "рашка мюсюлманска":

    Освен,че американците ползват руски двигатели за атлас,в хамерикански стил,ще ти кажа че се подготвя нова сонда за Венера която да бъде изстреляна от новите им ракети Ангара. Ако не знаеш, цялата програма Венера ( всички досегашни сонди) и информацията, която има за нея е руска ;). От хубавеца мъск, досега видяхме една ракета за един тон пари,за каквато руснаците просто не дават пари, и освен това са спрели от производство подобни недоразумения. Не знам и какво се случва с проекта Байкал-Ангара, който е аналог на този Фалкон с който ни надухте главите. Имаше странни сходства между двата проекта, което беше повод за обвинения в кражба от страна на американците.

    Коментиран от #18

  • 18 guest

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "ГосТ":

    Русия с мисия до Венера ? Това звучи доста налудничаво.Руснаците немогат и незнаят как да правят мисии по-далечни от МКС.Имаха преди мисия до венера на която апарата им изгоря за секунди,но това беше СССР ,а не Русия.В днешното си състояние ,руснаците немогат да участват в подобни и сложни проекти,затова се придържат само към МКС.САЩ подготвят такава мисия до Венера ,като имат и апарат вече ,който да издържи на температурите.Ако Русия ще прави нещо ,то най-вероятно е да се навъртат около американците.Друг вариант не виждам.Колкото до ракетите ,там руснаците изостават с десетилетия ,като надали в близките 20-30 години ,ще могат да изобретят нещо подобно на тези на Мъск.А това за приликите дето ги говориш ,знаем ги тези руски проекти дето остават на анимации.