Отидете към основна версия

2 341 17

В Анкара са доволни! САЩ премахнаха ограниченията за покупка на самолети Ф-16 от Турция

  • турция-
  • ф-16-
  • мевлют чавушоглу

През октомври миналата година южната ни съседка поиска да се сдобие с 40 изтребителя Ф-16 и почти 80 комплекта за модернизация на стойност, която се оценява на 6 млрд. долара

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция приветства днес неотдавнашното решение на Съединените щати да изключат определени изисквания от окончателния текст на военния бюджет относно продажбата на самолети Ф-16 на Анкара, предаде Анадолската агенция.

Говорейки на съвместна пресконференция с молдовския си колега Нику Попеску в Истанбул, турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви: "В крайна сметка, липсата на отрицателен елемент (в проектозакона) е положително развитие. Ние приветстваме това".

Изменения, внесени от Камарата на представителите на САЩ, според които продажбата на изтребители Ф-16 на Турция трябва да зависи от серия условия, бяха премахнати в окончателния вариант на проектобюджета на отбраната, напомня агенцията.

Одобрението на този проект и завършването на покупките би било "в интерес на всички", посочи още Чавушоглу, като добави, че процесът трябва да бъде финализиран "възможно най-скоро".

През октомври миналата година Анкара поиска да се сдобие с 40 изтребителя Ф-16 и почти 80 комплекта за модернизация на стойност, която се оценява на 6 млрд. долара.

Доставките на американско въоръжение за Турция стана обект на спорове в САЩ, след като Анкара придоби руски ракетни системи С-400, заради което беше отстранена от програмата за изтребителите от пето поколение Ф-35.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: