7 Декември, 2022 22:22 2 420 15

САЩ към Турция: Съюзниците не трябва да извършват неразрешени полети във въздушното пространство на съюзници от НАТО

  • турция-
  • гърция-
  • егейско море-
  • ф-16-
  • сащ

Конгресът на САЩ реши да изпрати ясно послание до Анкара относно полетите над гръцките острови

САЩ към Турция: Съюзниците не трябва да извършват неразрешени полети във въздушното пространство на съюзници от НАТО - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Конгресът на САЩ реши да изпрати ясно послание до Турция относно полетите над гръцките острови, като дори включи този въпрос в пояснителния текст на закон, уреждащ финансовото осигуряване на националната отбрана на САЩ (NDAA), предаде за БТА гръцката агенция АНА-МПА, посочвайки, че текстът на закона бе финализиран снощи.

В документа, изготвен от комисиите по отбраната на Конгреса и Сената на САЩ, американските законодатели изразяват мнението си, че съюзниците от НАТО не трябва да извършват неразрешени полети през въздушното пространство на други страни членки на НАТО.

Конкретната формулировка се счита за изявление за законодателни намерения от страна на Конгреса към администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, тъй като изпраща посланието, че на провокациите на Анкара в Егейско море трябва да бъде обърнато внимание, преди Белият дом да изпрати официалното уведомление за споразумението за Ф-16 до Конгреса.

Споменаването в текста на прелитането е резултат от дълги преговори в Конгреса за внасяне на тази поправка в законопроекта. По-конкретно, текстът на Конгреса в раздела, свързан с продажбата на Ф-16, озаглавен „Ограничения върху трансфера на Ф-16“, включва поправката на Крис Папас, която забранява на президента на САЩ да продава или разрешава лиценз за износ в Турция на нови Ф-16 или всякаква технология за надграждане или окомплектоване с цел модернизация, освен ако президентът не представи определени доклади и сертификати. Текстът на Сената не включваше такава поправка, така че тя не е част от окончателната версия.

Въпреки това трябва да се отбележи, че от самото начало поправките бяха само допълнителен инструмент, тъй като сенатор Робърт Менендес продължава да има право на вето като председател на комисията по международни отношения на Сената и следователно продължава да се счита за политик, който държи ключова позиция по отношение на Ф-16. Наскоро в интервю за гръцката обществена телевизия Е Ер Те (ERT) той повтори, че няма да се съгласи с предоставянето на бойните самолети на Турция.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Никой не казва на

    17 33 Отговор
    Султана какво да прави. Почти като Чък Норис??
  • 2 МирО

    33 33 Отговор
    И Ердо си го премести от единия крачол в другия,
    много добре знае, че "интереса клати феса" и американчетата
    няма да си развалят отношенията със страната с най-силна армия в Европа,
    пък и граничеща с основния "враг" Раша.

    Коментиран от #11

  • 3 Напразните усилия на любовта

    33 32 Отговор
    Американците така и не разбраха, че турците с тези искания на самолети само тестват лоялността на САЩ.
  • 4 Путинофил

    18 38 Отговор
    Щатите пак нещо са се объркали! Турция отдавна е съюзник на путин!
  • 5 Хохо Бохо

    35 16 Отговор
    Съгласно чл. 5, нападението срещу една или няколко от държавите членки на НАТО = ОТ ТУРЦИЯ = се счита за атака срещу всички....
  • 6 Само гръцките острови

    22 31 Отговор
    Имат 10 мили въздушно пространство при 6 мили морско....уникални в света 🤣🤣🤣
  • 7 Това ми

    23 14 Отговор
    напомня на думите на Меркел към САЩ: "приятели не се подслушват".
  • 8 ВЗЕРА ЕДИН РЯЗАН С F -ка влези в БГ и

    21 1 Отговор
    АЗ ГОПОДГОНИХ С ДЕЛТАПЛАНЕРА И ИЗГЪРМЯХ ДВА ПЪЛНИТЕЛЯ С КАЛАШНИКА АМА НЕ ПАДНА „Аллах“ го спаси
  • 9 Българските турци

    11 16 Отговор
    Ама нали точно това казва Турция от години насам като доставя за доказателство всички доклади на натовските радари над Егейско море ?!...Сега САЩ казва "На тебе дъще че дано снаата разбере !"
  • 10 гост

    21 13 Отговор
    американците кога ще кажат на гърците да спазват международните договори и да не милитаризират тези острови .....явно има двойни стандарти, виждат едните какво правят,а затварят очите си за други.то е ясно на американците мир не им трябва в европа,да има постоянно военни конфликти и те да си продават оръжията.вижте само един конфликт в украйна на колко държави в региона им развърза кесиите да купуват американски оръжия
  • 11 Граничи само през Черно Море

    20 1 Отговор

    До коментар #2 от "МирО":

    Турция и Русия нямат сухопътна граница.
  • 12 Запознат

    11 2 Отговор
    Тъпите гърчоля си мислят, че на САЩ им пука за тях! Истинската новина е че САЩ ще продадат Ф-16 на Турция без условия! Гърчолята се опитват да скрият срама, че за САЩ Турция винаги си остава стратегически съюзник!

    Коментиран от #14, #15

  • 13 чико

    6 3 Отговор
    НАТО е БУТАФОРНА организация , работеща САМО в интерес на КРАВАРИТЕ . Факт - КАКВО направиха с Кипър - НИЩО .
  • 14 И представа си нямаш

    5 6 Отговор

    До коментар #12 от "Запознат":

    Ръфали и F - 35 за Гърция, F - 16 за Турция 😂😂😂
    Разликата НА СИЛАТА Е КОЛОСАЛНА Всеки вид оръжие Гърците го получават 20 години преди турците
  • 15 Да много си запознат 😂😂

    5 4 Отговор

    До коментар #12 от "Запознат":

    F - 16 в Гърция ги ползват за акробатика и демонстрации по манифистациите 😂😂😂😂 Погледни във нета ако не вярваш. Докато турците ползват F - 5 от преди 70 години 😂😁